Lars Eliasson

Terrorhot

Det känns otäckt med de terrorhot som riktas mot Europa. Tur att säkerhetstjänsterna jobbar febrilt och har uppsikt över misstänkta. Många planerade attentat har kunnat förhindras genom tidig upptäckt. Våra västerländska demokratier behöver ständigt försvaras.

4 kommentarer

  1. Cyniker

    Känns skönt att vi har haft (har) åsiktregistrering i Sverige och att SÄPO kan rättfärdiga sin existens.

  2. Lars Johansson

    Det största hotet mot den västerländska demokratin är överdriven protektionism och osäkerhet. Visst finns det en viss terrorbild, men den är så otroligt obetydlig att det inte nödgar de intrång som görs i människors privatliv för att skydda dem. Ett prima exempel är England där fotografer trakasseras på gatorna. Eller varför inte bara titta på den hysteri i övervakningssystem som finns i England, trots att de hjälper med en frekvens på ett brott per tusen kameror (Polisens egna siffror).

    De enda som kan riva det demokratiska och öppna samhället är politiker, inte terrorister. Då har de vunnit

  3. Lars Eliasson

    Svar till Lars Johansson (2010-10-03 18:37)
    Det är en svår avvägning mellan människornas integritet och skyddet och säkerheten i våra samhällen.England och Spanien har ju drabbats av terrordåd där många människor dog. Planerade terrorattentat har upptäckts och förhindrats. Vi måste naturligtvis på alla sätt värna demokratin och det öppna samhället samtidigt som vi behöver en säkerhetstjänst som upptäcker hot mot oss.

  4. Lars Johansson

    Självklart måste man göra en avvägning, men som den görs idag är den inte proportionerlig. Även om det skulle göras ett bombattentat i veckan i storleken av Madridbombningen 2004 så skulle det vara 300 gånger farligare att åka bil, ännu farligare att röka.

    Med dagens siffror dör ungefär 700 personer per år i terrorattentat, och vad jag förstår av siffrorna så räknar de även med Irak och Pakistan (Där mer än hälften av alla dödsfall sker).

    Detta är otroligt beskedliga sifforr, men ändå läggs pengar i sånna mängder att det skulle kunna mata hela Afrika. Vart ligger rimligheten?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.