Vindkraftverken producerar endast 20 % av deras uppsatta effekt

Varför bygger man de karaktäristiska vindkraftverken med vågräta motorer som ger el och med horisontella vingar? Desto större och tyngre vingfunktionen blir, desto större påfrestningar på lager och de som håller vingarna på plats. Livslängden kommer begränsas ännu mer och underhållet öka. Dessutom måste man på höjder som börjar bli rent svåråtkomliga med de byggen krävs. Jag spolar vindkraften i dess nuvarande utförande. Vi ser hur Miljöpartiet, medans förra regeringen styrde anlade parker med vindkraft och blev tvingade för att nå en märkbar kapacitet bygga stora parker där varken människor eller djur kan vistas. Ändå fortsätter man detta vansinne och tänk endast 20 % kapacitet.

Skulle man ändra i utförandena till vad jag tidigare skrev här innan med vertikala verk, söka naturliga höjder och varför inte häruppe i fjällen/fjällnära där knappt några människor vistas och på eller nära topparna skulle man inte behöva bygga så höga verk. Okej kanske kabeldragningar skulle bli en stor del i kostnaden, även vägar för transporter, men totalt sett skulle det vara mer lönsamt på sikt.

Hade vi tänkt oss vad det nu pratas om den s k ”omställningen” kommer det inte gå med enbart fortsatt byggande av de vindkraftsmodeller vi nu har. Hela denna enorma satsning börjar redan visa sig vara ett rent luftslott bara det.

Jag såg ett inslag på tv där Sverige utforskar glaciärisarna med hjälp av isbrytaren Oden.

Man vill försöka påvisa de förändringar som sker när isarna smälter. Vi vet hur tonläget varit kanske mestadels under de senaste 10 åren, men inget radikalt hänt. Istället torde vi ansatt jorden ännu mer genom att försöka bygga oss ur den kris som påstås väntar oss – koldioxidkrisen. Jag vill inte säga den är påhittad, men vilka val har människan komma ur/från den miljö vi nu lever och vad orsakas den av? En alltför bekväm tillvaro borde vara orsaken. Vi ser vilka som hyllas i samhället, i världen. Är det inte bara larv nästan allt vi läser och ser i den omgivning de flesta befinner sg. Ett giftermål med Pernilla Wahlgren och hennes nya man kan ha första sides status. Det var bara ett exempel. Vi nämner krigen de båda pågående, Israel och Ukraina med deras bataljer mot både Hamas och ryssarna, men glömmer lätt ett ännu besvärligare läge för folket i Sudan. Det finns så mycket helvete på jorden och vi ska vara glada hur bra i ändå har, än så länge kanske bör tilläggas.

De senaste 100 åren eller kanske 200 har dessa trakter som varit i princip otillgängliga och här främst polerna där olika expeditioner under tidigare år försökt bemästra kan bli nya områden där grönska och växtlighet börjar gro. Allt som händer behöver inte vara negativt. Förändringar och förutsättningar under jordens gång har alltid skett. Skulle det vara annorlunda nu?

Jordens existens är inte statisk, oföränderlig som vi gärna vill tro. Men okej, vill man ändra i något som man tror är skadligt, då måste man komma till skott. Inte hålla på som vi nu gör. Det är ju rena nojan det som nu pågår. Är det inte?

Vi har också en förmåga tro att det snabbt går att ändra något i jordens cykler. Vädret exempelvis ska vi ha prognoser om varje dag. Vad händer om en miljon år, om tre miljoner år och hur ser de tidigare cyklerna ut ännu längre tillbaka.

Jag kan dock konstatera oavsett vad som händer och sker och med vår jord av påverkan eller inte, är inte krig någon lösning. Den fredliga vägen torde vara det som stärker människan och mänskligheten, vår miljö och förutsättningen för ett hållbart liv.

Beträffande 20 % kapacitet på nuvarande vindkraftverk, är det ingen bedömning från någon expert. Det är den bedömning jag själv gjort.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.