Vilket jäkla hattande i energifrågan

Av , , Bli först att kommentera 7

Den ena regeringen ska ha så den andra si. Varje ny regering som tillträder ska ha sin egen energipolitik. Hur många år tar det lägga om energipolitiken från ett slag till ett annat? Minst fyra år och då det är gjort kanske vi får en ny regering som tillträder som inte är nöjda och vill ändra tillbaka igen, eller ändra i.

Det går ju inte som vi håller på i Sverige, det kan gälla andra frågor också det är inte någon fastslagen och långsiktig politik präglar. Men främst var det nu energifrågan jag satte i fokus.

Varför behövs mera energi? Främst ser jag det som den industri vi har som är energikrävande och som i stora delar är undantagna energiskatt. Är detta rätt kan vi undra? EU har jag för mig vill ändra i det men vi protesterade inte lite i det. Även jag, vilket jag nu ändrar mig i. Sveriges städer främst, är också energislukande och vart vill man bygga den nya kärnkraften om inte här där flest människor bor. Den s k omställningen som utgår från grön politik lägger också till sig själva käppar i hjulet och ger andra (icke gröna) chansen för att argumentera för kärnkraften. Får vi bort de tunga energislukande industrierna som nu man försöker driva med vätgas då kanske vi skulle klara oss med den energi vi nu har med vattenkraften som bas.

Ladda elbilar kan inte ha så stort energibehov i jämförelse med den tunga industri vi har. Jag tycker vi borde lägga ner mycket av våra s k ”tunga industri” där oftast skogen och malmen ingår. Ett grönare land, ett gladare folk som skaffar sig andra sysslor. Jag ser ingen annan lösning om vi tänker oss leva hållbart.

Vi måste bort från det gamla, det gamla tänkandet som utarmar inte bara våra naturvärden utan också oss själva som människor. Vilka problem pratar vi om idag som har att göra med vår hälsa. Kan vi inte sällan relatera det till hur vi lever, på vilket sätt. Jag tänker mig inte något i Jehovas vittnens smak men lite ditåt kanske vi ändå skulle må bättre.

Är kärnkraften lösningen på våra problem, det som nu nuvarande regering hade som en av de största frågorna i deras valpropaganda, jämte drivmedelsänkningen. Är det det som kommer göra oss lyckliga? Även satsa på ett försvar som vi inte vet utgången av. Jag menar om det blir Trumpadministrationen som vinner valet i USA vill de ju avveckla Nato och sluta hjälpa Ukraina. Hur kommer kriget i Mellanöstern påverka oss och hela världen?

Finns det några raka enkla spår som vi kan ta fasta på? Jag ser inte annat än tiden får utvisa det. Just nu verkar vi köra med en säck över huvudet. Mera i blindo.

Jag vet inte och inte för att jag bryr mig så mycket heller. Jag påverkas inte så mycket oavsett. Det kan bli spännande se vad som händer så länge vi slipper kriget, får vi hoppas. Varje dag ser vi människor som lider. Svårt är väl milt sagt. Vi i Sverige vill nog knappast förstå om vi ens begriper. Danmark syns rett ut sina problem. Ett skäl till det att det haft ett krig, en svår fas gå igenom och är mera vana handla därefter. Likaså Finland och Norge. Vi vill helst äta god mat, baka tårta och äta godsaker. Titta på film och leva i vår egen lilla värld. Bekymmer och problem finns knappast hos oss. Nä lev som vanligt och fortsätt frossa som om ingenting hänt, det är i vilket fall den uppfattningen man får. TV, media faller ur smaken.

Nu pratar man om oljepriset, verkar väldigt oroade att det drastiskt kan stiga om konflikten i Mellanöstern eskalerar. Men vadå, är det det värsta som kan hända OSS? Det är väl ändå en baggis och oljan är ändå ett helvete, se på utsläppet nu nere vid östkusten. Man räknar med det kan ta uppåt 10 år innan det försvunnit.

Förgöra naturen verkar bekymra minst. Är det inte konstigt?