Liza Jonsson (s)

Läxhjälp

I Nordmaling får inte 27% av alla elever betyg i alla ämnen. Det betyder att var fjärde elev inte har klarat målen i skolan. 9 % av eleverna är inte behöriga till ett nationellt program på gymnasieskolan. Risken är stor att för dessa elever kommer framtiden inte vara så ljus. 

Forskning visar att barn till högutbildade föräldrar klarar sig bättre i skolan. De har möjlighet att få hjälp i hemmet av sina föräldrar. Ska då förutsättningarna för att lyckas i skolan och ha möjlighet till ett bra vuxenliv bero på vilka föräldrar barnet har? Som Socialdemokrat är svaret givet: NEJ! 

Vi Socialdemokrater har en tradition av jämlikhet och solidaritet. Vi står för ett samhälle där klasstillhörighet inte ska spela någon roll, där barn skall ha samma förutsättningar att lyckas. Det var så folkhemmet byggdes. Jag har själv erfarenhet av vad avsaknad av föräldrastöd innebär och konsekvensen av att skolan inte kompenserar elever med sämre förutsättningar.

Vi Socialdemokrater vill att alla elever skall få tillgång till läxhjälp. Förutsättningarna att lyckas i skolan skall inte bero på föräldrarnas förmåga att stötta med läxor. Inte heller föräldrarnas plånbok skall få avgöra. Borgarnas lösning är att de som har råd skall köpa tjänsten. Det är för oss socialdemokrater naturligtvis helt otänkbart. Vi socialdemokrater vill att alla elever i grundskolan skall ges möjlighet till läxhjälp i skolan, på fritids, eller i samarbete med ideella föreningar. Det är så alla elever ges samma förutsättningar att lyckas. För mig är det ett tecken på vad solidaritet kan innebära.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.