Vilka framsteg har människan gjort tack vare Einstein?

Tar vi den berömda relativitetsteorin – formeln, E=mc² – när går den använda i vår jordiska tillvaro? Vad jag förstår kan den komma till nytta vid kärnsprängningar och att hantera kärnkraft och kärnklyvning med dess enorma krafter. Det var i vilket fall Einstein som bidrog till hur vi fått inom kärnkraft och atombomben. Var det inte?

Tar vi ljusets hastighet i vakuum=tyngdlöshet skulle ljuset färdas 299 792 458 m/s. (avr. 300 000 000 m/s) och lika med CxC blir det otroliga siffror vi får fram. Massan=m oavsett, väger den ingenting i tyngdlöshet. Tar vi en person på jorden väger denne 6 ggr mindre på månen där av uttrycket massa, inte vikt. Allting är relativt som teorin säger.

(x= vikten på jorden. 6=konstant. y= vikten på månen. Formel: x/6=y)

I vilken form skulle E då motsvara om m=0?

Kan någon svara på detta som bringar klarhet för mig vore det bra.

Det konstiga som jag ser, en sån enkel sak som att förstå CO2 och/eller inte tagit denna i beräkning långt tidigare kan vara en gåta. Jag menar vad fick Einsteins sitt nobelpris ifrån och vad ansågs då som framsteg. Är det inte det värsta människan skådat genom alla tider som gör vår levnad ytterst osäker och framförallt när den kommer i orätta händer. Är det det vi kallar framsteg?

 

2 kommentarer

  1. GF.

    Saxat ur länken nedan:
    Vad händer egentligen bakom kulisserna när Nobelpristagarna ska väljas ut? Handlingarna är hemliga i femtio år, men sedan lättar sekretessen. Genom att studera nomineringarna går det att upptäcka intressanta mönster.
    Att enskilda personer kan få ett så stort inflytande är kanske inte så förvånande när det handlar om ledamöter. Men på grund av nomineringssystemet kan även personer utanför Nobelkommittéerna få extra stor möjlighet att påverka valet av pristagare. Detta gäller inte minst tidigare Nobelpristagare, eftersom den som får priset därefter har rätt att varje år föreslå nya pristagare inom samma kategori. En pristagare som blev väldigt lyckosam i sina förslag var Albert Einstein, som fick 1921 års fysikpris. Nästan samtliga personer som han föreslog fick Nobelpris. Redan 1918, innan han själv blivit Nobelpristagare, hade han ombetts att föreslå kandidater. Han nominerade då Max Planck, som fick priset samma år.
    Läsvärt:
    https://fof.se/artikel/2015/11/den-dolda-makten-over-nobelpriset/
    En som på riktigt borde vara Nobelpristagare vore den tyske raketforskaren Werner von Braun som tillhörde den tyska intelligentsian som amerikanarna lade beslag på efter VK2 och som därmed fick hjälp med att ta sig till månen ”ett stort steg för mänskligheten…. Men han tillhörde national socialistiska tyska arbetar partiet/ den vapenfria SS (Schutzstaffel) skyddsgrupp, så… Enligt mig borde han få det postumt.

    • edor, Vilhelmina (inläggsförfattare)

      Ja det är sant, utan den dåvarande tyska kunskapen som senare ledde till vad vi nu fått och där amerikanarna lade beslag på tysk kunskap och därmed vara de första utveckla atombomben. Något annat har jag inte säga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.