Uppgifter på koldioxidutsläppen en bluff?

Av , , 1 kommentar 3

Ständigt hör vi hur mycket utsläpp någonting kan ge och här menat koldioxid (CO2). Som vi ser och de flesta känner till består koldioxid av tre atomer.  1 kol och 2 syre. Tar vi den olika vikten av de båda skulle syret ha atommassan 15,999 u. Kolet skulle vara lättare och ha atommassan 12,01 u.

Vid beräkning av vikten bakar man in hela koldioxidmolekylen, vill säga både syret som är tyngre än kolet och består av 2 atomer. Jag tycker här vi blir direkt lurade av de uppgifter vi får när olika utsläpp nämns från vilka som kan sprida detta. Det pratas ofta om ton (tusen kilo). Jag kan inte tänka mig att syret skulle vara farligt, det som naturligt finns i atmosfären, i och runt vår jord som gör det möjligt för allt liv.

Tar vi syrets vikt med atommassan 15,999 u och jämför med kolets 12,01 u får vi skillnaden att kolatomen väger 75 % av vad syreatomen väger. Bakar vi ihop 2 syreatomer blir atomvikten 31,998 u. Då blir skillnaden ännu större i jämförelse med 1 kolatom. Då kommer kolatomen endast ha en vikt av 37 % av hela molekylen CO2.

Vad är sant och vad är falskt i detta? Mina kemikunskaper är inte de allra bästa i just kemi, men lite vet jag och stämmer det här är det ju falska uppgifter vi får om utsläppen, de som skulle ligga till skada. Endast 37 % (C) av de olika uppgivna utsläppen skulle ligga till grund för beräkningarna.

Vad tror du?