Kaffeavgiften borttagen

Av , , 2 kommentarer 8

I går beslutade individ- och familjenämnden att, i enlighet med vårt förslag, avskaffa personalens löneavdrag för kaffe och te på arbetsplatsen. Vi är först ut bland nämnderna att avskaffa avdraget efter att vi för två veckor sedan gick ut med att vi tänker göra något åt detta.

Beslutet var enhälligt och har föregåtts av en intensiv debatt i sociala medier om arbetsvillkoren i kvinnodominerade yrken. Det här avdraget har stått som en symbol för att sämre personalvillkor accepteras inom kvinnodominerade yrken. Nu är det avskaffat och vi lägger det på historiens skräphög för att aldrig mer återvända.

Inom Äldrenämnden kommer vi idag gå fram med ett liknande förslag.

Jag hoppas vår personal inom funktionshinderomsorgen och individ- och familjeomsorgen nu tar sig en kopp kaffe med sina kollegor och känner att de gör ett bra jobb.

2 kommentarer

VI tar fajten i mars igen!

Av , , Bli först att kommentera 12

Kommunfullmäktige hann inte behandla Liberalernas förslag om utförsäljning av städet igår. En lång dagordning och debattglada ledamöter gjorde att frågan skjuts upp till sammanträdet  i mars.

För oss socialdemokrater förändrar det ingenting. Vi kommer att fortsätta ta strid mot de privatiseringar som de borgerliga partierna försöker tvinga på umeborna. I det här fallet handlar det dessutom om en av kommunens mer framgångsrika verksamheter, städservice, som ska säljas ut mot bättre vetande.

De borgerliga partierna i Umeå har anlagt den mest extrema utförsäljningsagendan i hela landet. Vi kommer rösta nej till att ideologiska privatiseringar går före sans och förnuft.

Bli först att kommentera

Idag avgörs städpersonalens framtid

Av , , Bli först att kommentera 5

Kommunfullmäktige är igång. Efter lunch kommer debatten att inledas om städets framtid. Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet har yrkat på att städet avvecklas och att 300 städare blir av med sina anställningar i kommunen.

Vi kommer att rösta nej. #räddastädet

Bli först att kommentera

Liberalerna erkänner att ideologi går före vett och sans

Av , , 3 kommentarer 14

Liberalerna får till sist så i dagens Folkbladet svara varför de tycker det är en god idé att avveckla kommunens städ. Det görs i en intervju med motionären Anders Norqvist(L).

Norqvists svar på den massiva kritiken?

”Vi känner att kommunen huvudsakligen ska köra med sina kärnverksamheter…det är mer en principiell fråga, vart ska man lägga kommunens skattepengar” säger Anders Norqvist(L) till tidningen.

Där kom det. Där fick vi alltså svaret varför en effektiv och kostnadseffektiv verksamhet som städet ska avvecklas. Det handlar om att ideologi ska gå före vad som är bäst för umeborna.

Att fakta säger att kommunal regi är att föredra spelar ingen roll för Liberalerna. Att det blir dyrare kan man ignorera. Att tidigare konkurrensutsättning av städet var en katastrof viftas bort. Personalens oro kommenteras med att man ”vill väcka en diskussion”.

Ja nu är inte kommunfullmäktige en diskussionsklubb utan kommunens högsta beslutande församling.

Mitt i en brinnande pandemi tycker alltså Liberalerna att det är en god idé att avveckla kommunens försvarslinje mot viruset. Det är så oansvarigt så man baxnar.

3 kommentarer

Städpersonalen svarar

Av , , 2 kommentarer 13

I dagens VK svarar städpersonalen på de borgerliga partiernas försök att privatisera deras jobb. Det är en svidande uppgörelse med de partier som så här långt bara svarat med att ignorera den hårt arbetande personalen.

Städarna skriver:

”Det (här) är för oss en stor och viktig omröstning som berör våra liv, vår hälsa, vår yrkesstolthet och våra arbetsvillkor. Under det gångna året har vi jobbat hårt för att hålla förskolor, skolor, äldreboenden och andra viktiga verksamheters lokaler så rena och smittosäkra siom möjligt. Är då tacken för våra insatser att sälja ut oss med påföljden; lägre lön, otrygga anställningar och sämre kvalitet på det arbete vi utför?”

Ja uppenbarligen är det tacken till pandemins hjältar. Att behandlas totalt respektlöst. Man fortsätter:

”Även om de politiker som vill sälja ut oss inte bryr sig om vår situation så undrar vi om de tänkt på konsekvenserna för sig själva eller närstående som går i skolan eller bor på omsorgsboende? Vill de verkligen ha stressad städpersonal, som på tid och med dåliga villkor, ska ansvara för att hålla rent under framtida smittor och pandemier?”

Det kan man verkligen fråga sig.Och så tar man död på att en privatisering ens skulle spara pengar:

”Sannolikt blir det inte billigare för oss skattebetalare. När förvaltningen tidigare utrett privatiseringsförslaget har man kommit fram till att kostnaderna troligare skulle öka med privata utförare”

Anledningen till att det blir dyrare är inte så konstigt. Städservice har satsat hårt på sin maskinpark istället för att låta medel gå till vinstuttag och man har en kvalitet i arbetet som skapar hållbarhet. Man avslutar:

”Vad blir nästa steg? Vilka andra är det som ska få sin trygghet och sitt jobb offrat på privatiseringens altare? Därför säger vi ifrån nu. För att stå upp för vår rätt till schyssta villkor och en hälsosam arbetsmiljö.”

När vi mötte städarna och städservice i tisdags så berättar de att ingen av dessa borgerliga politiker ens bemödat sig om att ta reda på hur det ser ut. De har aldrig besökt städpersonalen, aldrig frågat om hur det fungerar.

Istället sitter man på sin kammare och kastar ut sig helt verklighetsfrånvända förslag som leder till dyrare kostnader och sämre kvalitet.

Så här behandlas de som stod i frontlinjen i pandemin. De som gjorde sin plikt. Belöningen för deras insats är att de ska förlora sin anställning i kommunen. Det är en skandal.

2 kommentarer

Samtal med städpersonalen

Av , , Bli först att kommentera 12

Igår deltog jag i ett studiebesök hos städpersonal i Umeå kommun. Det skedde digitalt på grund av smittspridningen.

Vi talade en lång stund om den kvalitet verksamheten håller och arbetet under pandemin. Personalen berättade om hur arbetet ser ut nu mot tidigare och vi fick en chans att tacka dem för deras insats.

Man berättade att de borgerliga politiker som lagt förslag att avveckla städet, varken talat med dem eller besökt verksamheten för att se hur de arbetar. inte heller tagit reda på hur det fungerar.

Städservice är en väl fungerande verksamhet med hög kvalitet och kostnadseffektivitet. Det är så ofattbart tragiskt att se hur de borgerliga partierna vill sälja ut personalen. De har slitit så ont och gjort allt vi krävt av dem under pandemin, och nu riskerar de bli av med sina jobb.

Det är skandal att sådant här inte belyses mer. Hur är det ens möjligt att de partier som stöttar detta inte ställs till svars av media?

#räddastädet

Bli först att kommentera

Städpersonalen är pandemins hjältar – nu ska de bli av med jobbet

Av , , 2 kommentarer 14

Lite i skymundan briserar nu en skandal i umepolitiken. De fyra allianspartierna C, L, M och KD har enats om Sveriges mest extrema privatiseringsagenda. Inga analyser görs, utan bara förslag på förslag av fanatiska utförsäljningar av kommunal verksamhet.

Först ut att säljas är städet. På måndagens kommunfullmäktige vill man säga upp 300 anställda inom städet. Inte för att de inte är effektiva eller billiga. Utan av ideologiska skäl; marknaden vet bäst i deras värld.

Städpersonalen är hjältar som möjliggjort att vi kunnat ha öppet skolorna i pandemin. Att äldreboendena klarat hygienkraven. De har genom smarta lösningar ökat städfrekvensen med bibehållen budget.

Nu ska de bli av med sina jobb. Det är tacken från borgerligheten för slitet under pandemin.

Vi kommer självfallet försöka stoppa detta vidriga förslag.

#räddastädet

2 kommentarer

Kaffet inför avgörandet

Av , , Bli först att kommentera 8

Folkbladet skriver idag på nyhetsplats om Socialdemokraternas förslag att personalen ska få slippa kaffeavgiften i Umeå kommun. Bland annat intervjuas jag om varför vi driver det här förslaget.

För folk i gemen är kanske detta ingen stor fråga. Men för personalen inom omsorgen handlar det om likabehandling och att uppskattas i sitt arbete.

Och ytterst är detta ofrånkomligen en fråga om klass och kön. Varför ska kvinnor i kvinnodominerade yrken i kommunen betala för sitt kaffe, när stora delar av arbetsmarknaden och övriga kommunen bjuds på kaffet?

Och viktigare, vad tycker då partierna, ska kaffet vara gratis för anställda eller ska det kosta?

Där kan väl säga att debatten så här långt följer gamla hjulspår i Umeåpolitiken. Socialdemokraterna lägger ett konkret förslag, en slumpmässig borgerlig politiker tycker motsatsen och en vänsterpartist menar att de minsann tyckt så länge. Ganska förutsägbart med andra ord.

Men nu är det slut med tyckande och funderande. Den 24 februari kommer jag att underställa Individ- och familjenämnden att ta bort denna kaffeavgift. Då behöver partierna visa färg.

Låt oss gemensamt sudda ut den här orättvisan och kasta den på historiens skräphög en gång för alla.

Bli först att kommentera

Hur dricker du ditt kaffe?

Av , , 2 kommentarer 6

Socialdemokraterna i Umeå har föreslagit att det ska vara lika förmån kring kaffet i Umeå kommun. Det får inte vara så att för politiker och höga tjänstemän så ingår kaffet medan kvinnorna i omsorgen får betala för sitt.

Talar man om kaffe så finns det lika många olika sätt att dricka det. För egen del så måste jag säga att kokkaffe över eld är svårslaget. Annars svart och gärna en dubbel espresso.

Hur dricker du ditt?

#gratiskaffe

2 kommentarer

Kaffet ska vara gratis

Av , , Bli först att kommentera 8

Jag har som boendehandledare och kommunalare fått förmånen att vara förtroendevald politiker på heltid. Och det finns mycket jag fått vara med och genomföra. Jag har varit en av de ledande i arbetet att alla kommunens anställda ska ha heltid. Jag har varit drivande för att stoppa konkurrensutsättning av personlig assistans och städet. Jag har med mina kamrater drivit en utökning av facklig tid som en del i vårt kommunala handlingsprogram och fått igenom ett yrkande i personalutskottet att AVA-anställningar, om det ens ska användas, ska snabbare konverteras till tillsvidareanställning. Tunga viktiga frågor.

Men det finns en styggelse rörande arbetsvillkor som levt kvar och som det nu är dags att rensa upp i. Och det är att arbetsgivaren för funktionshinderomsorgen en dag för kanske 15 år sedan började ta ut en avgift för kaffet. Den här avgiftsbeläggningen har levt kvar och gjort att personalen skiljts ut i villkor från många andra anställda på svensk arbetsmarknad. Och det är särskilt bekymmersamt i en verksamhet där kaffe ibland kan fungera som ett arbetsverktyg för att bygga relationer och ha samtal.

Det är nu dags att det här avgiftsbeläggandet förflyttas till historiens skräphög. Därför går vi socialdemokratiska ordföranden i kommunens nämnder ut idag och kräver att avgiftsbeläggningen av kaffe och the tas bort i Umeå kommun. Det får inte vara så att vissa verksamheter kan ha gratis kaffe, inklusive alla politiker i stadshuset, medan personal i låglöneyrken ska betala.

Jag har som politiker haft gratis kaffe i stadshuset valt att ha ett kaffeavdrag för att ha samma villkor som personalen. Och jag vet att Socialdirektören och hennes ledning varit mån om att det ska vara lika för alla inom socialtjänsten, men tyvärr ser det olika i kommunen mellan förvaltningarna. Och så ska det inte vara. Därför kommer vi lägga förslag i nämnderna om att avskaffa detta. Och det är verkligen på tiden.

Bli först att kommentera
Arkiv
RSS Nytt från vk.se