Klimathotet ett påhittat scenario?

Vi i den ”rika” världen klarar oss alltid, än så länge och medan ännu det finns resurser hämta från jorden som gör att vi kan leva gott. Sämre är det för våra minoriteter, de fattiga och utarmade folken som endast får lita till givmildhet eller kan ta av vad naturen kan ge och gett men som inte längre går. Vi har våra svenska samer och de Nordiska, Finland och Norges som än så länge inte drabbats lika hårt som här i Sibirien där klimathotet är påfallande och påverkar oss alla, mer eller mindre, förr eller senare. Det är bara en tidsfråga innan allt rasar samman även för oss.

Vi kan undra varför elbilar och elfordon skulle vara så aktuella. Tillverkar man dessa för att det är kul? Vi kan också undra vad ska vi med mer kärnkraft till, om vi inte vore tvungna? Tvungna att tillgodose bl a laddningen av just våra elfordon. Gör vi det också bara för att det skulle vara roligt? Det är klart läget är allvarligt och den som säger något annat ljuger. Problemet är att många vill inte inse det och då kan det redan vara för sent. Speciellt vi i den rika världen som oftast lever i överflöd känner knappt av det, eller inte ens vill tänka på det intill det kan vara för sent.

Problemet för oss ”vanliga” att vi inte påverka speciellt mycket. Ja byta till elbil, om man har råd och har man råd och bor i Sveriges glesaste områden kanske det ändå inte går påverka så mycket. Därför kan jag själv känna det ledsamt och även tröttsamt höra de ständiga orden ”grön omställning”, ”klimatanpassning” osv när det inte händer speciellt i det stora. Eller snarare ingenting. Har inte utsläppen istället ökat och vad kan jag göra åt det. Ingenting i princip.

Att köpa eller byta till elbil kan också innebära risker.

En kommentar

  1. brorson

    Hot eller möjlighet? Är varje naturlig förändring ett hot? För drygt tusen år sedan blev det så varmt på norra halvklotet, så att man kunde odla spannmål på Grönland- 500 år senare började en ny köldperiod, kallad lilla istiden. Nu har det gått ytterligare 500 år och vi befinner oss sannolikt i början av en ny värmeperiod. Vad beror det på? Den föränderliga solaktiviteten, jordens avstånd till solen, jordaxelns lutning, energier från yttre rymden, kontinentalplattornas rörelser här på jorden. Kan allt detta stoppas med fler elbilar? Eller med terrorism och krig? Med mer kärnkraft? Mer kärnkraft behövs, men av andra orsaker. Och inte i de enorma mängder, som behövs till det fossilfria stålet, som snarare är ett hot än en möjlighet. Även kärnkraften har sina nackdelar, som väger över fördelarna, om det blir för mycket av det goda. Mat är nyttigt, men man kan bli sjuk av att äta för mycket.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.