Sonja(s) blogg

Samarbete kring arbetslöshet

  Dagens kommunstyrelse innehöll en hel del intressanta saker.

En sak tex som vi började mötet med var information om Umeå samordningsförbund. 

Det är en ekonomisk samordning av resurser från flera viktiga aktörer som Försäkringskassan, arbetsförmedlingen, landstinget och Umeå kommun.

Med gemensamma resurser som samordnas så arbetar man för att hjälpa personer som har svårt, ibland mycket svårt för att hitta sin plats på arbetsmarknaden. Umeå samordningsförbund har under ett flertal år byggt upp en omfattande verksamhet som har hjälpt många människor till arbete eller sysselsätttning. 

Nu är det så att det behöver inte bara vara Umeå som är med i en sådan verksamhet utan andra kommuner kan också ansluta.

Jag tror att vi i Vännäs skulle kunna ha stor nytta av att vara med i samordningsförbundet. Vi har på senare år sett en kratig ökning av personer som inte längre har arbete och inte heller omfattas av de trygghetssystem som finns. Vi ser dem bla när de blir tvungna att  söka försörjningsstöd. Vi måste hitta sätt för att fler ska få ett arbete, fler ska känna sig behövda, fler ska kunna försörja sig själva.

Vi måste bryta den utveckling som varit där allt för många faller mellan stolarna och inte får tillräckligt med hjälp för att ta sig vidare i livet. Det är lätt att säga, som en del gör, att det är bara att ta sig i kragen och söka jobb. Alla har inte den förmågan.

Jag hoppas att vi i Vännäs kommer att ingå i detta förbund framöver. Vi behöver hjälpas åt för att alla människor ska kunna känna sig behövda och hitta sin plats på arbetsmarknaden.

 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.