Debatten om dementa

Jag har drivit äldrefrågor aktivt i mitt arbete i riksdagen, men det berör mig också privat eftersom min pappa är dement och bor på Bruksbacken i Sävar. Det är så viktigt att vi ger våra äldre en omsorg vi kan vara stolta över och ett värdigt liv.
 
I veckan som gick sände Uppdrag Granskning i SVT ett reportage om demensvården. Det visade hur äldre dementa blir inlåsta på nätterna utan personal. Till följd av detta sker olyckor och dödsfall.
 
Jag kräver att vi gör Socialstyrelsens nationella riktlinjer obligatoriska att följa för kommunerna och att vi lagstiftar om minimibemanning för äldreboenden. Dagens situation är ohållbar och skapar en ovärdig livssituation för våra äldre. Det är inte bara ovärdigt, det är ett lagbrott.

Brist på bemanning är en återkommande diskussion när jag möter personal inom äldreomsorgen. Bemanningen inom äldreomsorgen är på många håll alldeles för låg, vilket innebär att trots att personalen har tillräcklig kompetens och vet hur arbetet ska genomföras med hög kvalitet så blir det en omöjlig och ohållbar situation. Bemanningen är helt enkelt för låg i förhållande till arbetsuppgifternas storlek. Därför är det nödvändigt med skarp lagstiftning gällande minimibemanning inom äldreomsorgen.

För att utöka bemanningen kommer det att behövas ett kraftigt resurstillskott där även staten måste bidra, det är inte rimligt att kommunerna själva ska ta denna ökade kostnad ensammna.
 

Socialstyrelsens nationella riktlinjer måste bli obligatoriska samt att det avsätts resurser till Socialstyrelsen för att skärpa och utöka tillsyn, uppföljning och kontroll av äldreomsorgen. Det skall bli kännbara konsekvenser för de kommuner som inte lever upp till det som gäller.