Nygges funderingar

Bygg en ny jättearena för ishockey

Av , , 1 kommentar 0

Ishallen A3 på Teg måste stängas på grund av rasrisk efter att det snöat stora mängder. Detta resulterar i att lördagens match mot Modo måste ställas in. Nu kanske det är dags att bygga en ny arena som klarar snö. Fler ishallar behövs för alla hockeyälskande barn i Umeå med omnejd.

1 kommentar

Rut-avdragets fördelar

Av , , Bli först att kommentera 1

RUT-avdraget har många fördelar. En fördel är att det skapar det arbetstillfällen och möjligheten att starta företag för människor som har svårt att få in en fot på arbetsmarknaden. Sen frigör det tid för köparen som denne kan använda för att öka sitt arbetsutbud och som dessutom underlättar för RUT-köparen i dennes vardag. Sist men inte minst minskar det svartarbetet, vilket bidrar till en högre skattemoral och ökar tryggheten för de som istället kan jobba vitt. Hoppas det kommer att finnas kvar för lång tid framåt.

Bli först att kommentera

Fyrhjulingar

Av , , Bli först att kommentera 2


Ofta får man läsa om dessa olyckor med fyrhjulingarna. Ett populärt transportmedel men som orsakar många olyckor. Det vanligaste verkar vara dessa vältningsolyckor och som kan få allvarliga skador. Nej nu måste det fram säkrare fordon och utrustas med ett kraftigt vältskydd. Lösningar finns och jag tror att det kommer att finnas på dessa fordon framöver. Hoppas bara att inte alltför många hinner skadas innan dess.

Bli först att kommentera

Umeå FN-förening på Kulturnatta den 24 maj!!

Av , , Bli först att kommentera 0

Nu på lördag den 24:e maj är det kulturnatta i Umeå, och Umeå FN-förening kommer vara på plats och arrangera ett seminarium om FLICKA-kampanjen som bedrivs på nationell nivå.

Vi kommer presentera projektet med fokus på barnäktenskap och könsstympning. FN-förbundet bedrivet ett projekt i Etiopien som är en av de länder där UNFPA
(United Nations Population Fund) arbetar med flickors rättigheter och reproduktiv hälsa. Svenska FN-förbundet stödjer projekt med två olika inriktningar i Afarregionen i Etiopien – barnäktenskap och könsstympning.

Svenska FN-förbundet tillsammans med SNÖ of Sweden har lanserat ett exklusivt armband som säljs till förmån för FN:s arbete med flickors rättigheter. Under lördagen kommer armbandet säljas för 299 kr, då 150 kr går till kampanjen FLICKA. Kom och stöd FN-förbundets arbete för varje flickas rätt att vara barn!

Plats: Folketshus lokaler, Ask
Tid: 24: maj, KL:13-15

Vi bjuder självklart på fika!

Vänliga Hälsningar

Umeå FN-förening

Bli först att kommentera

Inför direktdemokrati!

Av , , Bli först att kommentera 0

väven

Jag vill med detta inlägg föra upp synen på hur demokratin kan utövas med en speciell tanke på det komunala styret. Jag vill ge medborgarna en verklig demokratisk möjlighet att påverka politiken i vår kommun och öka deras politiska engagemang. Min tanke är att fler av de beslut som våra styrande gör kan överföras på medborgarna i kommunen genom direktrstning via internet. Detta med deltagande demokrati är något som förekommer Schweiz .Medborgarna kan ta initiativ till beslutande folkomröstningar. När vi nu befinner oss i teknikens tidsålder och där internet nu finns hos gemene man så finns nu möjligheten att driva demokratiseringen ett steg längre, och skapa en demokratisk dialog som vi tidigare bara har kunnat drömma om. Genom ett aktivare deltagande kan vi skapa ökat intresse för politiken och dess frågor. Jag menar att folket i allt större grad måste bli mer delaktiga i de beslut som tas. Detta kan direkt anspela på den gigantiska byggnad som vissa privata ägare uppför i staden. Jag tänker då närmast på kulturhuset Väven, men även på hur det nya badhuset kommit till. Jag tycker det är fel att kapitalstarka företag kan bestämma över stadens utformning. Folket måste få mer att bestämma över.
Bli först att kommentera

x-trail

Av , , Bli först att kommentera 4

Hej. En rapport från en suverän tävling med hela svenska eliten på plats. Det handlar om sm i x-trail, en inomhustävling där man kör över hinder med motorcykel. Det gäller att inte sätta ner någon fot i backen. Umepubliken fick se den skicklige Eddie Karlsson som domenerade årets tävling. Han segrade före Marcus Eliasson och trea slutade en kulle från Finland, Timo Myöhänen. Det var en mäktig tävling att beskåda för den stora publik som tagits sig till tävlingarenan på Noliaområdet.nyabilder 202nyabilder 176nyabilder 167

Bli först att kommentera

6-timmars arbetsdag???

Av , , Bli först att kommentera 0

Sex timmars arbetsdag lyftes på Vänster­partiets kongress, men har annars försvunnit från debatten. Är det inte dags att börja diskuttera möjligheterna att förkorta vår arbetsdag? För 95 år sedan infördes åtta timmars arbetsdag i Sverige, Det var efter årtiondens fackliga strider där industriarbetare gick från 16 timmars utslitande jobb till – äntligen –
åtta timmar. Sedan dess har inget hänt.
Det positiva blir att jämställdheten ökar,6- timmars arbetsdag tar bort deltidsfällan för kvinnor. (Där hon jobbar deltid för att hinna med barn och hem, medan han jobbar heltid.) Dels som en lösning på den nya massarbetslösheten. (Minskad arbetstid innebär att fler behövs på jobbet). Moståndarna pratar hela tiden om att det blir för dyrt, att vi inte har råd. Då går det bra att sänka skatterna för dem som redan är rika. Många fler skulle få jobb med en arbetstidsförkortning, och då speciellt alla de unga som idag går utan arbete. Vad kostar då inte de som idag är arbetslösa genom arbetslöshetsersättning och ökade sociala utgifter. Med kortare arbetsdagar skule vi får mer tid för våra barn och minskade sjukdagar.

Bli först att kommentera

Välfärden och vinster

Av , , Bli först att kommentera 1

är ett aktuellt debattämne. Vänsterpartiet är helt emot att vinster kan generaras från vård, skola och omsorg. Dem är det enda parti som vill förbjuda vinster inom dessa områden. Därmed så sammanfaller de med en majoritet med vad svenska folket tycker. Enligt en SIFO-undersökning så tycker 58 % att vinst inte skall tillåtas inom skattefinansierad vård, skola och omsorg. Personligen så menar jag att dem är helt rätt ute med sitt påstående. Vinster kan plockas ut från många områden men inte från vår gemensamma välfärd. På något sätt har individens synsätt på senare tid blivit mer egocentriskt. Solidariteten om andra människor har på något sätt försvunnit. Men ser bara om sitt eget hus och sina egna behov. Visserligen är det ett helt annat samhällsklimat med jobbskatteavdrag för dem som har ett arbete och där sjuka och arbetslösa får en sämre ställning i samhället. Skatt ska tas ut på dem som kan betala och behov efter dem som behöver det. Så ska ett samhälle byggas för att utjämna olikheterna mellan grupper och mellan man och kvinna. Ett mer jämlikt samhälle gynnar folkhälsan, ger lägre brottslighet, skolresultaten förbättras och livlängden förlängs. Ett samhälle bör vara till för alla.

Bli först att kommentera

Folkmord i Centralafrikanska republiken

Av , , Bli först att kommentera 0

Med anledning av Folk och försvars rikskonferens i Sälen så finns det all anledning att föra upp frågan om svenskt deltagande i FN-ledda fredsfrämjande insatser.

Bara Frankrike har agerat efter FN:s vädjan om trupp för att förhindra ett folkmord i Centralafrikanska republiken. Också Sverige borde lämna ett bidrag, skriver Svenska FN-förbundets ledning på Aftonbladet Debatt. FN varnar nu för folkmord i Centralafrikanska republiken där 4,6 miljoner människor hotas av extremister och väpnade grupper. Utvecklingen i centralafrikanska republiken är allt annat än positiv. Mänsklig säkerhet måste skyddas av omvärlden när dem utsätts för hot av denna omfattning. Sverige bör vara med i FN-ledda förband och bidra till internationell fred och säkerhet.

Sedan mitten av 1990-talet har Sverige, med undantag för Liberiainsatsen 2004-2006, nästan helt upphört att lämna truppbidrag till FN-ledda fredsfrämjande insatser. Under de senaste sex åren har i snitt färre än 30 personer per månad deltagit i sådana insatser. Siffror som Svenska FN-förbundet har tagit fram visar att endast 0,44 procent av personalen i FN:s fredsfrämjande insatser i Afrika kommer från ett EU-land.

Sverige ska fördjupa och förstärka FN:s förmåga genom ökat svenskt deltagande i de FN-ledda fredsfrämjande insatserna.Budskapet till UD och Försvarsdepartementet måste vara tydligt: den svenska utlandsstyrkan behöver växa och fler svenska militärer ska stå till FN:s tjänst. Därigenom kan också Sverige bidra till att minska risken för ett folkmord i Centralafrikanska republiken.

Bli först att kommentera

Godmorgon världen och alla umebor…

Av , , Bli först att kommentera 3

Godmorgon världen
Vilken underbar dag
Säg vart går färden
Vart åker vi idag?
Godmorgon världen
Här kommer jag
En ny röst i bloggetern.
Kommer att spåna i politik och allehanda samhällsfrågor.
Om Umeås utveckling och förändring kommer även det att finnas med.

Change your thoughts, and you change your world

ha det allra bäst 🙂

Bli först att kommentera