Ibland går digitaliseringen för snabbt

Av , , 7 kommentarer 8

Som jag nämnde i ett tidigare inlägg sa jag att man nästan ska vara utbildad ingenjör för att handha och köra moderna bilar.

Det visar sig nu att jag får rätt i den saken.

Det är främst Volvo och Tesla som får anmärkning i detta. Volvo EX30 har fått återkalla 72 000 nya elbilar med fel i det digitala systemet.

Utvecklingen och tilliten till den verkar gå alldeles för snabbt. Att bilen utvecklats under alla åren från sent 1800-tal, eller när de första bilarna tillverkades till vad vi nu fått skiljer ju ljusår. Trots detta glömmer man att vi måste färdas på vägar, trafikströmmar, trafikstockningar, väder och även djur kan orsaka skador och även här dödsfall. Sammantaget är det inte samma sak sitta framför en dator som köra bil. När nu frågan om CO2-fritt blev aktuell har man en stark tilltro till främst elbilar, men glömmer oavsett bil, motor och/eller hur den drivs finns andra faktorer också man måste ta i beaktning som kan vara farliga.

Speciellt nu i såna tider som midsommar och främst de som bor i städerna och ska ut på landet fira sin midsommar. Det är oerhörda bilköer och trängsel på vägarna som kan uppstå och här i jämförelse med vår trafik exempelvis i V-mina och på våra vägar häruppe.

Att trafiken är ett problem i sig verkar man inte tycka utan förlitar sig nu på elbilar ska lösa alla problemen. Snarare är det väl tvärtom om varje elbil som går på vägarna har minst 500 hk. För att hantera så motorstarka bilar krävs särskilda kunskaper och med lite oförsiktighet kan det lätt hända olyckor. Sedan att bilarna numera är utrustade med alla tilltänkta varningssystem behöver inte betyda att det är i sista hand föraren som styr bilen.

En äldre bil kan vara säkrare än ny modern, så kan det vara. De som jobbar på Trafikverket verkar ha liten kunskap. Kanske är de hjärntvättade av ”den gröna omställningen” och tror allt man här kommer fram till är en gåva från Gud, eller de avgudar man verkar ha.

Hur fort får man som fortast köra på våra svenska vägar, är det inte 100? Naturligtvis väljer man själv vilken bil som passar. Vi har ändock en fri marknad.

Jag är ändå glad jag slipper sitta i en bilkö och här under midsommar. Resa en majstång (idé ursprungligt från Tyskland) är ingenting för mig. Lugnt, tryggt och skönt hemma värderar jag mer.

Hela landet ska (över)-leva, är det så?