Miljö & samhälle, aktuellt

Livets molekyl är DNA - samhällets DNA är byn.

STATSMINISTERNS 1:A TAL TILL SVENSKA FOLKET del 3

Del 3

STATSSKULD

Jag berörde 2:a Världskriget i samband med min uppväxt. En kort beskrivning som berör Finland är att: Finland och Tyskland hade en gemensam pakt. Tyskarna förlorade den långa kampen i Leningradområdet och flydde in i Finland. Sovjet krävde att Finland skulle driva ut tyskarna. Ett naturligt land var Norge som redan var ockuperat av tyskarna. Det innebar en lång marsch från södra till norra Finland för tyskarna. Det uppstod krigshandlingar på många ställen.

Sovjet tog Karelen och krävde ett stort KRIGSSKADESTÅND av FINLAND. BEFOLKNINGEN visade CIVILKURAGE och tog saken i egna händer. De skänkte alla privata guldsaker, ringar, armband, halsband m.m. för att betala SKADESTÅNDET. Man måste ju känna beundran och RESPEKT för ett sådant agerande. Det här visar att VÄRDERINGARNA i Finland var snarlika de som vi hade. Det är inte konstigt för Tornedalen är ju ett gemensamt kulturområde oavsett var gränsen mellan länderna går. Tyvärr räckte pengarna från guldet inte och Sverige gick med på ett lån. Jag vill passa på att ge en ELOGE till Tage Erlander som efterskänkte detta lån 1963.

 Nu vänder jag mig till HELA DEN SVENSKA BEFOLKNING med en ÖNSKAN

Först vill jag upprepa det jag sa inledningsvis om makt. Den här regeringens makt är ju underordnad er makt. Det är ni som givit oss makten att skapa ”Ett fungerande Sverige”.

JURIDIKEN och LAGBOKEN – granskas i domstolarna – där upptäcker man att lagarna ser ut som ett nät, men att det förekommer hål av olika storlekar i detta nät. En del HÅL verkar onödigt stora. Lagarna skall gås igenom och de stora HÅLEN skall bort. Och som ni vet tar det väldigt lång tid inom juridiken. Men det finns en betydligt snabbare lösning. Det går ut på att svenska folket använder sin makt och visar civilkurage och agerar i enlighet med lagens ANDA och inte utnyttjar HÅLEN i lagarna. Det är enligt uppgift många – alltför många – som fiskar i välfärdssystemet. Ställer ni upp på det?  Vill ni att vi i Sverige skall visa samma värderingar som befolkningen i Finland visade genom att skänka sitt guld – Ja eller Nej! Det gäller således att visa RESPEKT för AVSIKTEN OCH ANDEMENINGEN med lagstiftningen. Samt att ta ANSVAR. (P A U S att pusta)

Det här området, är det mest besvärliga att åtgärda för regeringen – därför BEHÖVER VI ER HJÄLP. Det är mycket tidsödande och tar onödiga resurser från annat som kan åtgärdas snabbare. Oj om vi slapp alla dessa utredningar plus domstolsförhandlingar med advokater. Allt detta kostar stora pengar. Tänk vad vi skulle kunna göra för ÄLDREOMSORGEN.

Forskare har upptäckt att små barn kan i tidig ålder skilja på RÄTT och FEL. Då borde väl vuxna också kunna det – eller ……?

 

Nu vänder jag mig till er NYSVENSKAR med en ÖNSKAN för ER att LÖSA.

 

40 000 Fyrtiotusen KÖNSSTYMPADE kvinnor. Jag har bara en ÖNSKAN – SLUTA, SLUTA NU DIREKT med detta BARBARI.

Låt i stället era DÖTTRAR växa upp och UTVECKLAS till sin MAXIMALA FÖRMÅGA eller fulla POTENTIAL. VARJE person – VARJE BARN  – vill lyckas och vill visa upp vad hon/han åstadkommit. Då de nått en framgång kan ni som föräldrar vara STOLTA över era barn.

Nu är barnen STYMPADE – STYMPADE för resten av LIVET. Hur kan ni vara stolta över att ha stympat era döttrar?

Jag vill inte se eller höra talas om dessa traditioner mer – PUNKT SLUT.

Dåliga TRADITIONER från Balkan, Mellanöstern och eller andra områden får inte slå rot i Sverige – DE MÅSTE BORT.

 

BORT – SLUT

Försvinner detta och blir det ett slut på Dåliga TRADITIONER är ni mycket VÄLKOMNA.

Många av ER – rättare de FLESTA av ER – sköter er på ett UTMÄRKT sätt. NI är HJÄRTLIGT VÄLKOMNA!

ANVÄND ER        MAKT på ett POSTITIVT sätt  

       -”-        ”          CIVILKURAGE

     –  ” –       ”          ENERGI

     –  ” –      ERA    KOMPETENSER & KUNNANDEN

     –  ” –        ”        NYA TANKAR & IDEÉR

Jag hoppas att NI – med ert BATTERI AV RESURSER – vill vara med och BYGGA ett STARKT land – ett STARKT Sverige.

OCH ni skall SE  – ATT DET VÄXER FRAM EN NY KULTUR.  STÄMNINGEN kan förändras till det bättre.  Sverige kommer då att blir ett helare land, ett mer sammanhållet land.

 SKOLAN och ÄLDREOMSORGEN

Jag har i det längsta försökt undvika att rikta kritik mot tidigare politiker. Men när vi kommer till SKOLAN och ÄLDREOMSORGEN då kan jag inte tiga. Dessa två grupper är de som har svårast att få sina röster hörda. De har ingen plats hos varken gårdagens eller dagens politiker! Jag vill beteckna detta som skamligt. Jag skäms som svensk att behöva konstatera att ungdomar och äldre inte har samma människovärde som mellangenrationen.

 

SKOLAN

Skolan behöver behandlas för sig för skolan befinner sig i en mycket komplex situation.

När det gäller skolan så är det alltför många politikerfingrar som varit i skolans syltburkar. Men det har varit teorier. Ingenting har varit baserat på gedigen erfarenhet. En statsminister ”kapade lärarkåren vid fotknölarna” bara för att ta ett exempel på ”misshandeln” av skolan. 

När jag gick i skolan var man tvungen att välja. Ett av valen var gå realskola eller inte gå där. Sedan kom motsvarande val när det gällde gymnasiet. Nu går man från förskola till gymnasiet i nästan samma kommunala organisation och utan stora val.

Min åsikt är att varje människa växer när man tvingas ta avgörande val. Och varje val är ju en träning i att ta beslut. Denna möjlighet får inte dagens ungdomar. Det liksom ingår i ”curlingfilosofin”.

  Pedagogiken på min tid var baserad på mycket välutbildade lärare som hade gedigna kunskaper i sina ämnen. Vi hade doktorer, docenter och speciallärare i många ämnen. De flesta var även bra på att förmedla sin kunskap. Men måste ju erkänna att det fanns några utan pedagogisk talang. När läraren berättad ja då lyssnade vi. Jämför med raderna i Dan Anderssons dikt ”Omkring Tiggarn från Loussa”  (SPELA MUSIK)  www.youtube.com/watch?v=Sqn-ZlVDlsE  Cachad

Gunde Johansson – Omkring tiggarn från Loussa

 

https://youtu.be/Sqn-ZlVDlsE     Markera ctrl-klicka

 

https://youtu.be/Sqn-ZlVDlsE

 

Omkring tiggarn från Luossa

Text: Dan Andersson (ur ”Svarta ballader”, 1917)
Musik: Gunde Johansson, 1952

Omkring tiggarn från Luossa satt allt folket i en ring
och vid lägerelden hörde de hans sång.
Och om bettlare och vägmän och om underbara ting
och om sin längtan sjöng han hela natten lång:

”Det är något bortom bergen, bortom blommorna och sången,
det är något bakom stjärnor, bakom heta hjärtat mitt.
Hören – något går och viskar, går och lockar mig och beder:
Kom till oss, ty denna jorden den är icke riket ditt!

Jag har lyssnat till de stillsamma böljeslag mot strand,
och de vildaste havens vila har jag drömt.
Och i anden har jag ilat mot de formlösa land,
där det käraste vi kände skall bli glömt.

Till en vild och evig längtan föddes vi av mödrar bleka,
ur bekymnrens födselvånda steg vårt första jämmerljud.
Slängdes vi på berg och slätter för att rumla om och leka,
och vi lekte älg och lejon, fjäril, tiggare och gud.

Satt jag tyst vid hennes sida, hon, vars hjärta var som mitt,
redde hon med mjuka händer ömt vårt bo,
hörde jag mitt hjärta ropa, det du äger är ej ditt,
och jag fördes bort av anden att få ro.

Det jag älskar, det är bortom och fördolt i dunkelt fjärran,
och min rätta väg är hög och underbar.
Och jag lockas mitt i larmet till att bedja inför Herran:
‘Tag all jorden bort, jag äga vill vad ingen, ingen har!’

Följ mig, broder, bortom bergen, med de stilla svala floder,
där allt havet somnar långsamt inom bergomkransad bädd.
Någonstädes bortom himlen är mitt hem, har jag min moder,
mitt i guldomstänkta dimmor i en rosenmantel klädd.

Må de svarta salta vatten svalka kinder feberröda,
må vi vara mil från livet innan morgonen är full!
Ej av denna världen var jag och oändlig vedermöda
led jag för min oro, otro, och min heta kärleks skull.

Vid en snäckbesållad havsstrand står en port av rosor tunga,
där i vila multna vraken och de trötta män få ro.
Aldrig hörda höga sånger likt fiolers ekon sjunga
under valv där evigt unga barn av saligheten bo.”

 

Berättelser har i alla tider fascinerat människan. Barn älskar att höra någon typ av godnattsaga. Det visar att pedagogik kan bero på enkelhet – kunskap och berättarförmåga.

Någon typ av insatser för att åstadkomma förbättringar inom skolans värld kommer vi att göra. Men just nu uppvisar skolan en salig röra. Så vi måste sortera ut vad som är RÄTT SAK ATT GÖRA. Jag nöjer mig inte med att göra en sak RÄTT – det måste vara RÄTT SAK!!

Man måste koncentrera sig och göra RÄTT SAK – det är det som gör skillnaden.

Lotta Gröning belyser att det finns ännu fler ”PROBLEM”  inte inom skolan men som berör skolan genom att rikta strålkastarna på de fattiga kommunerna med sin skarpa penna i Expressen den 8 oktober 2016. Gröning ger 4 exempel i sin krönika och det är Lärarförbundet, skolkommissionen, att ansvariga politiker struntar i de små skolorna och till slut en annorlunda behandling av rika Vellinge jämfört med den lilla kommunen Ljusnarsberg som är sämst i Sverige. Hon gör ingen rangordning av dessa. Men nog torde det allvarligaste vara den sista punkten. Rika Vellinge kan själv avgöra hur många elever som skall tas emot. Fattiga Ljusnarsberg däremot tvingas ta emot den tilldelade volym som bestäms ”ovanifrån”. Man kan konstatera att för Ljusnarsberg finns inte det kommunala självbestämmandet i denna fråga. Och det är ju märkligt eftersom Vellinge verkar ha det.

Det jag reagerade starkt på i Grönings krönika att officiella Sverige gör statistik av snedvridna regler och utpekande i stället för att göra något åt problemet – dvs hjälpa de fattiga kommunerna.

Mitthögskolan

Jag var med och byggde upp kemin vid Mitthögskolan i Sundsvall på 70-talet. Samtidigt byggdes Linköpings universitet. Skillnaden mellan dessa två orter var att i Linköping utgick statliga medel till alla byggnader medan Sundsvalls kommun fick bekosta byggandet själv. Jag fick god insyn i detta då kommunen anlitade mig som byggrådgivare för kemilokalerna. Meriter för detta hade jag från Umeå universitet då vi ökade antagningen från 32 till över 100 elever på en sommar. (Samtidigt ökade man med hela 2 st fler antagna på Läkar-utbildningen och kom upp till 49 elever!)

Med tanke på att detta var det sk röda Ådalen där kommunen inte fick statsbidrag och att det var 70-talet med ren S-regering så förefaller detta som en svårförståelig politik. 

ÄLDREOMSORGEN

 Jag måste börja med att beklaga de äldre för att de fått lida och kämpa i vardagen för att få det att fungera. Det har ”fått betala” genom att få sina liv beskurna till mycket små omständigheter.

Och jag vill beklaga Sverige – ett mycket rikt land – att inte ha förmåga eller vilja att ge de äldre den ålderdom de så väl förtjänat. Det är ju faktiskt en grupp som inte orsakat staten problem i form av brottslighet, överkonsumtion eller annan form av oönskat liv i brottslighet. Nä det har nog varit en av de skötsammaste grupperna.

När det är SAGT, så vill jag med KRAFT och BESLUTSAMHET meddela att ÄLDREOMSORGEN kommer att vara ett PRIORITERAT område under hela vår regeringstid. Här skall vi satsa. Och inte spara på krafterna.

Och om övriga Sverige visar CIVILKURAGE, på sätt jag beskrivit tidigare, då blir det betydligt enklare att hitta finansiering till ÄLDREOMSORGEN.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.