Avveckla kärnkraften snabbt

Det som hände på Ringhals är djupt oroväckande. Uppdrag Gransknings reportage visar på att det behövs en bättre säkerhetskultur på svenska kärnkraftverk. Därför är det välkommet att Strålsäkerhetssmyndigheten under året kommer att granska säkerhetsrutinerna och säkerhetskulturen på Ringhals.

-Centerpartiets skeptiska inställning till kärnkraften är väl känd. Därför är vi pådrivande i att minska beroendet av kärnkraft genom att bygga ut det förnyelsebara och med energiöverenskommelsen har vi gjort det till regeringspolitik.
-Med energiöverenskommelsen har kärnkraftsbolagen också fått ett kraftigt ökat försäkringskrav och ekonomiskt ansvar vid eventuella olyckor. Det är en tydlig politisk signal om att de måste ta sitt ansvar.
-De som nu skyndar och säger att vi behöver bygga nya kärnkraftverk för att få bättre säkerhet är fel ute. Det är inte åldern på kärnkraftverken som avgör vilken säkerhetskultur man har. Det visar inte minst Uppdrag Gransknings reportage, som tydligt pekar på att det var den mänskliga faktorn som låg bakom själva olyckan, men ett medvetet beslut från kärnkraftsbolaget som skapade själva olyckssituationen. Brister i säkerhetskulturen vid ett kärnkraftsverk är allvarligt oavsett kärnkraftsverkets ålder.
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.