Vad säger bibeln om oljan?

Av , , Bli först att kommentera 11

Jag är inte påläst i bibeln eller någon helig skrift över huvud taget, men vissa regler som här skulle ingå och här den bibliska kan vara nedärvda. Även kunde skolundervisningen under en tid behandlat detta när vi en gång i tiden hade kristendomsundervisning. Hur många som sedan följde den och hur många sedan som aldrig blev lyckliga och inte har jag ingen direkt uppfattning om.

Att Sverige avkristnades med tiden men att arbete fortfarande vara något som togs fasta på, det är i vilket fall så jag ser. Vi har ändå en ordning  i något som innefattar religionsfrihet. Man får tro på vad man vill eller inte alls.

Det som jag undrar över vad som står i bibeln om oljan, om det ens finns medtaget och i tolkningen. Att vi ska använda jordens resurser och göra oss nytta av dessa kan inte anses som förkastligt, eller kan det? Visserligen ska vi använda våra jordiska resurser på ett ansvarstagande sätt, men görs detta i alla sammanhang? Är det inte mycket i det som ligger våra problem närmast hur vi har?

Vi kan undra om det är rätt alltid vad vi gör och förespråkar. Hur har utvecklingen blivit om inte de med de kraftigaste vapnen har herraväldet. Samtidigt kan vi undra det som fortfarande har åsnor och andra levande fortskaffningsmedel som är de värsta ”syndarna” om vi förhåller oss till vad vi andra menar och gör när vi vill göra oss kvitt oljan och de s k ”utsläppen”. Vissa länder vekar inte all bry sig i detta. Hur är vår inställning här?

Vad också jag reagerar över när kraftbolagen säljer till att i sina säljmetoder i första hand nämna ”fossilfri el”. Har inte elen från dag ett varit fossilfri, den som från början utvecklades med hjälp av vattenkraften? Sedan kom kärnkraften, men den är väl också fossilfri, så vad menar man här?

Det är mycket som är konstigt här i världen och inte minst har ordet ”fossilfritt” slagit igenom. Vissa partier är uppbyggda på det. Men hur går det med alla misslyckande i detta som vi nu kan se. Bl a det här med gasdrivna bussar, detta verkar vara ett totalt fiasko. Vem vill sitta på en bomb som när som helst kan explodera för det är vad som hänt. Utvecklingen och kostnaden är inte det bara bortkastade pengar.

Vilket förhållningssätt ska vi ha, är Iran och andra länder dit hörande, även Kina och de länder som har den ursprungliga kommunismen något hänföra sig till? Inte vad jag kan se. Är det inte på det viset att den västerländska världen, inte minst USA bidragit till den utveckling vi fått. Var kommer alla vapen ifrån, inte minst kärnvapnen som kan förgöra hela jorden men som alla vill åt och inte minst de länder som inte har. Däribland Iran.

Var någonstans kommer allt sluta. Jag ser ändå inte något alternativ att ryssarna tar över herraväldet både i Europa och nu även inriktat sig på Afrika. Skickar vi inte pangar hit fortfarande i en form av utvecklingshjälp.

Vilka sida ska Sverige stå på och är det nedrustning istället för upprustning vi ska ta fasta på? Vi kan undra om det var bättre tidigare när vi hade allt det vi nu har. Jag tycker ändå inte minst internet kan vara till stor hjälp. Visst finns det missbruk här också, inte minst, men utan våra kommunikationer som vi idag har känns ändå vardagslivet som det skulle fungera bättre än tidigare. När kunde man exempelvis tidigare ha en kontakt om eller när man var ute på fjället eller på annat sätt vara utelämnad utan möjlighet till kontakt till någon.

Jag har inga direkta svar, jag undrar mera vad som kan vara rätt eller fel om jag uttrycker det så.

Vi följer en viss ordning vad gäller ekonomi och världshandel och kommer inte den ursprungligen från Amerika och där även judarna skulle ha stort inflytande?

Är det rätt utöva en makt över andra, en typ av uderkastelse från de tortyrvapen vi idag ser? Kommer det leda till en slutlig fred överlag?

Vilken Gud är det vi ska tro på, den som alltid förhåller sig till den starke? Kapitalismen i världen, är den alltid god?