Robert Winroth, Landstingsråd (mp)

Ambulanser och nytt moderat lågvattenmärke!

Av , , Bli först att kommentera 11

Nytt moderat lågvattenmärke med en dryg vecka kvar till valdagen!

Tycker det är tråkigt och beklämmande hur moderata gruppledaren i landstinget Nicklas Sandström försöker vinna politiska poäng helt outgrundat på att skrämma invånare.

Att ljuga och dra helt outgrundade slutsatser i ett försök att skrämma medborgarna i Västerbotten som han gör på facebook och här på vk.se i sin blogg gör mig rent ut sagt förbannad! Han om någon som oppositionslandstingsråd vet exakt hur framgångsrikt försöket i UMEÅ har varit med en bedömningsambulans som KOMPLEMENT. Han vet också väl att det inte finns några som helst tankar eller beslut överhuvudtaget på att försämra utan utveckla och förbättra akut/ambulanssjukvården i länet!

Skärpning Sandström, ta och beskriv er politik istället…om ni har någon vill säga. För er som vill se hur bra det fungerat för patienterna i både umeå och västra götaland med bedömningsambulans kan se inslag på svt eller med fördel googla på det och läsa mer. 

Lägger in en skärmdump här nedan från SVT:s västerbottensnytts inslag på deras webbplats om bedömningsambulansen. Inslaget tror jag också också går att se på SVT play.

bedömningsambulans umeå svt

Bli först att kommentera

Smutsig valrörelse

Av , , Bli först att kommentera 12

Med mindre än tre veckor kvar till valdagen kan jag konstatera att det här, min fjärde valrörelse tyvärr också är den jag tycker varit smutsigast. Aldrig förr har motståndare på båda sidor angripits med så hårt negativt kampanjande och många gånger är det personen och inte politiken som angrips. Här i Västerbotten har vi sett hur valaffischer och bussreklam vandaliseras, att partikanslier utsätts för både äggkastning och stenkastning. Vandalisering, smutskastning och personangrepp förlorar vi alla på och är definitivt ingenting som lyfter demokratin och som gör att fler vill och väljer att engagera sig politiskt.

Med mindre än tre veckor kvar till valet hoppas jag att vi alla som är aktiv i valrörelsen gör vad vi kan för att bidra till en förändring. Jag är övertygad om att väljarna uppskattar att vi pratar om vad vi som kandidater och våra partier vill åstadkomma – istället för att gnälla och skylla på motståndarna. Det blir inte bara bättre och tydligare utan också roligare!

Nu stundar ett stort antal debatter fram till valdagen den 14/9 och kampanjandet fortsätter i högt tempo ute i valstugorna, på torgen och i sociala medier inte minst. Jag kan och ska göra mitt allra bästa för att fokusera på vad miljöpartiet vill förändra, varför och hur det ska gå till. Det mår jag bättre av, är bättre för miljöpartiet och är garanterat bättre för demokratin.

 

Bli först att kommentera

Miljöpartiet tar ansvar för landstingets ekonomi

Av , , Bli först att kommentera 1

Miljöpartiet och socialdemokraterna har presenterat vår budget för landstinget kommande år.
Det är en hållbar, ansvarsfull och stabil budget vi presenterat där vi fortsätter ta ansvar för en god vård och för att vi ska få ut så mycket hälso- och sjukvård som möjligt av varje skattekrona. Vi står inför många framtida utmaningar där kanske den största är hur vi ska komma bort från patientsäkerhetsproblemet med hyrläkare, bli så attraktiv arbetsgivare att vi kan behålla vår duktiga befintliga personal och rekrytera fler i framtiden. Inte minst ute i våra allra minsta hälsocentraler och sjukstugor är det idag ett stort problem med vakanser och hårt arbetstryck. Därför är vår största ekonomiska satsning direkt riktad till primärvården och vi satsar i ett första steg ytterligare 20 miljoner kronor på våra hälsocentraler och sjukstugor.

Miljöpartiet fortsätter arbeta hårt för vår vision om ett grönt och i alla delar hållbart landsting där ett av flera viktiga övergripande mål är att Västerbotten ska bli Sveriges klimatsmartaste landsting. Ett långsiktigt hållbart landsting bygger i grunden på att vi också har en hållbar ekonomi och inte använder mer pengar än vi har och att vi kan göra ett överskott ifall något oförutsett inträffar samt för att kunna göra nödvändiga pensionsavsättningar för vår personal.

 

 

Bli först att kommentera

Skärpning Edward Riedl

Av , , Bli först att kommentera 13

Ja mycket kan man göra och säga med statistik men i det senaste blogginlägget här på vk tar nog ändå moderaternas riksdagsledamot Edward Riedl rekord. Han visar en fin graf hur vindkraftsutbyggnaden ökat sedan 2006 och så långt har han rätt. Inte bara rätt utan det är glädjande sifforor.

Men sen kommer den rent skamliga slutsatsen att det på något sätt hänger samman med att Alliansen tog regeringsmakten 2006. Tvärtom skulle jag säga, det har blivit en utbyggnad trots moderaterna och alliansen. De är alla uttalade kärnkraftsanhängare och de har inte lyft ett finger för utbyggd vindkraft under deras regeringstid utan tvärtom motarbetat aktivt utbyggnaden!

Det är elproducenterna och vindkraftsbranschen tillsammans med kloka köpare som till 100% stått för utbyggnaden av vindkraft.

Bli först att kommentera

Avveckla försvaret

Av , , Bli först att kommentera 6

Redan idag kostar det millitära försvaret oss medborgare och skattebetalare över 40 miljarder kronor (fyrtio tusen miljoner) per år. Regeringspartierna i Alliansen vill satsa ytterligare över fem miljarder kommande år och inte nog med det, nu vill de dessutom gå från försvar till attackmöjligheter genom att utrusta nästa generation av JAS med kryssningsrobotar. Suck!

Samtidigt blöder landstingen ekonomiskt och både vården och skolan är underfinansierad med neddragningar som följd. Nä sluta leka krig och subventionera försvarsindustrin. En sak är säker och det är att jag skulle vilja lägga ner vårt millitära försvar och omprioritera våra skattepengar till vad vi verkligen behöver satsa på – att hjälpa de svaga, sjuka, utsatta i samhället.

Den hotbilden med växande klyftor, utanförskap och konsekvenserna vid allvarliga miljökatastrofer är verkligare än hotet från Ryssland som alla försvarsanhängarna hela tiden lyfter fram som enda argument.

Foto: TT

Bli först att kommentera

Gratis kollektivtrafik

Av , , Bli först att kommentera 5

Såg inslaget på nyheterna i morse om hur framgångsrikt man i Kiruna infört gratis kollektivtrafik. Alltid trevligt med positiva nyhetsinslag, något vi inte är bortskämda med. Jag gillar skarpt tanken på detsamma med nolltaxa i Umeå och är övertygad om att vi också skulle få se en minst tredubbel ökning av resandet. Speciellt om vi samtidigt skulle utöka fordonsparken ytterligare med fler snabbladdande elbussar. Vinsterna skulle vara många inte minst för alla med utsatt svag ekonomi, minskad administration och biljetthantering, minskad bilism, förbättrad luftkvalitet, lägre tryck på parkeringsytor, minskning av olycksfall pga halkan ja listan över vinsterna kan göras lång.

Jag vet att försök i olika former har gjorts. Klart det finns utmaningar som man självklart inte kan bortse ifrån och måste hantera. Finansieringen av totalkostnaden för kommunen är en sådan samt ”risken” eller möjligheten att de som börjar åka mer inte är de vi helst ser, bilisterna utan cyklisterna och gångarna.

Men för att minska bilismen (vilket vi måste göra) måste både antalet linjer, turtätheten och punktligheten öka vilket är det viktigaste på kort sikt och också vad miljöpartiet vill. Det är både önskvärt och möjligt, sen med en utbyggd kollektivtrafik i världsklass påbörja försök med nolltaxa med målet en helt gratis kollektivtrafik för resenärerna.

Bli först att kommentera

Centern håller på att utraderas

Av , , Bli först att kommentera 5

Är det slutet på Alliansen vi nu på riktigt börjar se drygt sju månader innan valet? Inte nog med att det borgerliga styrande regeringsblocket tillsammans har rekordlågt stöd i alla opinionsmätningar. KD ligger stabilt under riksdagsspärren i varje mätning och skulle inte komma in i riksdagen om det var val idag. Spiken i kistan måste dock vara centerns rekord bottennotering i dagens sifo mätning. De får chockerande låga 2.8% vilket är det lägsta väljarstödet i en sifo mätning för centern på 46 år.

När det kommer till centern kan inte ens det faktum att de har många duktiga företrädare och är ett av de rikaste partierna i europa rädda deras avsaknad av en tydlig politik och profil. Oavsett vilket parti vi sympatiserar för tror jag vi alla kan enas om en sak….eller enas om att en sak saknas för centerpartiet och det är det allra viktigaste. Skälet till varför någon ska rösta på Centern? Även jag i som i snart tjugo år har engagerat mig i politiken och har ett brinnande intresse –  så har jag inte en aning om vad de står för.

Jag tror att det politiska landskapet kommer skrivas om i höstens val och jag tror vi kommer ha ett parti mindre i riksdagen – centerpartiet. När det gäller KD så är min gissning att det kommer hända en av två saker, antingen kommer det ett antal konservativa moderata stödröster som hjälper dem över spärren, eller så kommer det nystartade kristna abortmotståndar partiet kristna värdepartiet ta ett tillräckligt stort antal konservativa röster att det stjälper KD ur riksdagen.

Om drygt sju månader vet vi svaret.

Bli först att kommentera

Alliansen i upplösning

Av , , 1 kommentar 8

Budgetdebatten i landstingsfullmäktige är i full gång idag och aldrig tidigare sedan jag blev gruppledare för miljöpartiet 2006 har jag mött en mer osäker, splittrad och svag borgerlig opposition. De fyra partierna i fd. alliansen klarar inte av att enas och lägga en gemensam budget som motförslag till vår starka mp+s majoritetsbudget. Samtidigt ropar de efter väljarnas förtroende att ta över makten och styra landstinget. Allt annat än trovärdigt!

Att mindre än tio månader innan valet inte kunna enas om en budget för nästa år 2014, är allvarligt, ett tydligt tecken på en allians i sönderfall. I alla fall är det ett säkert tecken på att de inte är i närheten av att vara redo att styra landstinget.

1 kommentar

Splittrad allians utan budget!

Av , , Bli först att kommentera 10

Förbereder mitt gruppledaranförande inför kommande debatt i landstingsfullmäktige. Imorgon men framförallt på onsdag lär det debatteras häftigt från talarstolen när vi ska anta landstingets budget kommande år. Mot vår starka fullt finansierade MP+S majoritetsbudget står en skakad och splittrad borgerlig opposition som trots att de inte sitter vid makten inte klarar av att enas om en gemensam budget som motförslag. Det bevisar vad vi sagt hela tiden att den sk. eller bör vi säga fd. moderatledda alliansen är allt annat än redo att styra landstinget. Men snacka om maktskifte går bra…

Bli först att kommentera

Långsiktig lösning i Dorotea

Av , , Bli först att kommentera 16

Idag presenterar Miljöpartiet och Socialdemokraterna en långsiktig och hållbar lösning på vården i Dorotea.

Tillsammans med kommunen tar vi nu nästa steg i ett ännu mer utvecklat samarbete och flyttar ihop våra vårdverksamheter. All sjukvård i Dorotea samlas på ett ställe, Bergvattengården, vilket innebär att sjukstugan flyttas. Samtidigt arbetar vi nu direkt med att kunna utöka antalet befintliga vårdplatser och inrätta läkarjourkedjan. Det blir inga merkostnader för kommunen, vi sänker våra kostnader genom personalsamverkan och invånarna får samma höga vårdnivå samlat på ett ställe.

Det har funnits en oro kring vården i framtiden som folkomröstningen speglat, en oro som vi verkligen tagit till oss och därför känns det jättebra att vi nu tillsammans med kommunen kan presentera en stabilt långsiktig lösning till nytta för invånarna i Dorotea och hela länet.

 

 

Bli först att kommentera