Behöver du styra upp din garderob?

Det behöver i alla fall jag. Med jämna mellanrum freakar jag ut och fattar liksom inte vad som hänt. Var kommer alla kläder ifrån och varför känns det som att jag inte har något att ha på mig. Nä, nu är det nytt år och det gäller att ta sig i skinnet. Så därför kommer här några redig stil- och garderobstips som är lika mycket till er läsare som det är till mig själv. Nu skärper vi till oss, eller hur?

 

Investera i tidlösa basplagg.

Ett par välsittande jeans, en vit t-shirt som inte blir sned i sömmarna av att tvättas, och en grå kofta som inte noppar. Att investera i plagg som du använder ofta och som håller över lång tid är helt klart det bästa du kan göra. Basplaggen kan du använda oavsett hur trenderna svänger. Låt det kosta, du kommer inte ångra dig.

Och här måste jag erkänna att detta har inte varit min melodi tidigare. Men i enlighet med mitt nyårslöfte för 2015 (som du kan läsa mer om i tidigare blogginlägg) så kommer jag från och med nu leva som jag härmed lär. Word.

 

Hellre ytterplagg än ytterligare en partytopp.

Med tanke på att vädret här upp i norr innebär krav på varma jackor två tredjedelar av året, så är det konstigt hur få som ändå prioriterar sina ytterplagg. Vem vill gå i samma kappa hela oktober, mars och april, och samma täckjacka hela november till februari? Nej, jag skippar hellre några partytoppar till förmån för fler ytterplagg som kan variera min outfit.

 

Kontraster skapar en intressant look.

Avskalad make up + rött läppstift, jeans och kängor + glittertopp, grå t-shirt + stilettklackar. Våga blanda nedklätt med uppklätt och du får en spännande kombination. Genom kontraster i material (som t.ex blank topp med slitna jeans, och kontraster i stil (som festplagg tillsammans med vardagsplagg) och kontraster i silhuett (smalt med oversize) skapar man en cool look.

 

Shoppa med eftertanke.

”Buy less – choose well”  (Vivienne Westwood). Tänk igenom vilken stil du har och vilka plagg som passar dig. Fundera på vad du behöver och hur det går ihop med din befintliga garderob. Låt din shopping vara genomtänkt så minimerar du risken för felköp. Du kanske hittar en supersnygg tröja på rea, men tänkt då efter innan du impulsköper den. Har du något liknande redan? Behöver du verkligen en till version av samma typ av tröja? Kommer jag vilja använda den om ett halvår? Den där coola kjolen ser visserligen härlig ut på galgen, men om du inte är en kjolmänniska är risken stor för att den bara kommer bli liggandes i garderoben, även om den kändes såååå passande för kvällens middag. För varje impulsköp snor du pengar från det som du verkligen behöver. Tänk efter vad det är som saknas i din garderob, och gör en lista över detta så får du hjälp att prioriterar rätt när du väl står där i butiken.

Att shoppa med eftertanke handlar också om kvalitet och kvantitet. Ju bättre kvalitet du har på dina plagg desto längre livslängd har plagget, och ju färre liknande plagg behöver du köpa. En billig topp blir lätt noppig eller får dålig passform efter några tvättar. Då är det bättre att köpa bra kvalitet, och därmed kan du konsumera mindre. En annan aspekt av att handla bättre kvalitet, är att det oftast kostar mer pengar. Och har man lagt ut mer pengar på ett plagg har man en tendens att uppskatta och vårda plagget lite extra. Läs gärna mer om ”Slow Fashion” – en inställning till mode där eftertanke, prioritering och hållbarhet går först – på Umeådesignern JohannaNs webb – www.slowfashion.nu.

 

Skapa din egen inspirationsvägg.

När jag tittar i modemagasin och hittar bilder på snygga outfits brukar jag riva ut och sätta upp dessa på insidan av min garderobsdörr. Då kan jag snabbt och lätt få inspiration på morgonen när jag ska välja mina kläder. Plättlätt!

 

Viktigast av allt – dina plagg ska boosta dig!

Det viktigaste av allt är att du känner dig bekväm i din stil och de kläder du har på dig. Dina plagg ska förstärka dina bästa sidor och få dig att känna dig snygg och nöjd med dig själv. Ett par för tajta byxor eller illasittande skjorta gör sig påminda hela dagen och du kommer känna dig obekväm. Skäms inte för att du kanske behöver göra några klädbyten på morgonen, det är helt klart värt att varje dag hitta den rätta outfiten som boostar ditt självförtroende!


NadjaCloset-EDIT-MatthewPhillipsPhotography-1

Så här ser det ut på insidan av min garderobsdörr. (Ni får ursäkta att jag inte har världens flashigaste walk-in-closet. Det skulle jag gärna ha, men än så länge får det duga med samma gamla slitna garderober som stått här sen huset byggdes på 70-talet)

Foto: Matthew Phillips

 

4 kommentarer

  1. Annika

    Superbra tips och du har så rätt angående att det är bättre att satsa på bra kvalitet på baskläder än de kläderna som man använder en eller två gånger. Jag försöker själv köra på den linjen nu. Kram Annika

    • Nadja Lindgren (inläggsförfattare)

      Ja, visst är det så! Men det är ett jobb att göra att ändra sina shoppingvanor. För visst är det frestande när man hittar en topp för 99 kr? Och det kan kännas saftigt att köpa en grå t-shirt för 399 kr. Men man har ju igen det i det långa loppet då plagget med högre kvalitet håller längre.
      Kul att du läser bloggen, Annika! Trevlig helg till dig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.