Från lien till skördetröskan

Av , , 2 kommentarer 6

Att vi kan producera mängder utspridda på färre. Jag menar vilket arbete utför en skördetröska i jämförelse då människor gick med en lie? Det är nästan likadant med allting. Vårt samhälle i nästan alla världens delar ser ungefär likadant ut, åtminstone dem vi kallar de moderna. Andra kulturer som har varken vår religion – den övervägande kristna – eller någon annan och som vi brukar kalla naturfolk eller varför inte hedningar (underutvecklade) om vi jämför med vår tro – den vedertagna kristna – kan vi undra vilka som ”förstör” världen om vi tar till det uttrycket?

Börjar det gå i motsatt riktning nu att vi fått ett alltför modernt samhälle där vi kan producera mängder och samtidigt kan övervägande del av befolkningen leva ett mera bekvämt liv?

Vad arbetar vi nu efter och om vi tar EU, är det inte utsläppen som blivit något av den centrala delen. Samtidigt som vi har ett parlament med över 700 olika parlamentariker med löner per månad som en ”vanlig” medborgare kan ta ett år inarbeta.

Samtidigt är det främst Sydeuropas bönder som har den största produktionen och varför inte också sprider den mesta av koldioxiden samtidigt som EU vill begränsa den. Även kan våra mindre svenska bönder hamna på listan över s k ”utslagna”. Naturligtvis har inte Sverige och Norden samma utgångsläge vad det gäller växtlighet och här räknat till jordbruksproduktion.

Det man nu pratar inom EU är att Sverige ska bidra till råvaran för batteritillverkning. Vad säger våra politiker, om de har någon åsikt?

Blir samhället bättre leva i som vi nu tänker oss det. Solceller där tidigare producerande åkermark funnits. Vindkraftparker där tidigare vi kunde ha produktiva skogar även i haven har snurror nu blivit det populära samtidigt som vi ser fiskebestånden minska drastiskt.

Är detta en miljövänlig och inte minst det som vi ständigt hör pratas om – hållbarheten och den gröna omställningen?