Regeringen måste läsa på

Av , , Bli först att kommentera 8

Den nya föreslagna reduktionsplikten på 10 % är olaglig – för bensinbilar.

Man kan undra vilka kunskaper som finns inom regeringen. Det liknar mera flum och tyder på en markant obildad skara. Här torde inte minst SD ingå.

I länken kan du läsa att en bensinmotor klarar max 7,5 % inblandning av biodrivmedel. Om inblandningen blir högre riskerar motorn haverera. Vem står för den kostnaden, Jimmie Åkesson? Knappast.

Det här får regeringen göra om och de får kritik från alla håll. Hela detta projekt med direktiv från EU kan komma att sätta ”vanligt folk” på bar backe. En reparation av en havererad motor kan ligga på 100 000 till och från.

Fy fan så dåligt alltsammans

(Det hjälper inte om man samtidigt höjer reduktionsplikten = höjer priset och samtidigt sänker skatten om man ändå riskerar haverera motorn. Till vilken nytta är det då?)

Valsystemet måste i grunden göras om

Av , , Bli först att kommentera 5

Tar jag mitt landskap Lappland består det av 1/4 av landets yta. Men endast 178 522 (2019) individer. Ser vi till alla röstberättigade i landet och i riksdagsvalet är det 7 772 120 personer. 8 147 129 är berättigade till val i regionfullmäktige och 8 196 423 är röstberättigade i val till kommunfullmäktige.

Vilken bild ger det av Sverige, vilka har absoluta majoriteten över exempelvis oss som bor i landskapet Lappland. Det är självklart vi har olika intressen i landet. Geografiskt skiljer sig landet åtskilligt från norr till söder. Vi har direkta olika problem jobba med. Stockholmarna exempelvis trycker på trafiken och här kan den vara väsentlig för dessa lägga åtgärder på.

1/4 (25 %) vad skulle det motsvara för landets alla röstberättigade avrundat till 8 000 000? Enligt mitt räknesätt skulle det motsvara (Lappland) 2 000 000. Varje röst skulle därmed omräknas till 11 stycken. Här har skett en del avrundningar men skulle visa på en uppenbar orättvisa och här i förhållande till den yta vi här besätter men till mycket lågt bestämmande. Vi kan undra varför vi aldrig får något gehör för våra önskemål, eller är det så att våra politiker är rent utav flata och tycker det är bra som det är.

I många andra länder där minoriteter finns, protesterar man vilt eller demonstrerar för sina rättigheter. Här lägger man istället locket på, en typ av förmyndarsverige där det blivit till något fult kräva sin rätt.

Jag vill med detta ha sagt att vi kommer alltid så länge vi har detta röstsystem aldrig kommer hävda oss. Vi torde för evigt vara den minoritet vi är.

Grattis för det demokratiska Sverige.

(Antal röstberättigade i landskapet Lappland gick inte få fram. Jag har därför gått efter antal personer i jämförelsen vilket inte blir en riktig rättvis jämförelse. Den har en tendens visa på bättre siffror än vad vi egentligen skulle ha)

Som det nu är kan man lika gärna strunta i och rösta, i alla fal till riksdagsvalet. En röst här gör varken till eller ifrån.

Big news = fake news

Av , , Bli först att kommentera 1

Varifrån distribueras de flesta nyheter från, de svenska nyheter vi ser varje morgon, även kväll. Inte alla ser nyheterna, men de flesta torde göra det någon gång under dygnet. De främsta torde vara SVT och TV4. En mera vänsterinriktad och en mera högerinriktad. Båda styrda från landet händelser där flest människor bor. Händer något här i den norra delen blir det bara en kort rubrik eller en liten notis. När det händer något i den södra delen och där allt händer pratar man bara om det. Inget om här vilket kan tyda på ett lugn, eller att de inte bryr sig särskilt mycket om hur vi skulle ha.

När det blir fråga om olika opinionsundersökningar är vi tillfrågade här? Nä man har frågat människor som bor i den södra delen av Sverige och sammanställt resultatet utifrån det. Mycket demokratiskt?!

10 personer här i norra delen skulle kanske motsvarar omkring 1000 i den södra. Det går säkert räkna mer exakt, men det tänker jag inte ödsla tid på.

Nu var det frågan om kärnkraft man tillfrågat människor om och gjort en sammanställning. Vilka har man då frågat. Folket i norr som inte lider någon brist på elektricitet och har en enorm vattenkraft till sitt förfogande, vem skulle vara intresserad av mera kärnkraft här? Möjligen den mera högerinriktade skaran som ser kärnkraften som den enda lösningen.

Varför skulle jag vara intresserad av hur de har i Södra Sverige, när de inte alls verkar intresserade hur jag eller någon annan här har.

Nyheterna på TV4 styrs säkert av Bonniers det gamla kapitalistiska maktmediet trots det är knappt någon som läser de böcker de tidigare gav ut. SVT är lika värdelöst och styrs av vadå? Tidigare var det Aftonbladets dåvarande redaktör som blev SVT:s huvudchef. Jag vet inte hur det nu ser ut.

Dalademokraten med Göran Greider är väl något som också tillhör skräphögen.

Lägg själv märke till hur nyheterna är utformade och se vad som visas. 90 % är från huvudstan och är det inte därifrån är resterande 10 % från andra delar av södra Sverige.

Det är verkligen bra med en av och på knapp.

Vad pratar man om, klimatet. Men när det gäller flyget ska inga begränsningar till. Däremot järnvägen som är det mest miljövänliga säger man sig inte ha råd driva. Är det någon längre som tror på denna s k ”omställning”?

Diesel- och kärnkraftsbögarna

Av , , Bli först att kommentera 1

Eller de som inte kan slita sig från det gamla, är rädda för det nya. Från början var de flesta skeptiska till eldrift, även jag. Det visar sig nu att praktiskt taget alla länder accepterat det. Här också inte minst EU vilka ges direktiv hur vi ska leva även här i Sverige.

Om det kan man tycka vad man vill, men den ekonomiska situationen har blivit bättre om vi ser till hur det kunde se ut innan vi gick med EU. Under 80-talet var det inte då vi hade 500 % ränta? Sverige var i det närmaste bankrutt. Det har vi aldrig upplevt senare när vi blev medlemmar i EU.

Det är väl ingen på allvar som tror vi kan gå ur EU? Jag tror vi är här för att stanna och vad är alternativet, ett ryskt övertagande? Den gamla kommunistiska Öststatmodellen var väl knappast något hylla över. Det tycker säkert inte Putin. Det är det han vill ha tillbaka och varför inte det forna gamla Sovjet.

Det kommer knappast bli, trots den hjälp han nu får inte minst från Nordkorea. Här svälter folket (Nordkorea) och alla deras resurser de har går åt till att befästa deras krigsindustri.

I o f sig kan de också ha Kina bakom sig, eller åtminstone inte emot, men landet Kina har ändå en helt annan utveckling och inriktning. Vad det gäller elbilar och den utvecklingen verkar de vara ledande.

Hur det blir med f d svenska Volvo Cars vet vi inte ännu. De är redan frånåkta på marknaden och utan hjälp från Kina vore det så gott som kört för det svenska bilmärket.

Nåväl, jag vet inte heller vad som kommer ske, men vi verkar staka ut vägen genom det gamla system vi haft som ursprungligen kom från Amerika. Jag vet inte om jag tror helhjärtat på det. Det går ut på i princip, den enes bröd den andres död. Frågan är om det finns något bättre? Ryska rubeln är knappast något som kan ersätta, inte heller komma under rysk överhet. Så vad har vi välja mellan?

 

Nya innovationer hela tiden

Av , , Bli först att kommentera 4

Vi kommer ihåg de första batterierna, de som vi använde i de gamla ficklamporna. Om det hade legat en tid, blev urladdade började vätska läcka ut. En så trevligt få det på kläderna. Även bilens batterier och syran som fortfarande finns, fast numera oftast inbäddat och kräver ingen påfyllning av destillerat vatten. Men ack så frätande om man fick det på sig, det blev direkt hål på kläderna. Lite om batteriets historia. 

Nu har vi de nya batterierna som introducerats i våra elbilar. Nackdelen med dessa om man vill ha lång körsträcka att de kan bli alltför tunga. Fördelen är naturligtvis vi slipper avgaserna som i sig är besvärande oavsett om de innehåller CO2 mer eller mindre.

Nu har Hyundai/Kia utvecklat nya sätt spara energi.

Det är inte speciellt dessa fabrikat jag medvetet visar, det var det första som dök upp när jag läste några nyheter. Men vi ser här asiaterna att de kan vara ledande på nya innovationer. Andra biltillverkare kommer säkert följa efter.

Beträffande laddning och/eller tillgång på detta verkar den stannat av. Förutsättningen för elbilar var inte det att man skulle kunna ladda i princip var som helst? Visst tror jag att det är framtiden, men det kommer säkert finnas bilar med förbränningsmotorer ganska länge till. I vissa fall kanske de fortfarande kommer finnas länge till eller alltid.

Men visst kan det vara bekvämt med laddning och slippa den traditionella macken. Oljeländerna som gjort sig förmögenheter på oss. Visst kan det vara dags vi blir självständiga och slippa den förfärliga oljan, kanske inte helt, men markant.

Innan 2045 eller när det är tänkt vi ska vara helt fossilfria eller åtminstone neutrala, kommer säkert mitt batteri vara rejält urladdat. Vill säga det jag själv drivs av.

Tänk alla oljefartyg som transporterar oljan över haven, alltid händer någon oljekatastrof och inte minst har de nu utsatts för kapningar i samband med kriget Israel-Gaza/Palestina. Oljan hjälpte oss till ett välstånd, men håller nu på bli en förbannelse. Kanske redan varit under lång tid, om vi ser till alla krigen och de vapen man utvecklat som oftast drivs genom oljan. Vart allt slutar eller tar vägen vet väl ingen.

Kan man inte göra något åt krigen, kan man alltid trycka på klimatet

Av , , Bli först att kommentera 9

FN har blivit ganska tandlöst och har inte längre den funktion som det en gång var tänkt. Vad gör man åt pågående krig och förödelse? Inte mycket, man (Gueterres) uttrycker sina åsikter att det borde stoppas eller sluta men vad händer? Ingenting. Att både Ryssland, Israel och även Amerika struntar i FN och vad som här kan uttryckas är väl nu ganska känt.

Likadant var det när amerikanarna under Georg W Busch gick in i Irak. FN var emot, men amerikanarna bara helt sonika körde över FN:s försök stoppa kriget och som vi vet bestod invasionen bara av falska påhitt och att Irak skulle ha kärnvapen eller försökte bygga upp en kärnvapenindustri. Allt detta visade sig senare inte stämma. Flyktingströmmarna som senare blev är Amerikas ”förtjänst”.

Nä jag ger inte mycket varken för Amerika, Ryssland eller Israel. Alla tre är skurkstater och de är dessa som orsakat nu hur vi har. Den som säger annat anser jag ha fel.

Nu går Gueterres ut med att vi måste förhindra att havsnivåerna stiger. I sitt exempel tar han upp bl a Samoa, Polynesien södra Stilla havet. Nåväl om nu detta är sant, vad skulle vi i Sverige kunna göra åt det och än hur mycket vi blandar ut drivmedlet med den s k reduktionsplikten tror jag knappast Polynesien får lägre havsvattennivåer som Guterres trycker på. Möjligen kan han gå Greta till mötes och delar inom miljörörelsen i deras fantasier i tron vi ska förändra världen.

Ville man värna om miljön som man säger, borde folk istället sluta arbeta för vad är det man tjatar om? Är det inte biltrafiken och där de flesta med bilen tar sig till sina arbeten. Eller varför inte ge varje arbetande människa som använder bilen för jobbets skull, en elbil. Naturligtvis varken vill eller kan man det. Folk ska köpa grejer, gärna betala dyrt så att omställningen går runt och blir en vinst för beivrarna. Det hela, eller åtminstone halva är ren bluff.

Beträffande Amerika ser jag det mer som skurkland än Kina. Vilka har orsakat mest krig och förödelse genom historien, Amerika eller Kina? Det torde vara ganska lätt svara på om vi ”bara” tar de 2 atombomber Amerika fällde under senaste världskriget.

Den som rör en amerikan eller israel måste dö eller vanhedras. När de själva mördar massor, tycker världen det okej.

Jag trodde alla människor hade ett lika värde, men ack vilken bedragelse.

Att Blinken (Amerika utrikesminister) springer byxorna av sig och låtsas vara någon typ av fredsmäklare är bara löjligt. Amerika och Israel kan jämföras som en part och vet vid det här laget att Israel inte är intresserade av någon fred. Bara om det kan lägga hela Palestina under sig. Det torde Blinken också känna till, men låtsas inte veta. Gör man inte som Amerika/Israel förutsatt sig hotar man med krig, Amerikas stora arsenal. Vilket val har man?

Reduktionsplikten höjs

Av , , Bli först att kommentera 8

Jag läste igår att reduktionsplikten kommer höjas utan att bränslepriserna höjs. Man kommer istället sänka skatten på bränsle så det ska gå på ett ut.

Socialdemokraternas käraste inkomst har alltid varit skatter och främst här drivmedel och el, nånting som de flesta är beroende av, så har det alltid varit under S styre. Hur var de senast de regerade? Jo här gick Lövfen ut med att drivmedelspriset skulle uppgraderas efter inflationen. Hur har det varit med elen under alla åren? Här har de inte haft förmåga tänka själva utan tagit till de enklaste greppen genom att belägga skatter på något folket inte kan vara utan. Jag tänker här främst på den förtretliga energiskatten som dessutom är belagd med moms. Nu verkar det som ingen regering vill röra i den. Ser vi till SAS, hur mycket har regeringar genom åren pumpat in här för att få det gå runt? Här torde energiskatten varit en del i att minska den förlusten.

Jag hedrar den här regeringen som sänker skaten på drivmedel, det är inte genom att införa oskäliga skatter vi ska ta Sverige framåt. Skatter är okej om det läggs på rätt saker. Systembolaget tycker jag vi kan fundera om det är berättigat? Man pratar om alkoholskador och att unga riskerar falla i en typ av missbruk, men vi har ju Systembolaget, hur kan detta komma sig då?

Sverige behöver verkligen titta på om de gamla monopolen verkligen skulle vara till skydd för oss. Jag ser helst att det svenska Systembolaget klappar igen. Själv köper jag inte längre någon form av alkohol, så det är inte mina intressen jag skulle framföra i en nedläggelse.

Nåväl här en redogörelse i reduktionsplikten.

Socialdemokraterna verkar inte ha mycket komma, de står mest och tuggar med sina försök att skjuta in något i deras position de nu befinner sig.

Skulle de vilja nå någon framgång vore det just kapa energiskatten. Minns 2006 KD och Göran Hägglund som ändrade drastiskt i fastighetsskatten och blev ett vinnande koncept för den då Alliansen man kunde bilda tillsammans M, C, KD och FP.

Men S verkar lika idéfattiga som alltid. De verkar inte ha någon framtid längre i det svenska samhället. Magdalena Andersson verkar både trött, sliten och orkeslös.

Om nu elen vi köper är fossilfri, det man så stolt går ut med, vad är då energiskatten till för? Det måste vara en förlegad åtgärd, liksom hela S verkar vara.

Ryck upp er för fan

Om vi enbart ska titta på utsläppen, varför gynnas flyget alltid då, oavsett regering???

Gruva (igen) i Stekenjokk? (uppdat=rättat)

Av , , 1 kommentar 6

Jag läste bara några rader och fick fram det var på gång öppna en gruva igen i Stekenjokk, efter att den gamla lades ner och drevs av Boliden. Allt som då tidigare varit har schaktats igen och återställts. Var själv med i detta när det gjordes. Gruvgångarna återfylldes så gott det gick, förmodar jag. Allt som tidigare var en gruva syns inte längre.

Visst kunde det vara utvecklande för V-mina när den en gång startade. Bostäder byggdes in på ”Plass´n” de s k Triss i backe som med tiden utökades till flera från att från början just varit 3 hus. Tiderna blev dock andra och gruvan lades ner och det sista som hände med husen här var att det rivits 2. Både C och S torde varit drivande i detta. Inte det sista huset som revs, torde endast C varit drivande i. Det första huset som revs var så illa åtgånget av den period vi tog emot så många invandrare att det inte lönades återställa och reparera det. Det är mina egna minnesbilder av det hela.

En gång i tiden när gruvan startade fick jag ett av mina första (betalda) jobb kanske runt 15 år genom att dra en vält på den då vägen som byggdes/förbättrades. Detta skulle vara någon gång i mitten av 60-talet. Senare när gruvan fanns var jag åter där på vägbygge och då för att höja vägen p g a för att minska snödreven. Det var jättefint vara där under de perioder jag där var. Fin utsikt när man satt i maskinen man kunde blicka utöver. Jag har haft otaliga jobb sedan dess, även prövat på studera (efter tidigare missat) och nu är jag pensionär och kan blicka tillbaka till det som varit både bra och dåligt.

Den nya gruvan som planeras skulle bara vara öppen under barmarksperioden eller stängd under vintern. Man räknar väl med att det blir dyrt ha vägen öppen under vintern. Det är ju kalfjäll mest hela sträckan från Klimpfjäll där de sista fasta boenden finns och det är inte de normala väderförhållandena vi pratar om. Vi har sett när man öppnar vägen att den kan vara snötäckt med upp till 5 m höga drivor.

Det är väldigt fint häruppe och den sk ”Vildmarksvägen” sträcker sig över här och vidare in i Jämtland. Någon väg torde aldrig blivit, den som nu är utan den första gruvan. Elen drogs upp hit då, så det problemet i händelse av en ny gruva torde vara löst.

Jag har aldrig gillt gruvor eller haft lusten jobba i en sån. Skogen känns mera bekant för mig och ha naturen nära. Visst kan jag varit lite av en drömmare och alltid gillat fiska och vistas ute. Men som sagt, jag har min pension och behöver inte längre tänka på brödfödan, om än inte några stora pengar men jag lever ändock hyfsat bra.

Jag är varken för eller emot en ny gruvöppning, jag undrar bara hur man får ihop det med bara säsongsöppningar? Jag har ingen kännedom om gruvor men visst kan man undra om det som finns i marken ibland kan vara lönsamt komma åt?

I o f sig kan man också undra alla skogsbilvägar som byggs för att komma åt avverka skog?

Vore jag ung idag skulle jag satsa på eldrift eller tillhörande, vad jag nu tror. En liten fabrik, eller försök till det. Men jag vet inte, kanske är jag fortfarande en drömmare?

Den nya gruvans planer torde folket som bor nära veta bättre om den är av värde eller inte. Rennäringen vad jag förstår är emot.

Jag glömde berätta jag följde med både min pappa och mamma (nu döda) till Klimpfjäll innan regleringen och det var någon typ av röjning i den numera vattendränkta stora yta som då var bara en å som rann igenom. Men det var längesedan, kanske -57, -58?

Jag kommer ihåg, på senare tid när det kunde kännas tröttande, kanske av ljudet från arbetsmaskinen, hur skönt det var åka ut till en bäck, ha hunden med sig, göra upp eld och bara njuta. Det kändes som att livet började på nytt igen. Spöet fanns givetvis med. Visst kan jag fått betala ett pris för att jag inte alltid ställt upp för det som ansågs normalt. Kanske jag också varit lite av en opportunist.

Men jag tror jag har en ganska stark vilja, som både hjälpt mig men även stjälpt mig ibland. Men jag tror ändå, med facit i hand den starka viljan är den som hjälpt mig, främst på senare dar.

1/2 Skogsbruket förstör för sig själva

Av , , Bli först att kommentera 4

Händelsen utspelades i Finland men kan lika gärna jämföras med svenska förhållanden och att det lika gärna kunde skett här.

Attityden här verkar varit varit lika nedvärderenande mot de två kvinnor som var på plats i den händelse som här utspelades, som mot att skydda naturen. Alltså en man, troligtvis med nedärvd attityd mot kvinnor att inte här visa någon respekt. Man kunde tro det vore en svensk som tagit läran från Sverigedemokraterna och Moderaterna.

Skogsbruket trasslar till det för sig själva genom att inte visa den respekt för naturen som vi alla är betjänta av. Både friluftsliv, rekreation liksom en chans till försörjning också och själva processen för skogsbruket leds på ett respektfullt- och ansvarstagande sätt.

Det är synd machokulturen inom skogsbruket verkar fått fäste. From the bottom to the top.

Naturligtvis finns det motsatta också som jag inte kan gilla. Sända TV-program som mest äcklar mig. Båda sakerna borde bortarbetas.