Ruosubloggen

Blogg om ruosufolket

Kort kvalitetsredovisning

Eftersom lagen om minoriteterna nu har varit i kraft under mer än ett år och ingen har gjort någon kvalitetsredovisning, så gjorde jag ett kort frågeformulär utifrån Finska Klubbens behov att få veta hur lagen efterlevs. Frågeformuläret skickades förra veckan till både Umeå kommuns koordinator för minoritetsfrågor och alla föreningar som tillhör Delegationen för finska språket i Umeå – en samarbetsorgan för finsktalande föreningar och verksamheter samt föreningen Tornedalingar i Umeå och Sinti roma rådet, som organiserar finsktalande romer. Båda sistnämnda föreningar har anslutit sig till Delegationen för finska språket, eftersom de bedömer sig tillräckligt finsktalande för att tillhöra gruppen.

Inga svar än. Det kommer att bli spännande att se om jag får rätt om svaren. Det här frågade jag.

1. Det så kallade grundskyddet innebär att förvaltningsmyndigheter ska informera de nationella minoriteterna på lämpligt sätt om deras rättigheter när det behövs.

a) Anser ni att den finsktalande minoriteten i Umeå behöver informeras om vilka rättigheter de har enligt den nya minoritetslagen? På vilket sätt?
b) Vad har Umeå kommun gjort under 2010 för att informera den finsktalande minoriteten om deras rättigheter?
c) Bedömer Ni att resultatet har varit lyckat och motsvarat era förväntningar?
 
2. Det så kallade grundskyddet innebär att det allmänna har ett särskilt ansvar för att skydda och främja de nationella minoritetsspråken och ska även främja de nationella minoriteternas möjligheter att behålla och utveckla sin kultur i Sverige
a) Anser ni att finska språket i Umeå behöver skyddas och främjas? På vilket sätt?
b) Vad har Umeå kommun gjort under 2010 för att särskilt skydda och främja det finska språket?
c) Bedömer Ni att resultatet har varit lyckat och motsvarat era förväntningar?
d) Anser ni att den finsktalande minoritetens möjligheter att behålla och utveckla sin kultur i Umeå  behöver främjas? På vilket sätt?
e) Vad har Umeå kommun gjort under 2010 för att främja den finsktalande minoritetens möjligheter för  att behålla och utveckla sin kultur i Umeå?
f) Bedömer Ni att resultatet har varit lyckat och motsvarat era förväntningar?
 
3. Det så kallade grundskyddet innebär att barns utveckling av en kulturell identitet och användning av det egna minoritetsspråket ska särskilt främjas.
a) Anser ni att de finsktalande barns utveckling av en kulturell identitet och användning av det egna minoritetsspråket ska särskilt främjas? På vilket sätt?
b) Vad har Umeå kommun gjort under 2010 för att främja de finsktalande barns kulturell identitet och användning av det egna minoritetsspråket?
c) Bedömer Ni att resultatet har varit lyckat och motsvarat era förväntningar?
 
4. Det så kallade grundskyddet innebär förvaltningsmyndigheter ska ge de nationella minoriteterna möjlighet till inflytande i frågor som berör dem och så långt det är möjligt samråda med representanter för minoriteterna i sådana frågor.
a) Anser ni att den finsktalande minoriteten skall ha möjlighet till inflytande över frågor som berör dem? På vilket sätt?
b) Vad har Umeå kommun gjort under 2010 för möjliggöra den finsktalande minoritetens inflytande över frågor som berör den finsktalande minoriteten?  
c) Bedömer Ni att resultatet har varit lyckat och motsvarat era förväntningar?
d) Anser ni att den finsktalande minoriteten skall samråda med Umeå kommun? På vilket sätt?
e) Har Umeå kommun haft samråd med den finsktalande minoriteten under 2010?
f) Bedömer Ni att resultatet har varit lyckat och motsvarat era förväntningar?
 
5. Övriga synpunkter ni vill framföra angående minoritetsreformens första år i Umeå
Etiketter: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.