Benskör.

Satt och gick igenom mina papper ifrån bentäthetsmätningarna jag gjort genom åren pga att jag äter kortison och jag kan inte annat än le och vara stolt över vad jag åstakommit!

2006 när jag gjorde min första mätning låg jag på gränsen till benskörhet, skalan man mäter i kallas för T-skala, vad det exakt är har jag inte orkat fördjupa mig i…

2008, då fick jag diagnosen benskörhet. Gränsen låg på -2,0 och jag hade -2,4. Någon vecka efter beskedet for jag till USM och fixade mitt träningskort och jag började styrketräna ungefär 3 gånger i veckan, gick på vattengympa och andra gruppass såsom step up etc.
Jag gav mig den på att jag skulle lyckas bli av med benskörheten eftersom jag inte fick sättas in på någon bromsmedicin pga att jag inte hade fött några barn än, det kan ge fosterskador i form av missbildningar så jag fick inget mer än kalktabletter. Men jag hade verkligen oddsen emot mig, han som utförde mätningen sa att det enda som skulle kunna hjälpa mig var att sluta äta kortison och då dör jag faktiskt så det var inget alternativ.

Så jag höll igång med träningen och fick mig en ny mätning 2 år senare
2010
och då hade jag förbättrat mitt resultat enormt! Jag är numera inte benskör längre! Ligger visserligen under normal värdet som är  -1,0 men -1,4 ska man inte klaga på i min situation!

Det enda jag kan tacka för detta är min styrketräning, den har hjälpt mig så enormt mycket, tidigare fick jag lov att gå till en sjukgymnast två gånger i veckan för behandling av min extremt smärtsamma rygg, tog mig knappt ur sängen vissa dagar pga smärtan. Men sedan jag börjat träna har jag knappt ont i ryggen längre. Nu FÅR jag ont om jag inte tränar på tex två veckor. Jag måste röra på musklerna i ryggen och belasta dem för att hålla värken borta.

Och framförallt, jag är inte benskör längre.
Jag behöver inte vara livrädd ifall jag halkar på vintern och landar på ryggen. Fick stränga order från idrottsmedicin (som utförde mätningen 2008) att jag inte fick klättra på stegar, jag var tvungen att ha broddar på vintern och verkligen passa mig för att inte halka, plus en massa andra restriktioner.

Med andra ord – Träningen har räddat mig från att vara benskör!

3 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.