Om att gräva där man står och lite till

 Även om åsikterna varierar om vidden av klimatförändringens påverkan på vår och kommande generationers värld så är nog de flesta nu medvetna om att det är en viktig fråga. Jag funderar över hur vi i universitetsvärlden integrerar in detta i vår undervisning. Vi har ju ett stort ansvar när vi utbildar för framtiden. Jag har insyn i ett amerikanskt college sätt att hantera det; där har studenterna från första dagen med ordet hållbarhet , sustainability, i vokabulären. I min egen undervisning för medicinstudenterna i infektionssjukdomar har vi nu lagt till en timme med Klimatförändringar och hälsa men det först nu i höst och jag hör inte att några andra har det med på medicinsk fakultet.

Det där med att gräva där man står och se på sin egen verksamhet brukar alltid vara nyttigt och kan  till och med lite omtumlande!

REDD, dvs minskningen av nedhuggning av regnskog verkar kunna vara något konkret man kan enas om under COP-15 och som kan bli något stort som kommer ut från Hopenhagen. Eftersom denna nedhuggning står för 20% av koldioxidutsläppen så vore det av klar betydelse. Kanske blir det en serie med konkreta överenskommelser mer än svepande övergripande avtal som inte alla signerar och många sedan inte bryr sig om.

Man bråkar om handelsavtal här. Det är klart att handeln av varor förändras. Kanske är, eller blir, prissättningen av varor helt annorlunda när vi börjar integrera hållbarhet i vardagen. Själva produktionskostnaden blir kanske inte så dominerande som hur just denna vara påverkar hållbarheten på globen beroende på hur lång tid det tar att bryta ned den, transportkostnaden, tid för användning etc etc.

Har ekonomiundervisningen med sådana tankar? Något för ett seminarium?

Universiteten spelar en viktig roll för utvecklingen och är en viktig aktör i formandet av det hållbara samhället.

Det är tårgas och stora demonstrationer utanför Bella center som stängts av. Trist när batongerna tar över från orden.

Birgitta Evengård

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.