soptipp, då och nu

Kan man köpa så kan man kasta (på rätt ställe)

I ”Ordet fritt: Det ska vara lätt att sortera grovsopor” hann jag läsa (innan texten plötsligt låstes bakom betalvägg) att personer i centrum behöver speciallösningar för att slippa bemöda att bege sig till återvinningscentralen. Ursäkta mig vem du nu än var som skrev detta men detta problem finns i samtliga soprum och beror oftast på lättja. Tror även du glömde en stor grupp som inte är bilburna eller bor i centrum, nämligen studenterna. De har också grovsopor men de flesta av dem gör gemensamma insatser och försöker trots skral ekonomi och avsaknad av fordon göra rätt.

Det är bara inte ”lika lätt för folk i centrum att smygdumpa grovsopor” på öppen gata/bakgård, antar det är därför du egentligen är upprörd? Att ni ofta bara har containrar eller sopkärl på era gårdar? Ingen dold plats att ”ställa ut saker i” som till exempel soprum? Folk köper & kör mer än gärna hem saker men när de ska kastas i ”rätt container” dumpar de grovsoporna i soprummet eller än värre, ute i skogen. Denna ”trend” leder till ökad nedskräpning, miljöförstöring och höjda hyror om det sker i ett soprum. Tänk istället till innan ni köper något, man behöver inte byta ut inredning för ”den har fel färg” så försök nu ta lite eget ansvar. Om alla ”hemmafixare” visste hur hemsk väggfärg är för miljön skulle de kanske tänka om innan de målade om till nästa trendkulör. Ställ er gärna en dag på återvinningscentralen så får ni se hur mycket bra och dåliga saker som kastas. Vi kan inte konsumera såhär, det är vårt eget fel att världen ser ut som den gör. Återbruka, köp saker som håller och inte för trender eller image. Ställ krav på tillverkare men framför allt, ta ansvar för det du köpt/förvärvat.

Har sett ”svaga pensionärer” orka ta sig till skogen med sina grovsopor och dumpa dem där, har sett ”privilegierade individer” kasta fullt fungerande ting av ren och skär missunnsamhet men även dumdristighet. Nej kära medmänniskor, såhär kan vi inte hålla på. Bli medvetna om er konsumtion! Köp saker ni inte lär tröttna på och som ni orkar ta hand om. Kanske den där vasen inte är så rolig att dammtorka efter en tid, kanske är den inte lika ”snygg” om några månader. Reklamera produkten om den inte hållit vad som utlovats och kanske en lampa som man inte ens kan byta ut led/glödlampan i inte är något att ha? Vad händer med den då lampan gått? Vems ”ansvar” är det att ta hand om den då? Ditt, mitt eller någon annans?

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.