Valsystemet måste i grunden göras om

Av , , Bli först att kommentera 5

Tar jag mitt landskap Lappland består det av 1/4 av landets yta. Men endast 178 522 (2019) individer. Ser vi till alla röstberättigade i landet och i riksdagsvalet är det 7 772 120 personer. 8 147 129 är berättigade till val i regionfullmäktige och 8 196 423 är röstberättigade i val till kommunfullmäktige.

Vilken bild ger det av Sverige, vilka har absoluta majoriteten över exempelvis oss som bor i landskapet Lappland. Det är självklart vi har olika intressen i landet. Geografiskt skiljer sig landet åtskilligt från norr till söder. Vi har direkta olika problem jobba med. Stockholmarna exempelvis trycker på trafiken och här kan den vara väsentlig för dessa lägga åtgärder på.

1/4 (25 %) vad skulle det motsvara för landets alla röstberättigade avrundat till 8 000 000? Enligt mitt räknesätt skulle det motsvara (Lappland) 2 000 000. Varje röst skulle därmed omräknas till 11 stycken. Här har skett en del avrundningar men skulle visa på en uppenbar orättvisa och här i förhållande till den yta vi här besätter men till mycket lågt bestämmande. Vi kan undra varför vi aldrig får något gehör för våra önskemål, eller är det så att våra politiker är rent utav flata och tycker det är bra som det är.

I många andra länder där minoriteter finns, protesterar man vilt eller demonstrerar för sina rättigheter. Här lägger man istället locket på, en typ av förmyndarsverige där det blivit till något fult kräva sin rätt.

Jag vill med detta ha sagt att vi kommer alltid så länge vi har detta röstsystem aldrig kommer hävda oss. Vi torde för evigt vara den minoritet vi är.

Grattis för det demokratiska Sverige.

(Antal röstberättigade i landskapet Lappland gick inte få fram. Jag har därför gått efter antal personer i jämförelsen vilket inte blir en riktig rättvis jämförelse. Den har en tendens visa på bättre siffror än vad vi egentligen skulle ha)

Som det nu är kan man lika gärna strunta i och rösta, i alla fal till riksdagsvalet. En röst här gör varken till eller ifrån.

Big news = fake news

Av , , Bli först att kommentera 1

Varifrån distribueras de flesta nyheter från, de svenska nyheter vi ser varje morgon, även kväll. Inte alla ser nyheterna, men de flesta torde göra det någon gång under dygnet. De främsta torde vara SVT och TV4. En mera vänsterinriktad och en mera högerinriktad. Båda styrda från landet händelser där flest människor bor. Händer något här i den norra delen blir det bara en kort rubrik eller en liten notis. När det händer något i den södra delen och där allt händer pratar man bara om det. Inget om här vilket kan tyda på ett lugn, eller att de inte bryr sig särskilt mycket om hur vi skulle ha.

När det blir fråga om olika opinionsundersökningar är vi tillfrågade här? Nä man har frågat människor som bor i den södra delen av Sverige och sammanställt resultatet utifrån det. Mycket demokratiskt?!

10 personer här i norra delen skulle kanske motsvarar omkring 1000 i den södra. Det går säkert räkna mer exakt, men det tänker jag inte ödsla tid på.

Nu var det frågan om kärnkraft man tillfrågat människor om och gjort en sammanställning. Vilka har man då frågat. Folket i norr som inte lider någon brist på elektricitet och har en enorm vattenkraft till sitt förfogande, vem skulle vara intresserad av mera kärnkraft här? Möjligen den mera högerinriktade skaran som ser kärnkraften som den enda lösningen.

Varför skulle jag vara intresserad av hur de har i Södra Sverige, när de inte alls verkar intresserade hur jag eller någon annan här har.

Nyheterna på TV4 styrs säkert av Bonniers det gamla kapitalistiska maktmediet trots det är knappt någon som läser de böcker de tidigare gav ut. SVT är lika värdelöst och styrs av vadå? Tidigare var det Aftonbladets dåvarande redaktör som blev SVT:s huvudchef. Jag vet inte hur det nu ser ut.

Dalademokraten med Göran Greider är väl något som också tillhör skräphögen.

Lägg själv märke till hur nyheterna är utformade och se vad som visas. 90 % är från huvudstan och är det inte därifrån är resterande 10 % från andra delar av södra Sverige.

Det är verkligen bra med en av och på knapp.

Vad pratar man om, klimatet. Men när det gäller flyget ska inga begränsningar till. Däremot järnvägen som är det mest miljövänliga säger man sig inte ha råd driva. Är det någon längre som tror på denna s k ”omställning”?

Diesel- och kärnkraftsbögarna

Av , , Bli först att kommentera 1

Eller de som inte kan slita sig från det gamla, är rädda för det nya. Från början var de flesta skeptiska till eldrift, även jag. Det visar sig nu att praktiskt taget alla länder accepterat det. Här också inte minst EU vilka ges direktiv hur vi ska leva även här i Sverige.

Om det kan man tycka vad man vill, men den ekonomiska situationen har blivit bättre om vi ser till hur det kunde se ut innan vi gick med EU. Under 80-talet var det inte då vi hade 500 % ränta? Sverige var i det närmaste bankrutt. Det har vi aldrig upplevt senare när vi blev medlemmar i EU.

Det är väl ingen på allvar som tror vi kan gå ur EU? Jag tror vi är här för att stanna och vad är alternativet, ett ryskt övertagande? Den gamla kommunistiska Öststatmodellen var väl knappast något hylla över. Det tycker säkert inte Putin. Det är det han vill ha tillbaka och varför inte det forna gamla Sovjet.

Det kommer knappast bli, trots den hjälp han nu får inte minst från Nordkorea. Här svälter folket (Nordkorea) och alla deras resurser de har går åt till att befästa deras krigsindustri.

I o f sig kan de också ha Kina bakom sig, eller åtminstone inte emot, men landet Kina har ändå en helt annan utveckling och inriktning. Vad det gäller elbilar och den utvecklingen verkar de vara ledande.

Hur det blir med f d svenska Volvo Cars vet vi inte ännu. De är redan frånåkta på marknaden och utan hjälp från Kina vore det så gott som kört för det svenska bilmärket.

Nåväl, jag vet inte heller vad som kommer ske, men vi verkar staka ut vägen genom det gamla system vi haft som ursprungligen kom från Amerika. Jag vet inte om jag tror helhjärtat på det. Det går ut på i princip, den enes bröd den andres död. Frågan är om det finns något bättre? Ryska rubeln är knappast något som kan ersätta, inte heller komma under rysk överhet. Så vad har vi välja mellan?