Vilda västern på svensk arbetsmarknad

Idag kommer fler nyheter om oredan på svensk arbetsmarknad. Människor från olika delar av världen utnyttjas, får usla löner och lever under förhållanden som inte är värdiga ett land som Sverige.

Det som ändå gör att jag känner optimism är att det går att göra något åt. Med politiska beslut i riksdagen kan vi se till att svenska kollektivavtal gäller för alla som arbetar i Sverige, oavsett om man är född i Kamerun eller Kalmar. Det går att ändra på reglerna om arbetskraftsinvandring som de borgerliga partierna och miljöpartiet kommit överens om. Det går att göra det både olagligt och kostsamt att utnyttja människor på den svenska arbetsmarknaden. Det är bara en fråga om politisk vilja!

Läs mer i DNs artikel
Etiketter:

7 kommentarer

  1. Jan-Erik Vahlström

    I dagens sverige så finns inte den politiska viljan. Man har en hög arbetslöshet som inte får kosta något. Så vill ju alliansen ha det. En gratis arbetskraftreserv som kan användas vid behov. Fritt fram att ta hit billig arbetskraft från andra länder. Därför är det helt nödvändigt att få bort denna regering snarast möjligt och senast vid valet som kommer.

  2. Realist

    Hej!

    Om (s) och (v) hade tagit stöd av (sd) hade denna typ av arbetskraft kunnat stoppats för år sedan, (sd) räckte ut handen till (s) och (v) men fick inget tillbaka. Dags att plocka upp den bollen för er i (v) kanske? 🙂

  3. Ingvar

    Tror det ligger mycket i vad Jan-Erik Vahlström skriver ökat utbud av arbetskraft leder också till minskade krav på anständiga löner om inte rent utav lönedumpning. Men dessa kommer ofta hit från EU såvida de inte är sässongsarbetskraft och viljan att stå upp emot Bryssel är obefintlig bland de flesta partier. Sedan så är det arbetslösheten redan i Sverige som redan är hög och det är om man tror regeringens ”siffror” som räknar bort människor som är fast i allehanda åtgärder/utbildningar när de helst skulle vilja arbeta. Ska vi inte prioritera de som är i landet hellre än ge lika vilkor till alla i världen?

  4. Maria Grip

    Svar till Realist (2013-01-29 19:06)
    V, S och SD har inte majoritet i riksdagen. Vi tillsammans kan alltså inte förändra förslag som de andra även överens om, även om vi skulle vilja.

    Det är inte invandringen jag vänder mig emot, utan att det är olika villkor på svensk arbetsmarknad beroende på vart man kommer ifrån. Om SD är beredda att stödja en linje som innebär att även ukrainska byggararbetare och kamerunska skogsplanterare får vettiga villkor är det välkommet. Det är också en förutsättning för bra villkor både för andra löntagare och för schyssta företag som inte försöker utnyttja utländsk arbetskraft.

  5. Lillie

    Jag är röd och vill inte sympatisera med SD. Men dom har rätt i att stoppa all invandring, möjligen hålla öppet för dom som lever med risk att förlora livet.

    Idag sker en massinvandring av släktingar till alla som redan är här vilket måste stoppas. Dom lever i stor del på alla som arbetar. Dom invandrare som arbetar skickar stor del av sina pengar till sitt hemland. Vi behöver inte den arbetskraften i Sverige utamn kan fylla alla platser hos AF helt själva. Sen ska kraven på alla som finns här att bidra för landets bästa ställas. Alla friska ska arbeta eller på annat sätt bidra till den välfärd vi alla vill ha.
    OBS, jag är inte rasist alla utan bara realist som har stor insyn hur vår invandring fungerar. Tyvärr är det bara SD som ”vågar” visa verkligheten.

    Tack också till dig Maria för det du gör för Landstinget. Du behövs, vänstern behövs.

  6. Maria Grip

    Svar till Lillie (2013-01-30 10:56)
    Sverige är ett rikt land där det finns många viktiga arbeten som idag inte utförs. Vi har en åldrande befolkning som förtjänar en bra äldreomsorg, vi har sjukvårdspersonal som går på knäna och för stora barngrupper på många förskolor. Jag tycker att Sveriges stora problem är regeringen saknar en bra politik för rätt till arbete för alla som kan arbeta, inte invandringen.

  7. Börje

    Hej, jag har samma känsla som Birger Schlaug. Så här skriver han i en krönika (Fria tidningen nr 6): ”Själv upprörs jag inte alls av en vision om en gränslös värld för människor, vilket väl i sak innebär att man ska kunna röra sig fritt över hela världen, vilket skulle innebära fri invandring. Men jag får en stark känsla av att målet om det gränslösa egentligen är ett svepskäl för att försämra de sociala villkoren, radera ut trygghet på arbetsmarknaden och reducera människan till en kugge – inte i det statliga maskineriet, men väl i det kapitalistiska.” Som jag uppfattar det är det den svenska modellen som gradvis avvecklas, när jag ändå är på gång låt mig skicka med ett citat till som passar bra i sammanhanget: ”Den klassiska rollen för stater är ju att skydda medborgarna mot krig och ofärd och ge individerna lika chanser att utvecklas. Men med eurokrisen har vi fått en annan slags stat som förhandlar med `någon däruppe`om att bestraffa de egna medborgarna med större fattigdom, sämre trygghet och färre livschanser”( ur Björn Elmbrants kolumn i Kommunalarbetaren). Okey Mia, det finns mycket att göra!/Börje

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.