Debattinlägg

Vi har idag ett stort samhällsproblem som bara växer. Mobbning blir allt vanligare i våra skolor och en färsk studie från skolverket visar att 7-8 procent av 4-9 klassare någon gång utsatts för kränkande handlingar. Skolan ska vara en trygg plats dit man inte fruktar att gå till på morgonen. Ingen ska behöva leva med en konstant klump i magen.

När en australiensk pojke oväntat och brutalt slår tillbaka mot sin mobbare bildas en mediastorm. Efter att händelsen fångats på film och lagts ut på Youtube har en debatt blossat upp kring hur vida våld någonsin kan rättfärdigas. (Se filmen via länken nedan)
 
De flesta håller med om att det är skolan som bär det huvudsakliga ansvaret och att skolsystemet har svikit dess elever. Då elever enligt lag är tvungna att närvara i skolan ska de också skyddas där. Följaktligen är det också skolan som måste se över sina handlingsplaner som uppenbarligen inte fungerar. Skolan har stora förbättringsområden, hårdhandskarna måste fram på ett civiliserat sätt. Kränkande handlingar måste få tydliga konsekvenser som inte går att misstolka.
    Föräldrar måste bli mer medvetna, engagerade och upprörda över deras barns handlingar. Det är trots allt inte skolan som ska sköta basic uppfostran. Respekt mot andra människor ska man ha lärt sig hemma. Dock är det långt ifrån sanningen i många fall. Det är i ostabila hemmamiljöer där viktiga komponenter för ett barns utveckling och välmående är bristfälliga en mobbare föds.
 
Offret har aldrig sig själv att skylla, men det är inte fel att uppmuntra denne rätten till självförsvar. Att hävda sin plats igenom våld kanske låter primitivt, men så är även roten av respekt. Att försvara sig är sunt och viktigt för din självkänsla. Ett utagerat självförsvar kan stärka din självbild och även andras. 
Relaterade länkar:
 
Etiketter:

2 kommentarer

  1. Jenny

    Hur många mobbare var det han slog tillbaka mot?
    Lite imponerande och hollywood-likt med en mobbare som slår tillbaka! Man kanske inte kan rättfärdiga våld, men jag kan nog ändå förstå honom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.