Valsystemet måste i grunden göras om

Tar jag mitt landskap Lappland består det av 1/4 av landets yta. Men endast 178 522 (2019) individer. Ser vi till alla röstberättigade i landet och i riksdagsvalet är det 7 772 120 personer. 8 147 129 är berättigade till val i regionfullmäktige och 8 196 423 är röstberättigade i val till kommunfullmäktige.

Vilken bild ger det av Sverige, vilka har absoluta majoriteten över exempelvis oss som bor i landskapet Lappland. Det är självklart vi har olika intressen i landet. Geografiskt skiljer sig landet åtskilligt från norr till söder. Vi har direkta olika problem jobba med. Stockholmarna exempelvis trycker på trafiken och här kan den vara väsentlig för dessa lägga åtgärder på.

1/4 (25 %) vad skulle det motsvara för landets alla röstberättigade avrundat till 8 000 000? Enligt mitt räknesätt skulle det motsvara (Lappland) 2 000 000. Varje röst skulle därmed omräknas till 11 stycken. Här har skett en del avrundningar men skulle visa på en uppenbar orättvisa och här i förhållande till den yta vi här besätter men till mycket lågt bestämmande. Vi kan undra varför vi aldrig får något gehör för våra önskemål, eller är det så att våra politiker är rent utav flata och tycker det är bra som det är.

I många andra länder där minoriteter finns, protesterar man vilt eller demonstrerar för sina rättigheter. Här lägger man istället locket på, en typ av förmyndarsverige där det blivit till något fult kräva sin rätt.

Jag vill med detta ha sagt att vi kommer alltid så länge vi har detta röstsystem aldrig kommer hävda oss. Vi torde för evigt vara den minoritet vi är.

Grattis för det demokratiska Sverige.

(Antal röstberättigade i landskapet Lappland gick inte få fram. Jag har därför gått efter antal personer i jämförelsen vilket inte blir en riktig rättvis jämförelse. Den har en tendens visa på bättre siffror än vad vi egentligen skulle ha)

Som det nu är kan man lika gärna strunta i och rösta, i alla fal till riksdagsvalet. En röst här gör varken till eller ifrån.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.