SD pratar medan S agerar

Fredrik Jeppson, biträdande polisområdeschef i Umeå meddelar att man idagsläget inte gör koppling mellan bilbränderna på Haga och organiserad brottslighet. Det tordes visa sig vad det var som hände på Haga i helgen.

Det tog bara nån timme så började försöken att politisera detta. Ser att Petter Nilsson(SD) vill att politikerna i Umeå kommun ska börja agera. Lovvärd uppmaning och självklart ska all brottslighet bekämpas stenhårt. Men det hjälper föga med att häva ur sig floskler. Det måste till verkstad också.

Till skillnad från SD i Umeå så agerar Socialdemokraterna mot brottsligheten i Umeå. För 2024 så har Socialdemokraterna drivit igenom över 50 miljoner kronor i extra satsning på det brottsförebyggande arbetet och ”Umeå växter tryggt och säkert” – för att förebygga framväxt av organiserad brottslighet och social oro. Det är den enskilt största satsningen på brottsförebyggande arbete i Umeås historia.

Men detta är bara en del av det kommunen gör. Ifjol blev kommunen ”årets förebyggande kommun” i Sverige för de satsningar på förebyggande arbete som gjorts under de senaste åren, inte minst av Individ- och familjenämnden där jag är ordförande. Vi har dessutom mer än halverat barnfattigdomen sedan 2010 i Umeå och sätter barnen i fritidsaktiviteter. Vi har skolor som ligger i topp i skolresultat för att undvika utslagning. Vi har god samverkan med polisen och behöver polisen mer kameraövervakning så har vi sagt att vi ska stötta polismyndigheten i det.

Vi bygger en stark brottsförebyggande grund för att komplettera polisens brottsbekämpning, men självklart kan saker bli bättre. Inte minst när vi ser bilbränder. Att hävda att Umeåpolitikerna inte agerar mot brottsligheten är dock lögn.

SD pratar. Socialdemokraterna agerar.

9 kommentarer

  1. brorson

    Jag vill inte kommentera Umeå-politiken, eftersom jag inte bor i Umeå. Rent allmänt tycker jag att Baudin ska avgå som partisekreterare. S behöver mindre pengar och mer ideellt arbete, inte mins för att återknyta kontakten med väljarna. S behöver vara mer aktivt på bloggarna (bra, Lundgren). Visst håller jag med Elebro om att fysiska möten med människor är att föredra, men vi är många som p.g.a. ålder och / eller handikapp har svårt att delta i fysiska möten. Dessutom finns ju en stor grupp yngre och medelålders väljare, som inte är föreningsaktiva.

    Jag håller i princip med M om att skatterna bör sänkas, men tvivlar starkt på att nu är rätta tillfället, när så mycket som kräver offentlig finansiering måste göras. Det är först när resultaten av brottsbekämpningen, minskade kostnader för brottsligheten, kommer, som skatterna kan sänkas. Låt mig upprepa ett par förslag från mina kommentarer i den tidigare diskussionen:

    1) Staten bör ta över både utförande och finansiering av frihetsberövande påföljder för unga brottslingar. En utgift mindre för kommunerna.

    2) Kommunerna bör ta över närpolisverksamheten. En utgift mer för kommunerna. Den fördel, som jag ser med förslaget, är att kommunerna får ökad kontroll över det brottsförebyggande arbetet, eftersom ett tidigt polisingripande kan förebygga nya brott. Och i många fall göra frihetsberövande påföljder för de unga brottslingarna onödiga. Kommunerna får dessutom möjlighet att bestämma fördelningen mellan poliser och socialarbetare.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Inlägget handlade specifikt om Umeåpolitiken. Att kommunerna ska ta över fler statliga uppgifter är en större fråga som inte kan bli aktuell förrän vi har en fungerande finansieringsprincip mellan staten och kommunerna. Idag skjuter staten över ansvar på kommunerna i ärende efter ärende medan man sänker skatterna för de som har det bäst. Kommunerna ska inte ta över en enda insats från staten mer utan att finansieringen är säkrad.

  2. Christer

    Men nu tror jag väl ändå det slagit slint?
    SD har jag inget till övers för, så vad de gör eller inte gör får de stå för själva.
    Men ett tips från coachen: Om du tror (tycker) att ni inom S agerar på ett för samhället positivt sätt, ska du nog ta en titt i spegeln och en stor funderare.
    Av hävd agerar S endast i en riktning, och det är makten framför allt. Om inte annat så visas ju det nu när sanningen kommer fram om era kontakter med kriminella ligor som sköter om att lura gamlingar på pengar genom era usla lotteriverksamhet. Skamligt, herr Lundgren. Eller som min salige gamla lärarinna sa för 50 år sedan: ”Sopa för egen dörr”

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Umeå var årets brottsförebyggande kommun 2023, den kommun som är bästa att leva i 2024 och som satsar stort på brottsförebyggande åtgärder och har lägst brottslighet av alla större städer över 100 0000 invånare. Att som SD hävda att inget görs av kommunen är ren lögn.

  3. Pingback: Dags ta itu med problemen i Umeå? | Petter Nilsson(SD)

  4. sven

    Har inget förtroende med SD ,men ditt inlägg förstår jag inte.?
    Att ni kan agera förstår jag eftersom ni ”styr” i Umeå och SD har svårt att agera eftersom de står på sidan som ”åskådare” . Förövrigt så har S tagit åt sig förslag som sina egna, som när SD kom med dessa var de bra skräp enligt S .S verkar vara ett kappvändarparti . Kommer att rösta på det parti som i framtiden kan erkänna sina misslyckande och som inte sprider lögner omkring sig ,. DETTA PARTI EXISTERAR INTE IDAG .

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Alltid roligt hur ”anonyma” kommentarer dyker upp till SD:s försvar, så fort de blir kritiserade. Om du har svårt att förstå mitt inlägg uppmanar jag dig att läsa om det. SD via Petter Nilsson klagar men agerar extremt passivt i brottsförebyggande åtgärder i Umeå medan Socialdemokraterna just drivit igenom det största brottsförebyggande paketet i kommunens historia. Det var vad inlägget handlade om.

  5. Mique

    Hej Andreas! Borde inte Petter Nilsson och sverigedemokraterna ”se om sitt eget hus” och inte ”kasta sten i glashus”! Tittar man på antalet brottsmisstänkta personer inom politiska partier, så är det definitivt ett parti som sticker ut. Enligt statistik så hade lite över sju procent (7,1 %) av alla sverigedemokratiska kandidater vid valet 2018 till Sveriges Riksdag, regioner och kommuner någon gång blivit åtalade för brott. Brott som begås av sverigedemokratiska politiker är bland annat våldtäkt, sexköp, sexuellt ofredande, våld i nära relation, våld mot kvinnor och barn och misshandel, listan fortsätter, och den är lång. Källor: Verifiera, SCB, Dagens Nyheter, Expressen, Aftonbladet och Expo. Mvh, Mique.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      SD får svara för sig själva. Sanningen i Umeå är att de varit extremt passiva att motverka brott. De har vid ett tillfälle talat om kameraövervakning, men det tror jag alla förstår att du kommer inte kunna övervaka varje gata i en hel stad. Utan det är olika typer av åtgärder som krävs. När det gäller kameraövervakning har vi god dialog med polisen om behov.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se