Pondusbladet

Klicka gärna på bilden för att se den i större format.

 

Så här ser vårt exempeluppslag ut. Hur mycket av den skulle tolkas som ett aprilskämt om den publicerats idag? Alla nyheter är påhittade men ändå realistiska. Dock skulle nyheterna vara svåra att ta in eftersom de bryter mot normerna.

Nyheten om Juholts manliga särbo hade blivit betydligt större eftersom vi förväntar oss att han har en kvinnlig partner. De svenska fördomarna är att en ledande politiker är heterosexuell, liksom alla andra. Händelsen skulle vara densamma men könet på särbon hade duplicerat artikelns storlek. Fokus skulle inte ligga på själva händelsen, det skulle ligga på särbons kön.

Om man tar situationen i Miljöpartiet finns det gott om kvinnor som slåss om språkrörsplatsen och kanske ännu fler män. Vad skulle hända om det istället hade varit brist på män som kandiderade om posten. Hade nyheten blivit större eller mindre? Känslan av att män inte vill styra är ovanlig, är detta också en fördom om hur det svenska styrelsesättet ska se ut? Enligt normerna tar män större plats i de flesta sammanhang, vilket gör denna situation ovanlig. Vi hoppas att dessa frågeställningar får er att tänka till hur mycket normerna påverkar mediernas upplägg.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.