Halva världen festar och roar sig medan andra halvan dör

Vi kan fråga vart mänskligheten är på väg. Ser vi till hur många som dör bara i nuvarande krig och dessutom kan förekomma både tortyr och svält och allt annat elände som människor utsätts för anser jag det är beklagligt hur vi lever. Här ska sägas Sverige var under tidigare år ett ganska beskedligt land och jag går tillbaks till den tid jag föddes eller växte upp. Visst kunde vi vara avskärmade från världen omkring och den information vi då fick var främst från radio och tidningar. Det var också innan TV:n slagit igenom.

Visst kunde det vara torftigt med dagens mått mätta, men man upplevde nog inte samma oro som idag finns. Jag kan ha fel, men det är vad jag tror.

Sverige var undantaget från krigen, de båda världskrigen och visst kunde vi bygga upp landet mycket tack vare det. Det var inga stora företag eller många som idag förser folk med arbete, utan landet var väl mera liknande ett bondesamhälle och där vi vant oss till stor del av självförsörjning. På så vis var vi också drabbade av kriget. Det var ändå det stora landet i väster som höll i tyglarna i världen och om inte vi var direkt beroende av dessa hade de ändå ett ganska stort inflytande på oss utan att egentligen någon visste om det, i vilket stora delar av folket. Nä visst, inte var det bättre på så vis att någon direkt utveckling skedde här, men landet tycks ändå fungerat. Tågen och den järnväg som då fanns fungerade tillfredsställande och tillgodosåg vad vi då behövde om vi tänker enbart för vår överlevnad vilket mycket i det handlade om.

Visst har mycket sedan den tiden tillkommit och människosläktet torde vara så att det strävar framåt och här kan både dåligt och bra följa med. Vi bestämmer själva över våra liv, inte helt men vi kan välja, eller kan vi inte? Till viss del i vilket fall, utom helt.

Ser vi till kriget i Gaza verkar den gamla valsen återigen försöka upplivas, pratet om en tvåstatslösning som man gjort sedan israelerna besatte det land man nu befinner sig i och försökt utöka. Är det inte häri konflikten ligger? Nu har Biden kommit med en fredsplan som även skulle vända sig till Hamas, men var det inte just dessa som nu Israel skulle utplåna, hur kan Hamas ändå ingå här?

Netanyahu tror jag begår ett misstag här, eller hans regering på det sätt han nu handlar. Att först rädda gisslan borde det inte vara första prioritet? Detta som pågår kommer det inte bara leda till ett ännu värre scenario? Är det inte den gamla visan igen man försöker få till, eller genom Biden. Att sedan återuppbygga Gaza, vilken mening innefattar det om det sedan ska raseras igen?

Också här kan vi undra om det Israel alltid gör är rätt och alla andra omkring har fel? Jag tror inte palestinierna, folket kan resa sig med den styrning de haft eller har. Så visst är Israel är att föredra i den meningen, men kommer de lyckas med att ständigt hålla stånd och kommer inte terror och försöken komma åt Israel genom de terrorhandlingar vi senast såg?

Situationen i världen är inte hållbar som den utvecklas i något slag. Länder som Italien och de stora fotbollsnationerna anser jag är inte vad vi borde se upp till. Se på dessa länder, deras statsskulder och hur folken kan ha i jämförelse med ändå Sveriges som visserligen på senare tid kan ha fått den s k ”välfärden” nedskuren, men vi har trots detta inte de utpräglade klasskillnader som vad exempelvis Italien kan ha. Hur är det med Spanien, även Frankrike, är det några länder se upp till?

Att Sverige en gång i tiden var en stormakt, kanske ligger en typ av nedärvt i detta fortfarande kvar. Jag tror Sverige kan ha en viss position i detta fortfarande. Jag ser inte att Nato och inträdet här skulle vara till last i vår utveckling. Tiden är sådan och vad har vi välja mellan?

Vi kan behöva prioritera annat än som hittills vi strävat efter. Ett land i fred och frihet och med rimliga klyftor tror jag är det bästa.

Att sedan Israel och Netanyahu påstår att bombningarna av tältläger och andra oskyddade mål där civila dör som flugor, är ”misstag” är bara larv. Netanyahu är utpekad som krigsförbrytare (liksom Putin) av internationella brottsdomstolen Haag. Det viftar han bort och kallar det antisemitiska anklagelser. Även FN verkar tandlösa i sitt inflytande på dessa – Israel, Ryssland – så vart ligger tidigare världsordning den vi tidigare hade. Vilka bestämmer nu i världen, är det Israel med hjälp av amerikanarna? Svenska regeringen verkar ändå gå mycket efter det, inte minst Ebba Bush. Kan detta vara den bästa i inställningar vi här ser? Är inte KD och SD ganska lika i jämförelse just här?

Måste vi inte ta hänsyn till alla människor på jorden, oavsett vilka religioner eller styrelseskick de styrs av?

Varför dödades Dag Hammarskjöld? Var han inte för näsvis, la sig i för mycket. Världen tål inte det, den del som inte vill ha demokrati med på listan i sitt styre någon som lägger sig i. Det finns fortfarande massor av diktatorer i världen. Vi kan fråga vart Israel står? Hamas är redan utsedda till terrorister.

Kan det finnas en ordning där det är tillåtet förgöra människor som om de vore flugor? Försvar, javisst, men finns inte någon måtta här också och med vapen i jämförelse kriga mot människor som kan liknas vid hur deras redskap såg ut vid Stenåldern. Vem kommer lösa det här? Israel på sitt vis? Vad händer sedan? Det måste vara en förfärlig plats detta som här uppstått. Enligt den kristna inställningen (vad jag tror) skulle Israel göra rätt, andra boende folk i området runt omkring vara enbart stora skurkar.

Ska vi följa den klimatlag som antagits vem gör rätt här, jag menar Israel eller Palestina de som styrts av Hamas? Vilka här åsamkar störst skada? Måste det inte vara Israel med sin framfart? Nåväl, klimatlagen verkar inte gå i lås hur som haver. Den börjar spricka mer och mer. även i Sverige som ville vara ledande och skulle förändra samhället helt. Visst har det förändrat samhället med den höga inflationen, den dyra maten och en hårt ansatt miljö. Skulle vi inte få det omvända?

Omvärlden rusar, men kan ändå lilla Sverige stå emot? Ser inte så ut och vår svaga krona har blivit till förmån för turismen som söker sig hit.

Det gamla landet Sverige kommer knappast gå tillbaka till vad vi en gång var.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.