Problem med upphovsrätten

Här är ännu ett exempel på där en bild säger mer än 1000 ord. På sidan står det en kort text som säger "En helt fylld ladugård med motorhistoriska prylar som mopeder, motorcyklar, trehjuliga mc-bilar, båtmotorer, trampbilar, tefat, bambinos. I denna lilla värld härskar PO, också kallad Mr Moped och ett levande uppslagsverk över svensk mopedhistoria.(—)" Det är inte texten som är det viktigaste här, det är bra att ha en liten snutt för att få en inblick i vad det handlar om, men man fastnar redan från början för bilden då man hela tiden kan hitta nya saker i den. Det spelar ingen roll hur länge man tittar.

Det är ett evigt krångel med att publicera andras bilder. Lagen säger att man inte får publicera andras bilder utan att fråga om lov. Det är inte alls samma sak med text. Där får man citera kortare stycken bara man återger källan. Ska man få tag på personen som har fotat en bild så kan det ta tid. Det medföljer sällan kontaktuppgifter och man måste söka reda på en mail eller ett telefonnummer själv. På grund av detta så skiter nog många i att fråga om lov och bara publicerar bilden, men vi ringde och frågade Per Landfors om vi fick lov att lägga upp det här uppslaget ifrån VK på vår blogg och det gick bra.

(När vi publicerade förra uppslaget så tänkte vi inte på att man inte fick använda sig av avfotograferade bilder, så vi vet att vi har begått det misstaget själva. Det visar bara hur lätt det är att falla i den fällan.)

 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.