Ruosubloggen

Blogg om ruosufolket

Samråd?

För att få till ett bra minoritetspolitik bör vi som tillhör minoriteterna och de så kallade förvaltningsmyndigheterna ha en gemensam uppfattning vad vi pratar om. I Umeå har vi diskuterat och kommer säkerligen fortsättningsvis diskutera begreppet "samråd" eftersom vi – den sverigefinska minoriteten kontra företrädare i Umeå kommun – tycks ha skilda uppfattningar om vad samråd betyder.

Umeå kommun har inbjudit till ett antal "samråds"möten, som vi uppfattar närmast som informationsmöten. Om man skulle använda en mycket vällvillig definition skulle dessa träffar kunna kallas för dialogtillfällen.

För ruosufolket innebär begreppet "samråd" snarare överläggningar där båda parter har både mandat och kunskap att komma överens om saker och ting som senare skall hända i verkligheten. Inga överenskommelser har dock kommit till stånd, trots att minoritetslagen har varit i kraft i 14 månader.

Syftet med den nya lagen enligt regeringen är: "De nationella minoriteternas egenmakt och inflytande behöver stärkas för att Sverige på ett bättre sätt ska kunna leva upp till åtagandena i minoritetskonventionerna. Bättre möjligheter till inflytande för de nationella minoriteterna är också centralt för att synliggöra gruppernas behov i samhället.

I lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk regleras förvaltningsmyndigheternas skyldighet att ge de nationella minoriteterna möjlighet till inflytande i frågor som berör dem och att så långt det är möjligt samråda om dessa frågor med representanter för de nationella minoriteterna. Det är särskilt viktigt att de nationella minoriteterna ges möjlighet till samråd på lokal nivå, eftersom det är där många beslut som berör enskilda fattas. Förvaltningsmyndigheterna ska därför ge de nationella minoriteterna möjlighet till inflytande i frågor som berör dem och så långt det är möjligt samråda med representanter för minoriteterna i sådana frågor."

När börjar inflytandet som lagstadages för 14 månader sedan?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.