Dyr el i Skåne

Nu klagar skåningarna på att de har den dyraste elen i Sverige. Stämmer och om vi jämför de olika elområden Sverige är indelade i. Det är 4 stycken och de nordligaste 3 här inkluderat S-holm har under juli som exempel haft ganska lika elkostnad medan däremot Skåne haft det dubbla.

Det kan finnas olika orsaker till, men ett är det starka motståndet till havsbaserad vindkraft bland främst Skånes Moderater. Hade de inte varit så hårt motstånd i detta hade det redan varit byggt. Havsbaserad vindkraft (flytande) långt ute i havet, närmast osynligt från land var motivet mot att det främst störde.

När man bygger här i norr tas det knappast i anspråk det skulle störa, vad är skillnaden?

Nu säger man (jag vet inte exakt) att skåningarna tar mycket av elen från Tyskland och att det därför beror på detta att elen är dyrare här.

Samtidigt kan man undra varför nätavgifterna chockhöjts om det skulle vara för att bygga ut nätet och samtidigt flaggas det för mer kärnkraft. Vilka byggs då nätet ut för?

Satsningen i norr på vätgas, grönt stål m m verkar lysa med sin frånvaro och jag vet inte hur lång tid man ska vänta innan det ger någon utdelning detta?

Att allting blivit dyrare med denna omställningen som det flaggas för. men har det hjälpt minska CO2? Norge visar på över 90 % elbilar och med det skulle kunna skryta hur lite utsläpp trafiken ger. Men man glömmer hur mycket olja de säljer och stärker deras ekonomi i betydlig hög grad. CO2 är det inte ett globalt problem?

Samma sak med oljeländerna som kanske kan skryta med elbilar, även riktat till Amerika om oljan sprids ut i världen och orsakar problemen här samtidigt som vi förväntas köra elbilar alla.

Löser vi problemet, eller bara växer det?

 

2 kommentarer

  1. brorson

    Havsbaserad vindkraft är både dyr och extremt miljöfarlig. Såvitt jag förstått beror de höga elpriserna i södra Sverige på elexporten till Tyskland, som har lagt ner egen kärnkratt och nu inte heller har tillgång till rysk naturgas. De höjda nätavgifterna är smygsubventioner till vindkraften. som behöver nya anslutningsledningar, vilka kostar särskilt mycket till de havsbaserade verken. Nya anslutningsledningar behövs ö.h.t. inte till den nya kärnkraften, om den byggs på samma platser som de nedlagda reaktorerna. Vad som behövs är ett omedelbart stopp för ny vindkraft samt stöd för Vänsterpartiets förslag till ”Sverigepriser”. Men det vågar regeringen inte stödja, eftersom det kommer från ”fel” parti och därför att Ulf är rädd för att bli tagen i örat av de höga cheferna i EU och Nato. Kommunerna borde kanske ta över de lokala näten och staten sätta ett tak fär hur höga nätavgifter, som får tas ut? ”Sverigepriserna” ska. om jag förstått saken rätt, baseras på den svenska elkonsumtionen. sätt elpriset i Sverige inte påverkas av den tyska efterfrågan. Vilket innebär att vi bara exporterar överskottet, när det svenska elbehovet har tillgodosetts.

    • edor, Vilhelmina (inläggsförfattare)

      Det måste väl ändå vara skillnad på 5 och 15 år. Jag menar hade inte Moderater och Sverigedemokrater varit så in i böveln mot vindkraften runt kusterna i Södra Sverige hade den redan varit på plats. Nu pratar man om 2040 beträffande kärnkraften, om det ens blir. Övrigt har jag inget säga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.