Historiens parenteser – episod 1: John Bauergymnasiet

Troll Norwegian John Bauer

För snart två månader sedan konkursade John Bauergymnasiet. Eller JB Education som de själva verkat kalla sig på slutet. Jag gissar att de fick någon slags problem med rättigheterna till namnet (vilket tillhör artisten som f ö målat trolltavlan här ovan). Härom dagen framkom det att koncernen hade en miljard i skulder och att skattebetalarna kommer behöva gå in med ytterligare en 139 miljoner i lönegarantier.

Så, låt oss då fundera lite på vad den här friskolornas framgångssaga (grundaren blev bland annat vald till årets företagare så sent som 2007) egentligen innebär.

  1. Alla JB-studenter (14500) kommer behöva söka sig till nya skolor i det fall där ingen intressent är sugen på ta över.
  2. Deras fria val har alltså inneburit att de kommer bli runtskuffade till där det råkar finnas plats, inte där de vill vara.
  3. De kommer hamna på kommunala skolor eftersom de kommunala skolorna till skillnad från friskolor måste garantera möjlighet till utbildning för alla.
  4. Många kommunala skolorna kommer alltså tvingas låta klasser kommer bli för stora, se sina planeringar inför hösten spricka och plötsligt finna sig med lokaler som är feldimensionerade för antalet studenter. Både de studenter som gick på skolorna sedan tidigare och de JB-studenter som flyttas dit kommer drabbas av detta. Dessutom tillkommer kraftigt ökade administrativa kostnader som kommer åläggas kommunbudgeten.
  5. Vi kan ta det ännu ett steg. I många svenska kommuner har kommunala gymnasieskolor stängt på grund av överkapacitet. Vem betalar kostnaden för att återöppna dem om behovet plötsligt blir större? Är det ens möjligt?
  6. 1400 anställda på JB Education får se sig arbetslösa, får se sina sparade semesterdagar eller övertidsersättningar gå förlorade.
  7. Men det kunde ha varit många fler faktiskt. JB har nämligen konsekvent sparat pengar på lärartätheten. En undersökning Skolverket gjorde i fjol visade att JB har nästan hela två lärare färre per 100 studenter än genomsnittet på svenska skolor.
  8. På något fantastiskt märkligt sätt saknas det trots det en whopping miljard i företaget. Det är skattepengar som Knösus Sork idag sitter och käkar din sjuka mormors värdighet med. De entreprenörer som grundade John Bauer-gymnasiet hann ta ut cirka 540 miljoner i vinst mellan 2005 och 2008. Riskkapitalbolaget Axcell som ägt JB sedan 2008 har även de hunnit med att plocka ut runt 250 välsmakande millar.
  9. Den statliga lönegarantin blir cirka 139 miljoner som skattebetalarna ska betala.
  10. VD:n dricker vin för 779 kronor flaskan och skryter om det på Facebook – ”Det här är jag värd” i samband med konkursansökan. Som vanligt så sitter det stenrika bergatrollet och tittar ner på den lilla människan.

Det är dags att säga nej. Inga riskkapitalister i vår välfärd. Inga privata vinster överhuvudtaget i vår välfärd. Spekulera inte med våra ungdomars utbildning, med våra äldres vård eller med våra gemensamma skattemedel! Vi behöver inga bergatroll, vi behöver ett samhälle grundat på socialistiska värderingar. Vi behöver ett samhälle som tar ansvar!