85 grader varmt idag. Hur lång är föresten en fot?

På jobbet så arbetar vi med tum, allt mäts i tum. I Sverige mäts vissa saker med tum, men det är inte inbyggt i bakskallen exakt hur långt det är. 

När man hör kommentaren: gör den 4×15 tum, så vet man inte riktigt hur stort det är i verkligheten. På skärmen har det ingen betydelse.

Man kommer in i det, givetvis så vet jag hur lång en tum, en fot och en yard är. Men att det ska vara så förbaskat krångligt med att det tex. går 12 tum på en fot. Därför är metersystemet bättre. Det finns ingen logisk förklaring över varför det är så här (vad jag vet).

 

Sen när man mäter längre avstånd så finns det Mile, vilket är ca 1600 m. Jag brukar ta det  x 1.5 så får man en bra uppskattning i km. Men som sagt vem kom på det? Att dela upp allt i tio är ju bättre. Det finns ju inget mindre än en tum, jo föresten, en halv tum, en kvarts tum osv. Men om det är 1 mm, vad säger man då? Jag stöter väl på det snart antar jag.

 

Samma gäller ju för vikt, lb är förkortningen för pund. Det säger allt. 1 pund är ca 450 gram. Det finns ounces och cups mfl., men det lämnar vi man får bara huvudvärk av det.

 

Vad gäller gradantal så hade vi 85 grader här idag, förlåt 29 grader celsius. Det är däremot rätt så svårt att lära sig eftersom det går efter en formel. Dvs. 1 grad fahrenheit är inte 1 grad celsius. 32 grader fahrenheit är i alla fall 0 grader celsius.

 

Jaja, man kan inte klaga på vädret, 29 grader och sol men väldigt fuktigt. Ganska milt väder för att vara juli. Med andra ord man ska vara glad att det går att vara ute. Man blir rätt så bortskämd med tanke på hur det kan vara i Norrland bland.

 

En sista tanke: Alla fötter är ju inte lika stora…

 

 
Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.