V föreslår återremiss på frågan som ska ställas i folkomröstningen

Imorgon är det landstingsfullmäktige som ska behandla den omdiskuterade folkomröstningsfrågan.

1. Vänsterpartiet kommer att rösta ja till en folkomröstning.

Vi lämnade makt och inflytande i samband med att majoriteten splittrades eftersom förslagen om försämringar av inlandssjukvården vad dåliga. Protesterna mot förändringarna har varit stora och det måste respekteras.

2. Vänsterpartiet kommer att föreslå att själva frågeställningen återremiteras eftersom det inte finns någon samsyn kring vad det är vi egentligen ska rösta om.
Att partierna inte kan sy ihop en gemensam lösning med folkinitiativet kring frågan är riktigt dåligt och socialdemokraterna har med rätta fått ta mycket kritik för det. Men de borgerliga partierna har ett stort ansvar. De har också möjlighet att arbeta för att det blir en bra frågeställning som alla kan acceptera.
 
3. Det är dags att vara pragmatiskt vad gäller datumet.
EU-valet är den pragmatiska lösningen. Alla de som slitit med namninsamlingen ska få besked så fort som möjligt. Samtidigt kan jag som landstingspolitiker inte försvara en stor omröstningsapparat på ett datum som riskerar att få ett lågt valdeltagande och som dessutom är väldigt dyrt.

2 kommentarer

  1. gunilla jönsson

    Jag blir väldigt förvånad och ledsen över att du använder ekonomiska argument vad gäller folkomröstningen om nedskärningar i inlandets sjukvård. Då har det verkligen gått för långt om man sätter en prislapp på demokratin. Folkomröstningen ska genomföras så snart som möjligt, dvs under Maj månad, då namninsamlingens villkor har uppfyllts enl Länstyrelsen bestämmelser. Helt fel att blanda in den is b med Eu-valet och valet 2014.

  2. Maria Grip

    Svar till gunilla jönsson (2013-02-18 16:21)
    När omröstningen ska hållas är en svårt fråga. De som samlat in namn och de som skrivit på ska inte behöva vänta längre än nödvändigt.

    Alla fullmäktigeledamöter har ansvar att försöka rigga en omröstning som blir så bra som möjligt. Att lägga omröstningen i samband med ett allmänt val är det bästa sättet att få ett högt valdeltagande, och det är mitt skäl att föreslå EU-valet. Det vore inte heller riktigt ärligt att låssas att ekonomin inte spelar roll. Jobbar man med landstingspolitik så lär man sig att vända på varenda krona, och jag tycker man bör det även i det här fallet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.