Sossarna ville ha ännu högre ersättning för arbetskraftsinvandring

Av , , 2 kommentarer 4

Sossarna och deras eventuella samarbetspartners, främst Vänstern ville ha ett ännu högre krav på ersättning för arbetskraftsinvandring från icke EU-länder. 90 % av medianlönen. Man kan fråga sig varför de inte genomförde det när de satt i regering de borde de fått igenom. Troligen för att de var rädda få någon typ av rasiststämpel på sig. Nu får den här regeringen istället göra det och man slipper själva om det blir deras tur regera nästa gång. Det är mycket man nu slipper ta itu med som inte blev av under tidigare 8 år när de satt vid makten. Visserligen i minoritet, men ändå, inga allvarliga försök gjordes om det var något man ville förändra. Oavsett om man sitter i regering av minoritet borde man lägga fram förslag till det som man vill förändra. Hela deras regeringstid präglades av feghet och att inte få sitta som regeringsparti. Det var det viktigaste. Miljöpartiet hade mer kurage när de vid sista omröstningen om statsministerposten och när Magdalena A tog över avgick från regeringen. Hade S också gjort det kunde de kommit tillbaka och vunnit valet. Nä, hålla sig kvar in i det sista och även försöka spy lort över speciellt ett parti som nu tagits in i värmen. Så kan det gå när man blir alltför maktsugna.

För att återgå till arbetskraftsinvandringen och minilönen på 27 360 kr kan det vara bra. Bra för hela arbetsmarknaden och de som införde detta med dåvarande regler fram till 1 nov var faktiskt en högerstyrd regering av Reinfeldt. Det var då det ploppade upp alla dessa bemanningsföretag som nu inte klagar lite. De vill helst dumpa lönerna och jag undrar om inte dåvarande Centerledare var upphov till detta?

Alla bärplockare som oftast kommer från Thailand kommer inte komma i några mängder som tidigare. 27 360 kronor plus alla sociala avgifter, semester osv vilket bärföretag har råd med det? Ingen bärplockare i världen kan göra att både bärföretaget går med vinst samt att bärplockaren själv kan kvittera ut över 27 000 kr. Jag ser det närmast som en utopi. Det är bra att inte människor ”luras” hit i tron de ska tjäna pengar och bli rika i jämförelse var de kommer från. Oftast också gör de sig skuldsatta hemma varifrån de kommer (oftast Thailand) och får ännu sämre villkor när de kommer hem igen.

Kirunas flytt blev dyr

Av , , Bli först att kommentera 6

Trots att statliga LKAB redan för ca: 10 år sedan avsatte medel till flytten x-antal miljarder börjar nu pengarna sina och kommunalrådet vädjar till staten om mer pengar.

I vanliga fall när en stad byggs upp och på ett mera naturligt sätt kan det ta uppemot 100 år. Att plötsligt riva en stad som byggts upp just under minst 100 år och plötsligt riva och flytta den på något årtionde säger sig självt det måste vara ett ganska magstarkt ingrepp. Frågan är om detta kommer bli lönsamt.

Vi brukar prata om basnäringar där både skogen och malmen kan vara en av Sveriges starkaste kort. Ur detta kan en rad andra näringar uppstå som inte alls kommer från någon egen produktion, eller om man så vill hur alla våra städer byggts upp med alla dessa kringnäringar som basnäringarna ger.

Här också bor de rikaste folken som kan göra mynt av just i grunden kommer från dessa basnäringarna. Så har det varit under lång tid men har förändrats en del, eller ganska drastiskt genom dataintrånget i samhället. Men trots allt måste vi ha en typ av basnäringar ändå. Alla kan inte leva genom att skicka meddelanden mellan varandra, någon måste även se till att det byggs bostäder så vi har någonstans bo. Det har blivit väldigt omtumlande idag när inte vanligt arbete skulle vara något som behövs.

Okej, vi bygger nya elbilar, försöker omvandla samhället till det vi tror, bättre, men i verkligheten verkar vi få det sämre ekonomiskt. I alla fall om vi ska hur dyrt allting blivit på bara lite mer än ett år. Detta är den akilleshäl många fruktat är det resultat av den omställning vi skulle vara inne i. Det är också så det är beräknat att det måste bli.

Men att fortsätta bryta malm och bygga batterier kan inte vara det enda vi ska leva av? Många andra näringar kan slås ut här i norr som skulle göra livet värt att leva utan att krypa ner i en gruva, stå på ett smältverk eller omvandla malmen till guld eller silver. Kan just den eran börjat ta slut?

Skogen och skogsmiljöer tycker jag är betydligt trevligare, frågan är hur vi får ut pengar av den (skogen och skogsmiljöerna) utan att förstöra och skövla som det nu varit de senaste 100 åren. Borde inte uttag av skog, liksom vattenkraften mer tillfalla varifrån den kommer. Som det nu är, är det städerna som drar nytta av den medan områden varifrån detta tas utarmas. Folk flyttar därifrån och endast naturresurserna är intressanta. När dessa också sinar är de inte heller intressant.

Vi har låtit storkapitalet bestämma våra öden alltför länge och vi ser nu hur det blivit. Är detta en bra utveckling?