Låt förnybara bränslen ta över

 

Idag besöker jag Energytower som bygger vertikala vindkraftverk. De är ett utmärkt exempel på ett framtidsföretag som skapar nya gröna jobb. Samtidigt har vi en regering som vill möjliggöra byggandet av nya kärnkraftverk, trots en folkomröstning som gav beskedet att kärnkraften skulle avvecklas i år.
 
Sverige har el så det räcker. Såväl statsministern som miljöministern medger att vi inte behöver några nya kärnkraftsreaktorer. Vi kommer att ha ett betydande elöverskott ändå. Nej, det är energibolagen som vill ha möjlighet att bygga kärnkraft, så att de ska kunna sälja el utomlands.
 
Ute i Europa är opinionen oerhört negativ till att bygga ut kärnkraften. I de flesta av våra grannländer vore det politiskt omöjligt. Alternativet blir att istället bygga ut den förnybara energin och att använda energin smartare så att den räcker till mer. Men nu bäddar alltså den svenska regeringen för att grannländerna i framtiden ska kunna importera kärnkraftsel från Sverige.
 
Miljöpartiet de gröna vill se en helt annan utveckling. Sveriges framtid ligger i att bli en ledande nation i omställningen till ett hållbart energisystem. Inte i att vara en kärnkraftspark åt Tyskland, Polen eller Danmark. Vi ska bygga ut den förnybara energin, och vi ska använda den smartare. På så sätt hjälper vi även våra grannländer att satsa på en hållbar energiproduktion. Vi kan till och med exportera ren, säker och förnybar el till Europa. Det ger jobb och en hållbar industri som säljer något som hela världen ropar efter: förnybar energiteknik.

 

Etiketter: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.