Sexköp ska ge fängelse

Av , , 12 kommentarer 4

Regeringen öppnar nu för att ta bort böter på straffskalan och lagstifta om att sexköp ska ge fängelse. Det är rätt signal då detta är ett sexualbrott enligt brottsbalken. Jag har, som ni bloggläsare vet, länge påpekat att detta brott måste uppvärderas. Sexhandelns skada mot enskild och samhälle är allvarlig, med förstörda liv och etablering av organiserad brottslighet som följd.

Dock är höjda straff bara en del i detta. Det finns en del saker till som måste klargöras. Så min önskan till regeringen; gör nu ingen halvmesyr utan driv på detta så vi kan få en sexköpslagstiftning som är uppdaterad på flera områden.

  • Den första saken att hantera är att en stor del av de som polisen tar idag erkänner på plats och får ett strafföreläggande. Om fängelse väntar kommer torskarna att vara mindre benägen att tala med polisen om vad dom vet och att erkänna sitt brott. Därmed ökar också belastning på domstolarna och ärendenas längd. Då måste resurser finnas för att hantera detta.
  • En annan är frågan om återfallsförbrytarna. Den som återfaller i detta har i praktiken kunnat fortsätta år ut och år in utan annan åtgärd från samhället än strafföreläggande. Det är naturligtvis helt koko, och här måste man få stopp på dessa personer med tydlig markering från samhället men också faktiskt vård för de män som är fast i missbruk.
  • En tredje viktig fråga är detta med oaktsam våldtäkt. Är kraven på oaktsam våldtäkt rätt ställda idag? Ser man antalet som dömts så är det något enstaka fall i Uppsala. Här måste man skydda traffickingoffer genom att skärpa detta krav på sexköparen. Dessutom måste man se över så att traffickingoffer får likvärdigt stöd i alla kommuner och en chans att återvända och bygga upp ett nytt liv.
  • Dessutom för det fjärde så ligger frågan om kriminalisering av prostitution utomlands fortfarande och skvalpar. Självklart ska Sverige förbjuda det. Människohandeln är internationell, då måste också politiken vara det.

Och till sist: börja lyssna på de organisationer som möter dessa och kvinnor och män. Hur ska porrindustrin hanteras som skapar grogrunden för sexhandeln? Den måste hamna i belysning.

 

12 kommentarer

Välfärden först!

Av , , 2 kommentarer 3

Vi behöver bygga en bred folklig samling för välfärden.
#välfärdenförst

2 kommentarer

Ett personligt tal om vilka vi är

Av , , Bli först att kommentera 5

Det här talet är ett av de mer personliga tal jag hållt från en talarstol. Det är från välfärdsmanifestationen i januari och jag håller inte talet som socialdemokratisk politiker utan som umebo.

I mitt förtroendeuppdrag tvingas jag ofta ta tuffa beslut. Det är mitt uppdrag och ansvar att göra. Men det är aldrig lätt. Jag vet var jag kommer ifrån och kommer aldrig tro på den starkes rätt. En stark välfärd där alla omfattas är botemedlet mot misär och utnyttjandet av människor.

Det kommer en dag efter corona och då måste vi vända ryggen till nya skattesänkningar, egoism, sköt-dig själv mentalitet och nya besparingar i välfärden. Och istället börja tro på vårt gemensamma samhälle igen, och att det är värt att kämpa för. Ett samhälle där varenda en av oss har ett värde.

Det börjar med att var och en av oss tar ställning. Jag önskar att jag orkade mer, var bättre på så mycket. Men kan jag bära och stå upp för det som är rätt tänker jag göra det. Jag väljer bort egoismen och väljer oss.
#välfärdenförst

Bli först att kommentera

89% heltidsanställningar i grunden

Av , , 4 kommentarer 3

Umeå kommun är nu uppe i 89% heltidsanställningar i grunden i kommunen. Det är högt över kommungenomsnittet och bland de främsta kommunerna i landet. Det här gör att fler har en möjlighet att kunna leva på sin lön, och färre för att försörja sig behöver ha 2-3 arbeten eller vänta vid telefonen på att bli inkallad ett par timmar.

Andelen tillsvidareanställda är samtidigt nu efter de första 4 månaderna uppe i 90%. Det här kommer dock gå ned under sommaren men målet i år är 84%.

Nu säger inte siffror allt och Umeå har sina utmaningar när det gäller sjukskrivningar och arbetsmiljö. Men det säger att ambitionen tydligt är att personalen ska ha en tillsvidareanställning med rätt till heltid i grunden.

Coronapandemin har visat att timanställningar och otrygga arbetsvillkor är kasst om man vill förhindra smittspridning. Så länge Socialdemokraterna styr så gäller rätt till heltid och fler tillsvidareanställningar. Nej till högerpartiernas otrygghet.

4 kommentarer

3 frågor om äldreomsorgen

Av , , Bli först att kommentera 5

Folkhälsomyndigheten konstaterar att de överraskats över att äldreomsorgen håller så ojämn standard över landet. Och det är sant, äldreomsorgen lider av svårigheter att rekrytera kompetens då underfinansiering och dåliga villkor är vanligt. Orsaken är år efter år av skattesänkarpolitik. Här är valet att göra om vi vill komma ur denna situation:

1. Ska vi öka finansieringen till äldreomsorgen?
A. Ja. Gå vidare till fråga 2.
B. Nej. Fortsätt med underfinansiering och usla personalvillkor.

Om ditt svar var B så kom tillbaka till fråga 1 om ett halvår när problematiken blossar upp igen.

2. Hur ska den ökade finansiering betalas?
A. Solidariskt av alla som betalar skatt. GÅ vidare till fråga 3
B. Efter plånbok. En del får väldigt bra medan många får en sämre äldreomsorg.

Om ditt svar var B så kom tillbaka till fråga 1 om ett halvår när den offentliga debatten fortsätter för de som fick en sämre äldreomsorg när de inte hade råd.

3. Om finansiering ska betalas via skatt, ska det vara via kommunalskatten eller statlig skatt?
A. Genom ökade statsbidrag till hårt ansatta kommuner.
B. Genom att kommunerna får höja sin skatt själv, skattetrycket nationellt är väl högt som det är.

Om ditt svar var B så gå sedan tillbaka till fråga 1 om ett halvår, då kommunerna saknar alla möjligheter att parera Corona och den demografiska utmaningen med fler äldre på egen hand.

DITT RESULTAT:
Flest A – Grattis, inte bara äger du ett stort mått av sunt förnuft, du står också upp för en smart och kostnadseffektiv lösning som garanterar alla medborgare rätt till en värdig ålderdom. Och du har förstått att de stora skattesänkningar som präglat svensk politik de senaste 20 åren inte gjort äldreomsorgen bättre.

Flest B – Grattis, bege dig skyndsamt och sök jobb hos partikansliet för det lokala högerpartiet.

 

Bonusfråga för dig som inte kan få nog:

Fråga 4: Ska statsbidragen vara riktade eller generella statsbidrag?

A. Generella. Du förstår att inte låsa fast den kommunala budgeten i massa boxar utan att tillit och en stark grundfinansiering kommer åstadkomma ett gott resultat.

B. Riktade. Om du nu inte tillhör någon ”up and coming politiker” som vill använda just denna miljard till att få sitt namn kopplat till en satsning, så bygger ditt resonemang på att du inte vill skapa möjlighet till lokal utveckling utan allt ska låsa med tydlig pengapiska.

Om svaret var B. Gör en detaljlista över alla möjliga aspekter i kommunens arbete och pytsa ut pengarna i respektive box. Kalla det äldreomsorgsgaranti, hemtjänstgaranti, värdegrundsgaranti, hjälpmedelsutrustningsgaranti etc. Se sen till att gå tillbaka till fråga 1 men byt ut ordet ”äldreomsorg” till valfritt politikerområde och upprepa de kommande 20 åren.

Bli först att kommentera

75 år sedan Nazityskland besegrades

Av , , Bli först att kommentera 4

I dag den 9 maj är det 75 år sedan nazitysklands kapitulation. I USA och i västeuropa firas den 8 maj medan i fd Sovjetunionen firas den 9 maj. Anledningen är skillnaden i tidszon som gjorde att det hunnit bli den 9 maj i Moskva när kapitulationen trädde i kraft.

Andra världskriget är en av de absolut största händelserna i världshistorien. Mellan 70-85 miljoner döda. Aldrig tidigare har så många av världens nationer varit involverade i ett så förödande krig. Det totala kriget, utfört på industriell väg, riktades inte bara mot militära mål utan även länders civilbefolkning.

I Europa vaknade världen i maj 1945 upp från den nazistiska mardrömmen. I Polen dog nära 17% av befolkningen i kriget. I Vitryssland är samma siffra 25%. Över hela kontinenten låg land efter land i ruiner. Miljon efter miljon av människor på flykt utan någonstans att ta vägen.

Det är svårt att förstå 75 år senare den brutalitet som nationalsocialismen hade kastat in i Europa i. I bland hör man jämförelser med nazismen när förbrytelser diskuteras men få verkar förstå nazismens brutalitet. Kriget var långt ifrån de filmer som Hollywood lanserat.

Mathias Schenk var en ung belgare som beordrats att strida med SS-brigaden Dirlewanger mot polackerna under Warsawaupproret 1944. Efter kriget delade han med sig av sina upplevelser och berättade om nazisternas agerande mit polackerna. Han skriver:

“Sometimes in the movies, there are scenes from the Uprising, but there is nothing that I’ve seen. I haven’t told that to anybody yet with such great detail. You ask about everything. It’s your right, but everything is coming to life again. Back then we had no idea that those killed will never die, that they will always be with us. Everything happened so quickly. Shouting, shooting. Singular faces. All this is stuck in my memory very strongly.”

”We blew up the doors, I think of a school. Children were standing in the hall and on the stairs. Lots of children. All with their small hands up. We looked at them for a few moments until Dirlewanger ran in. He ordered to kill them all. They shot them and then they were walking over their bodies and breaking their little heads with butt ends. Blood streamed down the stairs. There is a memorial plaque in that place stating that 350 children were killed. I think there were many more, maybe 500.”

”Our mascot was a crippled boy. Also 12 years old. He lost one leg, but could jump very fast on the other one. He was very proud of that. He always jumped around the soldiers, back and forth. We said it was for luck. He helped a little. One day the SS-men called him. He jumped to them willingly. They were laughing and asked him to jump to the trees. From far I saw that they put 2 grenades into his bag. He didn’t notice. He was jumping and they laughed at him shouting: Schneller, schneller! (faster, faster). The boy blew up.”

”I was setting explosives under big doors, somewhere in Old Town. From inside we heard Nicht schießen! Nicht schießen! (don’t shoot). The doors opened and a nurse appeared with a tiny white flag. We went inside with fixed bayonets. A huge hall with beds and mattresses on the floor. Wounded were everywhere. Besides Poles there were also wounded Germans. They begged the SS-men not to kill the Poles. A Polish officer, a doctor and 15 Polish Red Cross nurses surrendered the military hospital to us. The Dirlewangerers were following us. I hid one of the nurses behind the doors and managed to lock them. I heard after the war that she has survived. The SS-men killed all the wounded. They were breaking their heads with rifle butts. The wounded Germans were screaming and crying in despair. After that, the Dirlewangerers ran after the nurses; they were ripping clothes off them. We were driven out for guard duty. We heard women screaming. In the evening, on Adolph Hitler’s Square [now Piłsudzki Square] there was a roar as loud as during boxing fights. So I and my friend climbed the wall to see what was happening there. Soldiers of all units: Wehrmacht, SS, Kaminski’s Cossacks [ RONA ], boys from Hitlerjugend; whistles, exhortations. Dirlewanger stood with his men and laughed. The nurses from the hospital were rushed through the square, naked with hands on their heads. Blood ran down their legs. The doctor was dragged behind them with a noose on his neck. He wore a rag, red maybe from blood and a thorn crown on top of the head. All were lead to the gallows where a few bodies were hanging already. When they were hanging one of the nurses, Dirlewanger kicked the bricks she was standing on. I couldn’t watch that anymore.”

Kriget som aldrig fick glömmas har uppmärksammats väldigt lite 75 år senare. Corona-pandemin förhindrar segerparaden i Moskva och de som finns kvar av soldaterna är nära 100 år gamla och minnena försvinner. Det är farligt då andra världskriget är en stark påminnelse om vad som händer när den starkes rätt får triumfera och vad som händer när vi inte klarar värnandet av demokratin.

Så vi måste se till att aldrig glömma. Bilden nedan kommer från det tysk-ryska muséet i Karlshorst i Berlin. Här kapitulerade Nazityskland den 8 maj 1945 till de allierade.

Du kan besöka muséet om du vill och själv se salen där kapitulationen ägde rum. Allt finns kvar. Salen är lämnad exakt som den såg ut för 75 år sedan.


Salen där kapitulationen ägde rum den 8 maj 1945 i Karlshorst, östra Berlin.

Kapitulationen skrivs under av Fältmarskalk Wilhelm Keitel. Senare var Keitel en av de som hängdes i Nürnberg för sin delaktighet i krigsförbrytelser.

 

Mały Powstaniec, enklast översatt till ”den lille partisanen” är ett minnesmärke i Warsawa. Skapat för att hedra och minnas de barnsoldater som stred en hopplös kamp mot SS och nazismen 1944.

Bli först att kommentera

Viktig framgång för värnandet av LSS

Av , , 1 kommentar 9

Politik är ett jäkla nötande. I flera års tid har jag jobbat för att byggandet av LSS-boenden enligt 9:8 och 9:9 ska lyftas upp på dagordningen och att viten för förseningar inte bara kan vara Individ- och familjenämndens ansvar. LSS är en rättighetsfråga som kräver kunskap och ansvarstagande.

Mycket har nu gjorts under de här åren. Individ- och familjenämnden har tillsammans med Byggnadsnämnden och tekniska nämnden tagit ordentligt tag i den kösituation som hade byggts upp genom Umeås snabba expansion. Och tisdag den 5 maj togs nästa centrala beslut:

Nu har kommunstyrelsens näringslivs- och arbetsutskott ställt sig bakom Socialdemokraternas förslag att fler nämnder får dela på viten om kostnader uppstår för förseningar för 9:8 och 9:9 boende. Dvs fler nämnder får nu ett uttalat ekonomiskt ansvar för att säkerställa rättigheterna inom LSS.

Det är en signal till alla personer med funktionsnedsättning i Umeå att frågan om förskaffandet av LSS-bostäder i en växande stad tas på största allvar. Funktionshinderrörelsen har flera gånger påpekat det orimliga i att viten enbart fördelas som en besparing på Individ- och familjenämnden. Och Umeå visar nu helt klart väg för andra kommuner med detta modiga beslut!

Frågan ska nu också vidare till kommunstyrelsen för vidare beslut, så vi håller fortsatt tummarna för att detta nu blir verklighet. Jag känner mig tillfreds över vårt förslag och att det i praktiken förstärker det kommungemensamma ansvaret för LSS. Tacksam också för gott samarbete med ledamöter från andra partier.

1 kommentar

Arbetet mot våld blir fråga för kommunfullmäktige. Helt rätt att ansvaret att förebygga våld tas av alla.

Av , , Bli först att kommentera 4

Socialdemokraterna initierade för ett par år sedan handlingsplanen mot våld. Nu på måndag går den upp för beslut och det innebär att kommunens olika delar kommer få ett utökat ansvar att förebygga och arbeta mot våld.

Ska våldet minska så måste man inse att vi behöver fler som involveras i att arbeta förebyggande och göra det pratbart. Den som lever med våldets konsekvenser har rätt till samhällets skydd och det ställer krav på hela kommunens ansvarstagande.

Ett historiskt kommunfullmäktige väntar nu på måndag. Inte en dag för tidigt.

Bli först att kommentera

Socialtjänsten rustar sig för att klara bemanning och kommande smitspridning

Av , , Bli först att kommentera 4

Socialtjänsten i Umeå befinner sig i stabsläge och det sker förberedelser för att hantera kommande smittspridning. Fullt fokus nu på att klara bemanning och stoppa smittspridningen. Det är ett mycket stort antal små enheter det handlar om bara inom LSS, så då förstår ni utmaningen. Tillkommer gör hemtjänst, IFO och deras boendeformer.

Som umebo kan du vara trygg och lugn i att Umeå socialtjänst gör allt vi kan i rådande situation. Beredskapsplaner och handlingsplaner är upprättade och vi följer läget noggrant. Att klara bemanningen ställer stora krav på vår organisation.

Tyvärr förstår vissa partier uppenbarligen väldigt lite om den situation vi står inför. Nu har jag fått en enkel fråga till kommunfullmäktige om en vecka från Sverigedemokratena i Umeå om man inte skulle kunna införa en manual för kontaktpersoner?!

Demokratin tillåter dessa frågeställning så inget tu tal om det. Men har man minsta förståelse för det som nu sker så är det kanske inte mest prioriterat att belasta tjänstemännen i stabsläge med att filosofera om olika ämnen. Här gäller det att skydda äldre och funktionsnedsatta från smitta.

Det är inget annat än en skandal hur SD i Umeå nyttjar sina resurser de får från skattebetalarna till den politiska verksamheten.

Bli först att kommentera

Umeå växer och ställer nya krav på ökad samverkan och förändrade arbetssätt

Av , , Bli först att kommentera 5

Under gårdagen besökte jag och kommunalrådet Hans Lindberg, socialtjänstens verksamheter som möter barn och ungdomar. Under tre timmar fick vi möjlighet att föra dialog med kommunalrådet om vad socialtjänsten ser för utmaningar framöver för att Umeå ska växa socialt hållbart. Hur ska vi se till att alla ungdomar får en bra uppväxt? Hur ser missbrukssituationen ut? Vad ser vi i orosanmälningarna som kommer in?

Vi vet att Umeå kommun på många sätt arbetar rätt idag. Att vi inte har något bostadsområde som räknas som socialt utsatt är ett tydligt bevis på det.

Genom åren har vi i Umeå via våra skola, socialtjänst, fritid och kultur och civilsamhället, tillsammans med en god planering av bostadsområden, minskat sociala problem som många andra kommuner inte lyckats med. Det är inget givet utan här har Umeå arbete legat i framkant.

Men vi ser också att vi kommer behöva tänka nytt framöver. Utmaningarna ser inte likadana ut som bara för något år sedan och ställer högre krav på samverkan och anpassning av våra arbetssätt. Det är en resa som vi bara är i början av.

Bli först att kommentera
Arkiv
RSS Nytt från vk.se