Rädda klimatet, vem kan eller vill ”rädda” det?

Av , , Bli först att kommentera 10

Det är den högaktuella frågan från främst vänster, S och liberaler och om vi håller oss främst här också till EU-valet. Kort sagt ingen vill offra något, fast de ber andra vi ska uppoffra oss. Inte minst köpa dyra elbilar. Dessutom vet vi inte ännu vilka olika kvaliteter som i slutskedet de besitter. Många av elbilarna, alla nya märken och modeller kan vara som att köpa grisen i säcken.

Vad vet exempelvis Jonas Sjöstedt i den saken, eller miljöpartisten Alice Bah Kuhnke eller någon annan som påstår klimatet måste räddas. Själva har de 400 000/mån sedan skatten är avdragen, hur mycket trovärdighet i deras ord ligger här?

Jag ser inget annat än de kan vara de gamla munkarna och nunnorna som uppfyller villkoren för jordens vidare existens. De om några lever enligt regeln om sparsamhet. Men hur många vill leva som dessa? Jag tror allt pratet om klimatet och hur vi ska ”rädda” det är mera svammel än direkt ta fasta på. Ska vi ändra våra vanor drastiskt går det inte samtidigt behålla det som orsakar det vi vill åt.

Är det detta som kallas hållbart, att tillverka nya bilar, nya hus och byggnader och/eller använda betong, plåt, järn och inte minst de nya metallerna i batterierna. Är det inte mera ett spel för galleriet och att det ska låta bra. Verkligheten torde vara en helt annan. Jag tror under hela vår mänskliga historia aldrig någonsin det pågått ett sånt slöseri med sammantaget alla olika produkter som tillverkas, aldrig tidigare skett under vår historia.

Som man säger, kanske vi måste köra ända in i kaklet innan den stora förändringen sker.

Länder som Tibet kanske är det ultimata hur vi bör leva, men hur många vill det?

Ska vi klara av leva på jorden, behålla den för vårt bästa framtida leverne bör ordet ”tillväxt” bytas ut mot ”återhållsamhet”. Vi kommer i annat fall inte klara detta utan en direkt katastrof. Vi är redan på väg dit, därför dessa handlanden och försök återupprätta det vi förstört och det sker numera i panik.

Hela jordens system är rubbat. Makt, pengar är främsta orsaken till hur det ser ut som det gör.

Jag finnar inga direkta lösningar i vad som utlovas i EU-valet. Därför röstar jag inte.