Vad var det jag sa?

Av , , Bli först att kommentera 4

Jag tycks få rätt i mitt påstående i en blogg numera nedlagd, där jag påstod att vertikala vindkraftverk var att föredra framför horisontella och där själva källan för energi skulle sitta i samma höjd som nuvarande vindblad gör. Det finns många fördelar med en horisontell axel som roterar samtidigt som själva uppfångningarna av vindarna roterar med axeln.

Jag har själv varit om i bilar med värmefläktar som oftast sitter i ett horisontellt läge, precis som vi tänker oss dagens vindkraftverk och där tyngden av vingen och i det här fallet värmefläkten varifrån luften sprids endast belastas i ett läge. Neråt både av tyngdkraft och dess egen vikt vilket i sin tur belastar lagringen i en riktning.

Detta slipper man man med ett vertikal axel, eller i det här fallet jag menar med värmefläkten om placering sker vertikalt istället för horisontellt. I vårt hushåll har vi en gammal Renault (extrabil) där just fläkten är så placerad som eftersträvar, även de japanska tekniker (människor, men även själva tekniken) som kommit på detta. I den gamla Renault vi har aldrig fläkten behövs bytas trots att den nu närmar sig 30 år. Hur det ser ut i övrigt kan vara sämre. Men bilen är nybesiktigad och fungerar bra som ”slängbil”. En tank brukar räcka hela säsongen den är igång så varför en ny elbil här på 500 000 och uppåt?

Nåväl detta var bara en parentes. Hur blir det med underhållet om själva maskineriet sitter längst ner vid axeln? Det borde vara lättare komma åt när man slipper höjden och här menat när kraftverket är placerat på land. I båda fallen är vindens riktning oväsentlig och varifrån det blåser. Med horisontella vingar (jag beskrev det tidigare som ”koppar” precis som i vindmätare) som tar upp vindarna oavsett varifrån det blåser.

Läs mer om de japanska nya vindkraftverken

I Sverige, Storuman Västerbotten pågår också nya projekt.

Livslängden borde bli längre med de vindsnurror jag menar. Även underhållet mindre.

2 viktiga händelser skedde igår…

Av , , 2 kommentarer 6

…och jag menar här främst för svensk del.

Först var det Socialdemokraternas ”Trollfabrik” utgående från Spanien, Barcelona. Deras partibundna lotteri ifrågasätts nu sedan det upptäckts det sitter telefonförsäljare i tidigare nämdna Spanien, ringer upp människor – inte sällan äldre – och pråckar på dessa lotter utan deras egentliga vilja. Enligt medias uppgifter rör det sig om 8-siffriga belopp och under de år de pågått kan det röra sig om miljarder. Det är i vilket fall inte en obetydande del i deras verksamhet och att just med sin lottförsäljning kan finansiera sin verksamhet och samtidigt säga det är ett arbetarparti. Kanske för länge sedan, det var det, men nu?

Själv köper jag inte några lotter alls. Minns att jag fått erbjudande någon gång om att köpa de Socialdemokratiska lotterna, en typ av prenumeration skulle där ingått, men jag kom aldrig till skott (som tur är). Jag gillar inte varken spel eller om man så vill de program på tv där det går att vinna bilar men även stora summor pengar. Vist kan det kännas lockande, men chansen vinna är otroligt liten och snabb glädje kan också snabbt vändas i tragedier. Men var och en gör som den vill. Jag är kanske ganska dum i det fallet. Det finns trots allt exempel på de som vunnit stora belopp som tagit slut och de blivit närmast utfattiga genom att leva alltför frikostigt. Som den gamla visan: ”Ja se pengar, kan vara till bekymmer båd för fattig och för rik.” (kanske bara svammel?)

Sedan har vi det Sverigedemokratiska förslaget (ett av många som styr den här regeringen och Kristersson) om återvandring där man kommer erbjuda 350 000 kr till den som väljer lämna landet. Vad får man för 350 000 i ett fattigt land i världen? Där kan 350 000 vara en rejäl förmögenhet och vilka är det som får betala om inte vi svenskar som betalar skatt. Sverigedemokraterna har inte lite proklamerat vi ska vara rädda om våra skattepengar och så gör man såhär? Motiveringen är att Danmark skulle ha ett liknande system.

Man blir mer och mer förbryllad vart den här regeringen tar oss och vad är alternativet i den motsatta riktningen om vi ser till skandalen med lotterna?

Troll som troll?