Äntligen fokus i debatten på det förebyggande arbetet!

Igår presenterade Socialdemokraterna sitt valmanifest. Och äntligen var det någon som lyfte upp det förebyggande arbetet. Från att vi fått vada genom en flerårigt lång politiskt debatt i allt mer skränig ton om mer straff och mer befogenheter för polisen, så var det verkligen på tiden att vi vidgade diskussionen.

Det vill säga hur gör vi för att brotten inte ens ska uppkomma?

Nu ska i ärlighetens namn säga att (S) fortsätter lägga förslag om ”hårdare” tag för att komma åt redan existerande gängbildningar. Men det som var nytt här var att det förebyggande arbetet gavs en så dramatiskt ökad tyngd.

Socialdemokraterna lovade att matcha alla satsningar på polisen med exakt lika stora satsningar på det förebyggande arbetet. Ja till och med mer. Jag citerar ur valmanifestet:

”För varje krona som läggs på fler poliser, ska minst en krona läggas på det förebyggande arbetet. Avgörande för att bryta nyrekryteringen är det viktiga arbete som personal inom skola, socialtjänst och civilsamhälle utför….att socialtjänsten stärks är centralt för att fånga upp unga i tid.”

Detta är efterlängtade ord.

Socialtjänsten har under lång tid behövt rustas upp med stärkt förebyggande arbete. Tyvärr är det en verksamhet som ofta glöms bort när stora prioriteringar ska göras. Många politiker har en ganska vag bild av vad socialtjänsten egentligen åstadkommer och mot satsningar på skola och äldreomsorg står man sig ofta slätt.

Vad som behövs är riktade statsbidrag mot socialtjänsten som inte kan ”nallas” till annat. Dessa pengar behövs över sikt för att rusta upp socialtjänstens förebyggande arbete och orka stå kvar över tid när det kommer vara snålblåst i ekonomin.

Ska man förhindra kriminalitet och social oro är socialtjänstens tidiga insatser helt centrala. När det breda förebyggande arbetet i skola och på fritiden inte kan kompensera så behöver socialtjänsten finnas där för att möta upp kriminalitet, våld och psykisk ohälsa. Här är det avgörande att socialtjänsten opererar för att hindra att ungdomar landar hos polisen.

Så detta är efterlängtat och en helt riktig analys. Nu hoppas vi att även fler partier börjar tala om det förebyggande arbetet. Vi vet ju av egen erfarenhet från Umeå att det är vad som fungerar.

Till sist bara en kommentar om Umeå. Allianspartierna har nu släppt sitt valmanifest. 15 punkter om bland annat sänkt kommunalskatt och mer kameraövervakning. Ordet förebyggande nämns inte ens. Elevhälsan nämns förvisso men that’s it.

Allianspartiernas bristande ambition i det förebyggande arbetet är obegriplig och farlig. Till och med att bygga ny gästhamn fick plats, men inget om det förebyggande arbetet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se