Vem tjänar på systemet med stafettläkare?

I dagarna har vänsterpartister från alla norrlandslän samlats i Sundsvall för att diskutera sjukvårdspolitik. Alla norrlandsting brottas med läkarbemanningen och har höga kostnader för stafettläkare.

Det gagnar vare sig patienter eller skattebetalare att ha stafettläkare på våra hälsocentraler. Vänsterpartiet driver frågan om att få ett slut på stafettläkare nationellt och i de egna landstingen och jag är förvånad över att det nationellt inte får ett större gehör. Det bästa och enklaste vore att alla landsting kom överens om att sluta konkurrera om läkare på bemanningsföretagens villkor. Det går att gemensamt fasa ut bemanningsföretagen på ett ordnat sätt, det är bara att sätta igång!

Etiketter:

4 kommentarer

  1. Inger

    Det största problemet kanske beror på att läkarna inte vill flytta hit, de har väl sina familjer i jobb och skola neröver. Om deras respektive kunde garanteras jobb här uppe kanske de skulle flytta hit. Men lönerna kan kanske ha något med saken att göra också. De lär väl ha bättre lön i ett bemanningsföretag än som fast anställda. T.o.m. uskor och vårdbiträden har extra för att gå i pool.

  2. Östen

    Hej
    Kul att se att nån tar upp detta. Vi har hemma diskuterat ibland varför man måste träffa nya läkare varje gång vårdcentralen besöks. Kan ena orsaken vara att det finns brist på utbildade läkare? Det i kombination med en låg arbetsgivarprofil hos landstinget.
    Funnes det tillräckligt många utbildade läkare och att landstinget lyste ut fasta tjänster så skulle förmodligen staffetläkarsystemet självdö. Detta skulle innebära besparing för landstinget och bättre vård för patienten.
    Vid ett återbesök hos vårdcentralen för några år sedan kikade läkaren i journalen, suckar och säger, tjaa jag förstår inte hur förra läkaren tänkte när han tog dessa prover, jag tror vi får börja om och ta nya prover. Detta rörde sig om en hel rad för landstinget kostsamma prover.
    Jag tror att staffetläkarsystemet är ett för landstingets kostnader olyckligt system som man bör sträva bort ifrån och första steget på vägen är att öka intagningen på läkarutbildningarna.
    Östen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.