Den traditionella högern saknas i Frankrike

Många fransoser säger eller tycker de saknar den traditionella högern och ända sedan kriget när De Gaulle blev hjälten och förde landet till den delseger som blev slutet för de tyska nazisterna.

Själv minns jag De Gaulle som den hjälte han framstod som och under den tid jag växte upp. Fransmännen har inte alltid varit vänliga, minns kriget mot Algeriet och de fasansfulla som där kunde förekomma. Även kärnkraften och kärnsprängningarna de intensivt höll på med under en tid. Vi minns bl a attacken fransmännen gjorde mot Rainbow Warrier.

Hur har kärnkraften utvecklats i världen, har vi fått det bättre, säkrare? Vad pratar svenska nuvarande regering i? Sätter man Sveriges säkerhet i skymundan till kärnkraftens försvar?

Ser vi till Frankrike torde de vara en av Europas största känvapenmakter jämte Ryssland. Macron utlyste nu nyval genom att det starkt radikala högerpartiet gick starkt fram och blev det största i EU-valet sett ur Frankrikes perspektiv.

Sedan när omröstning skulle skulle ske i EU-parlamentet av tillsättandet av olika viktiga poster tog man inte hänsyn till- och främst till Italiens Meloni som fick känna sig blåst få en av dessa. Nu blir det väl någon annan tjänst för henne, liksom ett plåster på såren. Men hur rättvis är omröstningen vi har i EU, vinner den som har flest röster?

På det hela taget torde vi gå mot en undergång om vi fortsätter förlita oss på kärnkraft och atomvapen. Det har blivit crazy kort sagt inom alla områden, även i Sverige. Hur det går med Israel och deras intensiva dödande kan också vara ett frågetecken.

I sista hand torde det vara nuvarande regering vi ska förlita oss till. Ja har man inget bättre ta till än de gamla vanliga stormaktstänket, jag menar vem minns inte Reinfeldt och hans humanitära stormakt. Nå hur blev det?

Som svensk idag torde det vara näst intill förenligt med livsfara yttra sig i vissa frågor med den högerradikalism vi fått som präglar landet.

Steget från fåraherden som kunde symbolisera den kristna tron, har istället blivit förlitandet till kärnkraft. Mer kristen än så torde inte Sverige vara, trots med ett part i regeringsställning som kallar sig Kristdemokrater.

Bibeln ur det perspektivet kunde likställas med en sagobok.

Är det Einstein eller Gud man förlitar sig till?

2 kommentarer

    • edor, Vilhelmina (inläggsförfattare)

      Mycket intressant läsning och med det vetskap i hur en gång nuvarande KD grundades. Inte är det mycket hänga i julgranen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.