Northvolt, ett luftslott?

Det finns relativt många som varit skeptiska till detta projekt. Nu visar det sig inte alls vara omotiverat. Nu säger Northvolt upp 300 arbetare i sitt försök driva projektet vidare. Skellefteå kommun torde också satsat åtskilligt här, trots det försöker man hålla skenet uppe och säger det kommer gå bra. Det tror jag vad jag vill om.

Hela projektet Northvolt är uppbyggt med lånade pengar, eller s k ”investerare” som Volkswagen, BMW och andra satsat pengar i vilket nu visar sig vara ett misstag. VW är nu allra mest skuldsatta och trots det har ett stort kapital, kan det bli svårt behålla marknaden.

Vad skulle jag göra om jag hade 1000 miljarder? Satsa på elbilar och batterier? Inte som det nu ser ut, det skulle finnas bättre sätt investera pengarna i. Hela denna enorma satsning i norr (vätgas, elektrifiering m m) som föregående regering, med Miljöpartiet i spetsen visar sig nu vara ett luftslott mer eller mindre.

Visst kan elbilarna ha en marknad, men den har blivit alldeles för överdriven och inriktar sig bara på en sak. Att minska koldioxidutsläppen och vilka skulle det vara som skulle göra det? Vanliga konsumenter medans de stora företagen, de som själva rider på vågen av den s k ”omställningen” är de verkliga bovarna.

Tillåt mig säga också isen som smälter, vilken densitet har den i jämförelse med vatten? Detta har också blivit alldeles för överdrivet med klimatet att det skulle betyda jordens undergång och/eller vad man vill få det till. Varför inte Gretas ”one way show.” Troligtvis ”störd” som de flesta förespråkare av ett förbättrat klimat. Rena nojan.

Vi ser här vilka vansinniga projekt just den gröna omställningen kan leda till.

Verkligheten går inte ändra på hur än trovärdiga röster försöker ändra i den.

Det stora problemet kan ändå vara jordens befolkning, att vi blivit för många. Nu ska man försöka lösa det med elbilar och elektrifiering, i alla fall inte minst de svenska pundhuvudena. Närmast löjeväckande.

2 kommentarer

  1. brorson

    I söndagens Agenda sa Ebba att vindkraften förstör elsystemet, och att det är mer el från andra kraftslag, som behövs. Ja, kärnkraft, men kärnkraft kan inte snabbt nog kopplas till och från, med växlande vindstyrka. Vad som behövs är mer vattenkraft i södra Sverige, men i södra Sverige river man befintliga vattenkraftverk, samt kol, olja eller ved (biologiska bränslen). Tvärtemot vad Ebba sa i Agenda om nackdelarna med mer vindkraft, lovar regeringen pengar till kommuner, som kör över kommunivånarna och säger ja till ny vindkraft. Kohandel inom regeringen?

    Varifrån kommer de pengarna? Är det inte pengar, som kommunerna annars hade fått för att klara lagstadgade verksamheter, som skola, vård och omsorg? Fredrik Olovsson, S, jublar och säger att ”verkligheten har kommit i kapp regeringen”. Jag säger att regeringen har sprungit ifrån verkligheten. För att L inte ska lämna regeringen. Men om L gör det, har L svikit just det vallöfte, som räddade kvar L i riksdagen. Vore inte ett nyval bättre än det här maktspelet, när tre av fyra Tidö-partier handlar mot bättre vetande?

    • edor, Vilhelmina (inläggsförfattare)

      Jag vet inte heller vad regeringens syfte är. Ibland si och ibland så.
      Den du nämnde igår ”trollet” verkar krupit under sin sten och vilar. Tyst är det då i viket fall. Härligt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.