Vad får överleva?

I dagarna, eller närmare bestämt den 8:e september sker en folkomröstning i Västerbotten. Det råkar vara den första folkomröstningen som är genomförd i Sverige på länsnivå vilket givetvis gör den unik.

Den fråga det ska beslutas om är:

Vill du ge Västerbottens läns landsting i uppdrag att utforma ett åtgärdspaket för hela länet som innebär att Dorotea får vårdplatser med läkarjourkedja som 2011 och att Åsele får en stationerad ambulans?

Att frågan lyfts till en folkomröstning beror på att det så kallade Doroteaupproret lyckades samla in minst 20 500 namnunderskrifter (10% av de röstberättigade i Västerbotten) vilket måste ses som en bedrift. Det finns alltså ett stort folkligt stöd för att den här frågan inte ska avgöras av politiker i Umeå trots att de som berörs bor ganska många mil från landstingets bekväma kontor i närheten av Norrlands universitetssjukhus. Det tycker jag är något vi alla bör komma ihåg. Det civilkurage Doroteaupproret även visat genom den långvariga ockupationen av sjukstugan i Dorotea tycker jag också är beundransvärd.

Självklart borde vi alla rösta ja. Tror vi på rättvis tillgång till vård i länet och att något annat än kuststäderna ska kunna utvecklas så finns det inget tvivel.

Det är hit någonstans jag vill komma. Vad får överleva? Tror vi på att landsbygden behövs? Drar vi in samhällsservicen i inlandet kan samhällena omöjligt överleva. Det måste vi vara medvetna om. Även om vi väljer att räkna bort alla personliga värden så behöver vi råvarorna i hela Sverige; mineralerna, skogarna och älvarna är helt nödvändiga för Sveriges ekonomi men i dagsläget går inga pengar tillbaka till de orter där råvarorna hämtas. Pengarna går till staten – eller ännu vanligare – till privata företag. Sverige har exempelvis lägst mineralskatt i världen (0,2%). Det är i stort sett gratis för utländska företag att komma hit och gräva sönder vår jord och ta ut enorma vinster som aldrig kommer skattebetalarna i Sverige till del. Det rimliga är att låta en del av jordens skatter tillfalla de områden där de utvinns (det gäller inte enbart Sveriges landsbygd utan mängder med länder och områden som blir utsugna av västerländsk postimperialism som exempelvis pumpar upp olja eller bryter värdefulla mineraler och förstör hela landsändar utan att betala många kronor för det).

Folkomröstningen i Västerbotten är givetvis otroligt viktig för de som bor i Dorotea eller Åsele eller samhällena i närheten, men sett ur ett principiellt perspektiv är det en ännu mycket större fråga. Den är helt avgörande för om vi egentligen är intresserade av att ha en levande landsbygd. Jag vill tro och hoppas att vi vill det. Urbaniseringsnormen skapar klassklyftor och en brytning mellan människan och den natur som föder henom. Låt hela Sverige leva. Låt varken storstadsprestige eller vinstintressen styra var samhällsservice finns.

Etiketter: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.