Att orka se det komplexa och ta den långa vägen

Debatten om gängvåld har blossat upp efter att ett barn och dennes mamma skottskadats i Eskilstuna. Nu ropas på hårdare tag, vilket är förståeligt. Men att få stopp på skjutningarna här och nu är enbart en del av problemet. Orka se det komplexa och ta 12 minuter till att lyssna på Evin Cetin som intervjuat dessa gängkillar. Vad säger de själva?

Jag har tidigare skrivit om Umeås förebyggande arbete och vad vi gjort för att förhindra att utsatta områden ska växa fram i Umeå. Det handlar om ett ihärdigt förebyggande arbete för att undvika att denna utveckling får fotfäste.

Vi behöver också en förändrad lagstiftning där socialtjänsten får ett utökat ansvar för det förebyggande arbetet. Idag har vi en socialtjänst-lagstiftning som härstammar från 1982 och en helt annan tid. På den tiden kom hotet från flipperlokaler som ansågs leda ungdomar in i dåliga värderingar och prostitution.

Idag står vi mitt i narkotikarelaterade gänguppgörelser. Beväpnade unga män utsätter sig själva och andra för skjutningar. Här behöver socialtjänsten få större befogenheter att vidta åtgärder tidigare än idag samt resurstillskott i form av riktade statsbidrag.

Men framförallt behövs strukturella åtgärder mot segregation.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se