Krönika: Djuren lider i ladugårdarna

Den "grova" versionen:

Det är olagligt och inte ens mänskligt att hålla på så. Men ändå känns det som att ingen riktigt bryr sig. Jag pratar om de stackars djuren i ladugårdarna som blir inträngda, plågade och exprimenterade så grovt att de ofta dör.

Det går på "Kalla Fakta", det står i tidningarna, det vimlar av sådana klipp på internet, men vad görs emot detta? Ingenting, känns det som. Och då menar jag inte bara det värsta djurplågeriet, utan även det som sker i vissa ladugårdar i Sverige också. Självklart så behandlar ju många bönder sina djur rätt okej, men det finns ju de djur står instängda i ett halvår och lever i sitt eget bajs, tuggar hö och trängs med över hundra till av samma sort.

Men då finns det ju somsagt även den värre sorten av hur de behandlar djuren. I juli förra året ville de införa tillåtelse som innebar att de fick ge korna elstötar för att de skulle kunna ge bättre mjölk, och allra senast såg jag hur de hade borrat ett hål i en ko så att de skulle kunna stoppa in händerna i magen och exprimentera med deras foster och nedsmälta hö. Forskarna säger att djuren inte lider av det, men hur fasiken kan dom veta det, ärligt talat?

Men det är det som händer i Sverige, ännu värre saker sker i USA och andra större länder. Jag såg precis en video på Youtube där de har gjort en dokumentär om vad som sker på en av de största livsmedelsföretaget i hela Amerika. De kastar runt griskultingarna som bollar, och slår i deras huvud i väggen med vilja. Det ser verkligen ut som om arbetarna njuter av lidandet de ger till grisarna.

Jag menar, djuren är inte känslokalla robotar, hur kan människor behandla dem på det här viset? Och även fast det mest handlar om pengar, så har väl dom någon slags medkänsla? Nej, tydligen inte. Och det värsta är att folk köper alla mejeriprodukter och köttvaror och allt annat som har producerats genom detta.

Varför gör vi det då? Ärligt talat så tror jag inte vi bryr oss, egentligen. Så länge det vi äter håller kvalité för oss skiter vi i hur det har blivit så. Och det inkluderar även mig, tills nu. När man verkligen tittar närmare på detta levande helvete förstår man verkligen hur hemskt det här är, det är ändå 2010.

Men vad ska man göra för att detta djurplågeri ska upphöra då? Det är inte direkt så att man bara kan säga till folk att sluta, och så gör de det. Så jag vet inte, och det är det som är det mest skrämmande. Man vet inte.

Fler krönikor publicerar jag om några dagar…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.