Ruosubloggen

Blogg om ruosufolket

Kyrkan kan bidra till att stärka minoritetsspråken


Nationellt forum – som härstammar det mötet som Svenska kyrkans finskspråkig arbete har tidigare hållit vartannat år – samlade för första gången romer, samer, sverigefinnar och teckenspråkiga i Svenska kyrkan till gemensamma överläggningar. 125 anställda och förtroendevalda samlades i Sundsvall i helgen. Av Sveriges fem officiella minoritetsspråk används finska av en relativt stor grupp sverigefinnar medan till exempel de mindre samiska varieteterna och romani chib är hotade språk.

–  Samhället blir fattigare när allt färre talar språken som är en del av Sveriges kulturarv, säger Kaisa Syrjänen Schaal från Arbetsmarknadsdepartementet som betonade kyrkans roll som kulturbärare.

Kaisa Syrjänen Schaal menar också att Svenska kyrkan kan spela en viktig roll i revitaliseringen och i utvecklandet av minoritetsspråken. Inte minst översättningarna av de kyrkliga böckerna, som psalmboken och gudstjänstordningarna, bidrar till att språken kan användas och berikas i det offentliga rummet. Församlingen kan också vara en viktig samtalspartner när kommuner kartlägger minoriteternas behov av offentlig service enligt den nya minoritetsspråklagen från 2010, menar hon.

I Umeå finns en finskspråkig präst Walter Hjort, anställd i Ålidhems församling, och som har hela Umeå kyrlkliga samfällighet som sitt arbetsområde – ibland lite till periodvis. I Luleå stift arbetar stftsadjunkt Ritvaelsa Seppälä med finska och meänkieli och ett flertal personer med teckenspråk..

Vi som fortfarande minns den finskpråkiga diakonen, som tidigare arbetade i sjukhuskyrkan i Umeå, minns, och ser också det stora behovet av finskspråkigt diakonalt arbete i NUS. Ett behov som i dag inte möts eller tillgodoses. Norrlands Universitetssjukhus servar hela övre Norrland och det är just i det här området en stor del befolkningen talar finska eller meänkieli jämte med svenskan.

Fast egentligen talar Gud bara ett språk – modersmålet. XD

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.