Lars Eliasson

Vindkraftsel är dyr

 

I en rapport gjord av Pricewaterhouse Coopers på uppdrag av basindustrins samarbetsorgan, visas att el från nya vindkraftverk kostar 64 öre per kilowattimme. 

El från nya kärnkraftverk kostar 30-42 öre per kilowattimme och även el från vattenkraft är betydligt billigare än vindkraftselen, när man rensar bort skatter och bidrag.

Även om jag inte är någon kärnkraftsentusiast så tror jag att vi måste behålla kärnkraften under överskådlig tid medan alternativen utvecklas.

Vindkraften byggs ju ut med stöd av subventioner från elcertifikaten och ger en ökande andel av elproduktionen.Jag tycker att vi får se upp så att det blir en alltför snabb och omfattande utbyggnad.Kommunerna har ett ansvar i sin planering att se till att utbyggnaden sker där det är lämpligt och att stora områden fredas helt. Ett exempel på detta är ju att vi i Vilhelmina valt att inte tillåta vindkraftsexploatering i Stekenjokkområdet. 

 

3 kommentarer

  1. ivar

    Äntligen en politiker som vågar säja att vindkraften inte är lönsam. Du har väl även tänkt på att det är de som bor vid vindkraftverken som får betala för elledningarna från kraftverken genom överförningsavgiften på elräkningen, inte dom som köper strömmen söderut.

  2. Johan

    Rapporten är ett beställningsjobb från den elintensiva industrin. Så resultat är väntat.

    En mer nyanserad analys visar att ny vindkraft och ny kärnkraft kostar ungefär lika mycket. Men vindkraftens kostnader är välkända och sjunkande medan kärnkraftverkets kostnader innehåller många osäkerheter och verkas växa med tiden.

    Så varför bygga något ohållbart när det går att bygga hållbart?

    Energifrågan är för viktig för att svepas in en partipolitisk ideologisk känslomässig ”det var bättre förr”-filt.

  3. Lars Eliasson

    Svar till Johan (2010-10-08 14:29)
    Johan.
    Jag är optimist och tror på teknikutveckling. Jag tror att solkraft har en enorm potential. Vindkraftens andel av energiproduktionen kan öka men den kan aldrig ersätta kärnkraften som står för halva elproduktionen.
    Vår basindustri är enormt viktig för vår ekonomi och välfärd. Därför är det ju viktigt att basindustrin har tillgång till säkra elleveranser till konkurrenskraftiga priser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.