Gruva (igen) i Stekenjokk? (uppdat=rättat)

Jag läste bara några rader och fick fram det var på gång öppna en gruva igen i Stekenjokk, efter att den gamla lades ner och drevs av Boliden. Allt som då tidigare varit har schaktats igen och återställts. Var själv med i detta när det gjordes. Gruvgångarna återfylldes så gott det gick, förmodar jag. Allt som tidigare var en gruva syns inte längre.

Visst kunde det vara utvecklande för V-mina när den en gång startade. Bostäder byggdes in på ”Plass´n” de s k Triss i backe som med tiden utökades till flera från att från början just varit 3 hus. Tiderna blev dock andra och gruvan lades ner och det sista som hände med husen här var att det rivits 2. Både C och S torde varit drivande i detta. Inte det sista huset som revs, torde endast C varit drivande i. Det första huset som revs var så illa åtgånget av den period vi tog emot så många invandrare att det inte lönades återställa och reparera det. Det är mina egna minnesbilder av det hela.

En gång i tiden när gruvan startade fick jag ett av mina första (betalda) jobb kanske runt 15 år genom att dra en vält på den då vägen som byggdes/förbättrades. Detta skulle vara någon gång i mitten av 60-talet. Senare när gruvan fanns var jag åter där på vägbygge och då för att höja vägen p g a för att minska snödreven. Det var jättefint vara där under de perioder jag där var. Fin utsikt när man satt i maskinen man kunde blicka utöver. Jag har haft otaliga jobb sedan dess, även prövat på studera (efter tidigare missat) och nu är jag pensionär och kan blicka tillbaka till det som varit både bra och dåligt.

Den nya gruvan som planeras skulle bara vara öppen under barmarksperioden eller stängd under vintern. Man räknar väl med att det blir dyrt ha vägen öppen under vintern. Det är ju kalfjäll mest hela sträckan från Klimpfjäll där de sista fasta boenden finns och det är inte de normala väderförhållandena vi pratar om. Vi har sett när man öppnar vägen att den kan vara snötäckt med upp till 5 m höga drivor.

Det är väldigt fint häruppe och den sk ”Vildmarksvägen” sträcker sig över här och vidare in i Jämtland. Någon väg torde aldrig blivit, den som nu är utan den första gruvan. Elen drogs upp hit då, så det problemet i händelse av en ny gruva torde vara löst.

Jag har aldrig gillt gruvor eller haft lusten jobba i en sån. Skogen känns mera bekant för mig och ha naturen nära. Visst kan jag varit lite av en drömmare och alltid gillat fiska och vistas ute. Men som sagt, jag har min pension och behöver inte längre tänka på brödfödan, om än inte några stora pengar men jag lever ändock hyfsat bra.

Jag är varken för eller emot en ny gruvöppning, jag undrar bara hur man får ihop det med bara säsongsöppningar? Jag har ingen kännedom om gruvor men visst kan man undra om det som finns i marken ibland kan vara lönsamt komma åt?

I o f sig kan man också undra alla skogsbilvägar som byggs för att komma åt avverka skog?

Vore jag ung idag skulle jag satsa på eldrift eller tillhörande, vad jag nu tror. En liten fabrik, eller försök till det. Men jag vet inte, kanske är jag fortfarande en drömmare?

Den nya gruvans planer torde folket som bor nära veta bättre om den är av värde eller inte. Rennäringen vad jag förstår är emot.

Jag glömde berätta jag följde med både min pappa och mamma (nu döda) till Klimpfjäll innan regleringen och det var någon typ av röjning i den numera vattendränkta stora yta som då var bara en å som rann igenom. Men det var längesedan, kanske -57, -58?

Jag kommer ihåg, på senare tid när det kunde kännas tröttande, kanske av ljudet från arbetsmaskinen, hur skönt det var åka ut till en bäck, ha hunden med sig, göra upp eld och bara njuta. Det kändes som att livet började på nytt igen. Spöet fanns givetvis med. Visst kan jag fått betala ett pris för att jag inte alltid ställt upp för det som ansågs normalt. Kanske jag också varit lite av en opportunist.

Men jag tror jag har en ganska stark vilja, som både hjälpt mig men även stjälpt mig ibland. Men jag tror ändå, med facit i hand den starka viljan är den som hjälpt mig, främst på senare dar.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.